Многу се мислам нешто: Ми закажа докторот скрининг за аномалии на плод во 16 недела бидејќи нема да може да ме види баш од 18 до 22 недела. И сега се мислам дали може навистина да се види се во 16 недела или да одам и за второ мислење некаде кога ќе бидам 20 недела. Има ли некоја што го правела ова испитување вака порано?
Гинекологот уште ништо ми нема кажано, мислам немам отидено кај неа од кога ми потврди бременост, ќе отидам и кај неа деновиве, но во меѓувреме сакам да си закажам за испитувањето што го прават на ГАК од 12-14 недела, да си фатам ред навреме. Значи треба да закажам за скрининг за даун синдром така?
Mamicki denes maticniot mi dade uput za tranfuzilologija za krvna grupa ama vo 8 septenvri bevte nekOj tamu I se zakazuva Li za ttoa
за ехото што поскоро закажи имало мн. гужва, а ако правиш приска не ти треба да закажуваш одма ќе завршиш работа.
вториот скрининг се прави од 20-22 недела. не го имаат џабе направено тој период зошто порано тоа што треба да видат е недооформено. јас мислам џабе ќе те гледа во 16недела за да те води дека си го поминала скринингот. инаку ако си била во 12-та недела од 16-17 треба да ти е редовна контрола а од 20-22 да одиш на втор скрининг кој го прават тие што се доволно обучени за него. најдобро побарај си упут за во ГАК или ако можеш да си дозволиш 3000 на приватно.
мешиња утре ќе ги правам првите испитувања па ме интересира колку ве кошташе вас првиот брис,крвна слика,утрвдување на срцева реакција ... чисто да знам колку пари да си понесам
за ехо преглед матичната ми зема 300 ден, за крв и мокрача правам во адриа лаб со плаво картонче 170 ден, а за еден брис ми земаше 100 ден али над 500 денари не е сигурно за сите
Е да му се плукнам на докторот што ти ја води бременоста и што 4 недели нема да е слободен да ти го направи најбитниот скрининг во цела бременост. own: Оди си на друго место.. барем и ти ќе си сигурна а нема да му се думаш дали се гледаше или не се гледаше доволно... Не оди за џабе во 16 недела.. не за џабе треба да се направи скринингот од 18 до 22 недела, во тој период сите делови од бебето треба да се добро оформени срце, комори, предкомори, мозокот, рацете, нозете, дијафрагмата, ако е машко тестисите треба да се спуштени .. уствари џабе пишувам кога ти тоа го знаеш... На приватно е скапо 3000 денари освен ако немаш некои врски па да ти пишат обична контрола, па да си поминиш поефтино. Муабетот ми е направи го во периодот во кој треба да се направи скринингот..
Da vi go Kazam jas moeto iskustvo od gak za skriningot znaci katastrofa prvo doktorkata nekorektna sprema pacientite vtoro nisto ne izmeri Samo gledase srceva akcija a Neil trebase se da izmeri Treto me izvadi od pamet kazuvajki deka ne e Nesto dobro so srceto na bebeto taka da srcki ako imate finansiski srestva dovolno odetesi na privatno za skapo skapo e AMA bar ke Tigo napravat skriningot Saglam jas dvapati ista rabota napraviv a plus shto cekav cel mesec I cel Saat dur dojde od push pauza I na kraj nisto se loso mi kaza I nemaat 4 d eho
Е тоа е тоа.. тоа е нашата држава, нашето здравство.. тоа е тоа!! На човек му доаѓа да си пукне и мака да не му е!!! Затоа приватно си е приватно.. одиш ко госпоѓа ти кажуваат ама буквално се.. и заминуваш среќна и задоволна, без да мораш да се думаш дали виделе добро, дали ми кажале добро.. јас бев збуната од тоа што се тој виде и што се ми кажа. Технологијата отиде напред.. ние сме сеуште заостанати со застарена и неупотреблива технологија. За здравјето и животот на бебето не треба да се штеди!!
и мене ми кажаа ехо+приска ... инаку колку време се чека од кога се закажува ? докторот ми кажа даси фанам навреме работата зошто на приватно било многу скапо околку 3500-3800 а онака колку чини ? и мора упат? мене за тоа не ми дадоа упат само ми дадоа бр за закажување ....
Скриниг на 4д на приватно е 3000 денари кај Органџиски. Прсика тестот ако не е морален не го правам. Ќе си појдам само на 4д и толку. И така тестот е со веројатност, па не ми паѓа на памет да се трескам до Скопје заради некој си тест кој апсолутно не кажува ништо конкретно. Инаку јас сеуште немам правено никакви испитувања. Крвна слика ќе проверам после една недела бидејќи сега сум настината. За друго после 3 месец.
Јас ги правев и двата скрининга на приватно и презадоволна сум. Не ни помислував да одам по државни клиники за скрининг. Доволно ми е мачен прегледот кај матичната уште и така битни испитувања да ги пуштам у вода.
Мора да имаш упат и плави картончиња. А знаете ли колку кошта скрининг за аномалии на плод во ГАК? Мене мојот доктор ми рече дека тоа иако ми е матичен не може да иде со плави картончиња и ќе кошта 2500 со ЦД и 2000 без ЦД. И во ГАК е така?
Мешиња според зголемување на ензимите во крвта матичната ми рече да ги прекинам витамините да внесувам само магнезиум поради тоа што ми бил преоптоварен желудникот со хемикалии, од 5ти месец па натаму јас не внесувам ништо освен магнезиум, со последната крвна слика ми беа намалени ензимите но не сосема, и вчера направив пак крвна слика и незнам каков малер сум јас али ензимите не ми ги пресметале иако имаше во упатот заокружено и тоа ми беше најбитно И денес си бев на ехо матичната ми рече да ги повторам пак ензимите да ги пресметаат и ако ми се зголемени да идам кај интернист? тоа било нешто црниот дроб да ми го виделе дали на некој му се има ова случено? Почнува да ме фаќаат паники
денес конечно и јас да идам на лекар и ми потврди бременост ме гледаше на два видови на ехо на едното имаше пред мене монитор и гледав ама ништо не разбрав од тоа што го видов . Инаку ми кажа дека сум бремена 5 недели и ми препиша фолна киселина и ми даде упат за крвна слика да види.