Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Mesinja dali nekoja znae da mi objasni sto e toa Kumbsov test,sto se ispituva so nego?

[mod-kirilica:1b2ajl5r][/mod-kirilica:1b2ajl5r]

2. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Па Кумбсов тест нели е она кога ти испитуваат крвна група (во бременоста) и го прават и тој Кумбс тест за да се види дали се развиваат некои антитела, односно дали е компатибилно бебето со мајката, па доколку не е (е со различлен рх фактор) ја ставаат таа инекцијата.
    Ако нешто погрешив,молам некој да ме поправи,ама мислам дека сум во право :$

На katalina му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    804
    Во право си мене ми го правеа пред да ја примам инекцијата и иако се ми беше негативно пак ми ставија инекција :P

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Зошто ти ставија покрај тоа што бесе негативен?

5. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Za edna nedela ke go pravam testot,no i pokraj rezultatite doktorot mi rece ke mora da ja primam i injekcijata.I mene ne mi e jasno zosto na negativni rez.sepak ti ja stavile inj. By the way znae nekoja kolku cini injekcijata vo Zegin?

6. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Не ми е јасно зашто ја ставаат ако е негативен....... Иначе за цената ич не прашувај...3000 денари и нешто е.Околу 50 евра.

На Annie.mk1 и katalina им се допаѓа ова.
  7. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Инекцијата се прима за да во наредната бременост нема проблеми со плодот, при прва бременост обично нема никакви проблеми со RH некомпатибилност, мајката RH- плодот RH+. Доколку не се прима инекцијата при наредна бременост антителата кои се создадени при првата бременост ги напаѓаат црвените крвни зрнца на плодот како страни тела и со тоа е во опасност од тешка анемија, проблеми со развојот, неразвиеност на мозокот итн.
    Јас ја примав и после спонтан абортус (прва бременост) после породувањето со син ми и сега со оваа бременост треба во 28 недела да примам и после породувањето.

8. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Да,да мене тоа ми е јасно што го кажуваш,ама еве девојкиве викаат дека се компатибилни со бебињата (значи нема антитела,што подразбира ист рх фактор) а сепак им ставаат инекции.Тоа беше муабетот, зошто и во овој случај ги боцкаат?

9. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    ^Ако е мајката RH+ тогаш нема потреба ни од тестот, девојките сигурно се RH- па затоа превентивно треба да ја примаат инекцијата, инаку стварно нема резон ако се RH+ да ја примаат инекцијата.
    Антителата се стварат кога ќе се дојде во допир крвта на мајката со крвта на бебето а тоа обично се случува при породувањето, затоа е и инекцијата за во наредната бременост да нема проблеми.

10. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Едно прашање ако може некој да ми каже.Сега сум 26та недела и почесто одам во веце дури 2-3 во еден саат некогаш и повеќе,ова се случува последниве 2-3 дена.Имам болка меѓу нозете таа срамна коска ке ја речам,тупа болка се подготвува ли телово за пораѓајот или се работи за нешто друго,имам инфекција ли?Јас секако ке одам на гинеколог во среда,ама до тогаш ако знае некој нека напише фала позз

11. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    јас некаде до 20 недела пола ден и повеке на шоља го поминував :tmi: ми здосади ,сега се вратив во нормала, не би требало да е инфекција ама ете ке си видиш најубво на контрола кога ке одиш, мислам дека кај сите трудници е честа оваа појава ,поздрав

12. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    јас прв пат слушам за ова :?: јас сум нулта позитив можеби затоа не ми споменал никој досега за ваков тест? ти си Каталина негатив па мора да го правиш овој тест или ?

13. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    804

Па дека јас сум негативна крвна група, а маж ми позитивна иако читав дека на некои што им е негативен тој тест не ја примаат :P

14. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    804
    Не кај мене немаше антитела иако сме различна крвна група се на тестот ми беше негативно

15. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Јас сум О-, го правев тестот за антитела во бременоста - беше негативен и не примав инјекција. Сега кога се породив ја примив инјекцијата бидејќи бебушка има позитивен РХ фактор. Доколку тестот е негативен инјекцијата не се прима.

На pepita82 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    804
    Незнам ете мене ми ја ставија и ми кажаа дека доколку бебето е позитивно пак ќе ја примам истата

17. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    И јас како Пепита ќе ти кажам дека мислам дека немаш инфекција ама пак појди на гинеколог за да се осигураш, инаку и јас сум 26-та недела и нон стоп сум во веце тоа е нормално не му се секирај :hai:

18. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Pepita82, da negativen rh sum i mora da go napravam testot.Mislam deka site rh neg. Trudnici treba da se testiraat.

19. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    И јас мислам дека е нормално...ама ме фака страв прочитав на друг форум од ена женичка бремена исто 26 недела со лични симтоми како мојте била на преглед и нашле инфекција па ја мачкале со јод,па вагинални...Кога ме фати паника вчера цел ден вртев да си закажам за на гинеколог ама ништо...никој не се јавуваше,имам закажано на 16 ама сакав и порано да отидам да ми олесни малку ако нема ништо дај боже

20. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Труднички муабети

Mesinja ke saka li nekoj da mi kaze dali mu pronasle leukociti vo mokraca mene od 15 do 20 bakterii plus minus i kakvi vaginaleti mu dale mene mi dadoa Poliginax koj sto citam segde na net bile mnogu opasni doagalo do krvarenje i predvremen poragaj sto znaci nema sansi da gi koristam moze nekoj da mi pomogne doktorov mi e mnogu tezok se plasam da ne rece pa zar ja ke ti gi dadam ako moze nesto da se desi i slicno a poragajot mi zavisi od nego vaginaletite se samo za lokalno da se procistam poradi mokracata koja mi e so leukociti i bakterii +- znaci nemam konkretno nekoja bakterija pomos :(