Феминки денеска правев анализа на крв и урина. Сите вредности се добри, мислам на хемоглобин, железо, крвни зрнца, се е ок...ама триглицеридите ми се многу покачени и холестеролот ми е на горна граница. Утре треба да отидам до матичната докторка да видиме што ќе каже... Имала некоја од вас покачени триглицериди? ДА се замарам со тоа или да оставам уште еден месец па после породувањето може ќе се средат
Devojki na rezultatite od brisevite mi najdoja bakterija ureaplasma urealyticum pozitiv taka mi pisuva na rezultatot, dali znaete za kakva bakterija se raboti? Kaj doktorkata ke idam duri vo ponedelink za da mi kaze ali nejzinata asistentka mi kaza deka ne bilo nisto seriozno ali sepak mi e misla malku
Да не си каснала вечерта пред да одиш на анализа нешто мрсничко или некој ручек со мевце си имала? Мене вчера исто резултатите, со холестерол на горна граница 5,99 ама јас знам дека си ручав дроб сарма и му реков на докторот да не креваме паника оти мрсничко сум каснала па си рипнал малку. Опасно е ако е мнооогу над дозволеното. Не се нервирај, јади два дена полесна храна и пиј мнооогу вода ќе ти се регулира. Јас така си правам
девојки може ли да ми кажете кога одите на преглед на ехо кај матичен лекар дали и колку ви го наплаќаат ехото? мене многу ми е чудно, досега два пати бев и еднаш не ми го наплатија, а вчера ми вика сестрата 350 ден. за ехото???????? ни фискална ни ништо. Кажете ми кај вас како е и дали некој знае треба да биде кај матичен гинеколог?
Белцвет, незнам што да ти кажам, кога ќе им текне зимаат кога ќе им текне-не. Мене мојава еднаш ќе ми земе 400 за ехо,па два-три пати не ми наплаќа,вика контролно било. Појма немам како го рачунаат тоа, ама очигледно кај сите е исто.
ми наплака и тоа како ,прво ми рече дека е 300 денари абдоменалното ехо а вагиналното 500 , а сега на секое идење по 500 ден ми го наплака абдоменалното фискална не ми дава, не знам дали воопшто и сино картонче зема , ама ете тоа е приватно си викаме само нека е се во ред , додуша кога одев на поликлиника ми наплакаа со картонче 150 ден ама од докторот секој пат ми се качуваше притисокот мислам од односот негов!
идни мамички ме интересира да ве прашам нешто од ваше искуство, вчера бев на преглед и ми утврди докторката бременост и толку. ми даде фолна киселина, совет за исхрана и ми вика ќе дојдеш на 23 јануар и тогаш ке ми земеле крв и други испитувања што треба. И бидејќи не ми кажа која недела сум јас по мое рачунање сум 6 недела , утре влегувам во 7. Имам редовен циклус на 28 дена и последна менструација на 15 ноември. ама изгледа докторкава има од она обично ехо, и виде една црна точка и ми вика еве ова е тоа, ама уште е рано. И не ми рече ништо за срцева реакција да дојдам , а гледам другиве во 6, 7 недела веќе слушнале срцева реакција. Е сега малку се вознемирив, незнам што да правам, дали ехото и е такво не е од посовремено, дали да одам на друго место дали да почекам ??????????? кој знае нека ми пише
Белцвет, ти си негде 6-та недела. Па незнам баш во 6-та недела дали може да си утврди срцева реакција. Плус ние си рачунаме од последната менструација, а треба да се одземат две недели најмалце, нели додека да настане оплодувањето,така да по таа логика ти си 4-та недела, а тоа е стварно рано за да се види срцето. Мене во 5,5 недели ми потврдија бременост, а негде во 8-ма недела и срценцето го видовме. Така отприлика е и кај тебе. За три-четири недели ќе одиш на контрола и ќе ти кажат. За ехото и кај мојава беше такво на почеток, обично 2Д ехо, а во понапредната бременост почна да ме гледа и на 4Д. По мене мислам дека немаш потреба од второ мислење, остави да си тече бременоста, и ќе си го слушнеш срценцето,како што ти кажала докторката. Мој совет, освен фолна киселина да си земеш и Ц-витамин и обавезно магнезиум,барем по едно на ден, да се спречат грчеви и контракции. Поздравче
Vo 8ma nedela najubavo se gleda srceva reakcija na bebeto Za eho mi naplaka po 300 denari sekoja kontrola,maticna mi e i imam plavi kartoni
јас правев 3 теста пред да одам кај доктор па 6 недела веке бев и ми кажа рано е уште за да утврдиме бременост и ми рече за 2 недели да одам повторно ,е кога отидов 2 пат ми рече ок постои бременост и ми даде само фолна киселина а за ехо ми зима 150 ден секој преглед а 4д по 2000ден
Epa dobro ti kazal deka si bremena,vidovte li srceva reakcija,ti kaza li koga da odis pak? Sigurno ti e prva bremenost,prasaj go se sto te interesira toa mu e rab da ti kaze,a ako e nezainteresiran najdi si drug maticen Jas go otkaciv prviot em me odra po 500 den eho,ni na edno ispituvanje ne me prati,samo krvna slika na 3 meseci i porodilen upat.Pa sreka sin mi zdrav ziv fala mu na boga. Sega so vtorovo ne ni otidov kaj nego,otpusna listai na dr mesto prezadovolna sum,nemora spisok so prasanja da nosam i so klesti na nekoj od usta da mu vadam zborovi.Izvinete za dolgiov post ama nekoj luge ne ja zasluzuvaat rabotata sto ja imaat!
Dali na nekoj od pregledite vi go imaat izmereno golzinata na cervixot? Kako go merat,so obicno eho ili vaginalno? Kolku e normalno da iznesuva dolzinata? Mene dosega mi go nemat izmereno,a 25ta nedela sum
со вагинално ехо , само не знам Каталина дали е задолжително ,зошто јас во 16 недела кога му кажав дека имам некои грчеви и болки тогаш го мереше цервиксот и ми кажа дека е се ок ,а можеби и со обично го гледаат зошто гледам има некои деминзии запишано во мајчината книшка после секоја контрола
25 ned.nemav nikakvi ispituvanja,posleden pregled mi bese skriningot vo 22 ned.Imam zakazano na 3 januari,pa se nadevam deka konecno ke go doznaeme polot na buceto
Каталина мене само еднаш ми го мереа грлото на матката, во 15-та недела, ама тоа беше затоа што имав крварење. Го мерат со вагинално ехо, и мене тогаш ми беше 3,5 см. После нели постепено си се скратува. Е сега во 36-та недела со прсти што го опипуваат, ама не ти кажуваат колку е долго,туку само дали е скратено и дали омекнува,т.е.дали се спрема за порогај.
Мене грлото на матката со рака тек во 36 недела првпат и сеа во 38 недела вторпат ми го прегледаа, за да видат дали омекнува грлото, инаку последни вагинални прегледи имав во 7-8 недела кога ми ја потврдуваа бременоста,се друго беше со ехо.
И мене со рака кога ме прегледа гинекологот пред 2 дена кога бев,ми рече дека е меко грлото на матката дека е многу добро и е долго или 27 мм не сум сигурна така пишува на сликичката, а во 22 недела за скринингот ми беше 35 мм долго. А не ми е јасно, треба да е меко грлото на матката и тоа значи дека е спремно за пораѓај или тврдо, не се разбирам во тоа никако
Меко меко Љубица... Спремна си и ти за пороѓај,немај гајле... Штом сме омекнале,веќе печени сме...Ајд со лесно нека ни е...