Свашта! Јас сега направив 4 бриса, ми ги зема матичната а јас ги однесов на микробиологија, со плаво картонче ми земаа 350 ден.
јас одам во дијагностички центар и со секој преглед во пакет ми следува ехо, тежина, крвен притисок, лабараторија и уринокултура и плаќам 600 ден со плаво картонче
скапо е и тоа многу . инаку и мене квалитетно ми земаа ... кај матичната 490 ден и одам на микробиологија да оставам брисевите уште 500ка ... и сето тоа со сини картони ... недај боже да треба на приватно ќе треба за преглед да подигаме кредит
Јас уште првиот пат кога бев на контрола гинекологот ми кажа одсега па натаму секој месец кога ќе одам да си носам крвна слика, па така и си правев, искрено ми се смачи боцкањето јас за брисевите кај гинекологот плаќав 250 ден, а во микробиологија дека сум крводарител си поминував бесплатно
И јас сум во Дијагностички кај Мицева, ама еве ме во деветти месец, ниту еднаш лабараторија немам таму направено а си го плаќам пакетот 600 ден.
баш ме чудиш, зошто мене редовно ме праќаат после ехото во лаб. таа дури не ми средува ни папирологија додека не ме боцнат, ти следно одење жали се ако ништо друго пари да ти вратат. како може така. а од докторката сум презадоволна зборови немам, ретко таков доктор.
Мешиња може ли да ми кажете дали на трансфузиологија за димери се закажува, колку чини прегледот и што всушност е прегледот ? Матичната ми даде упат и ми рече дека одело без закажување но кога се јавив ми рекоа од 01.06 ќе одело со закажување т.е. матичната ќе имала обврска преку интернет да закаже преглед.
И јас денес се јавив ми го дадоа истиот одговор , а зошто те праќа тебе на рутинска конторла или? Кај мене виде нешто на постелката, па треба да ги испитам тие димери и нешто друго, не знам, некако паника ме фати и ништо не ја разбрав,имал некој ваков проблем?
На постелката има знаци на предвремено стареење и создавање калцификати и лакуни. Дидимерите се секогаш покачени во бременоста (повеќе од 500) но да не бидат екстремни. Само јас имам неколку пати пишувано во темиве за Дидимерите, прочитајте.
Мене ми рече дека малку бебушот бил подолг но не било дебелко (а тоа ми го кажува уште од почетокот на бременоста) и на постелката видела некоја точка но не била сигурна па чисто за превентива.
И што со тоа предвремено стареење на постелката? Може да се спречи некако, бидејќи не сум ни на средина на бремеността па некако ова е лош знак?
Првин направи ги испитувањата на трансфузиологија да се осигураш дали од тоа е стареењето. Јас бев 3 или 4 месеци на Клексан но состојбата со Дидимерите не се помрдна од над 2500 но постелката се стабилизира и бебето немаше проблем со исхраната се роди во 3250гр во 40недела.
Фала ти многу за одговорот,малку ме утеши, некако сум баш исплашена, докторката не ми кажа ништо, значи може да се сопре процесот на стареење на постелката, некако ми е страв дека сум во раните месеци, почеток на петти но изгледа ќе морам да чекам да направам испитувањата па да се знае што како понатаму.
пред една недела кога бев на контрола докторот ми зема брисеви и ми правеше испитување за даунов синдром денес ми испрати порака на тел дека резултатот од синдромот е добар може ли некоја да ми каже зошто се прави тоа испитување и што ке биде на пример ако не бил добар
тоа значи дека шансите да родиш дете со аномалии се многу мали на мојот резултат беа 1:10000 , тоа најчесто се генетски пренесува така да доколку немате во фамилијата некој со даун синдром нема место за паника
Д-димерите и хемостазата ми се ок, мислам дека д-димери имаат вредност околу 600, значи нема згрутчување на крвта, и гинекологот ми рече дека тоа што постелката е нехомогена нема никакво значење?
моите испитувања до сега-8ми месец: 12 та недела приска и скрининг, брисеви, крвна слика 21 ва недела скрининг 24 та недела крва слика 27 ма недела проверка антитела во крв и толку! пред да влезам во 9ти ми кажа дека пак ќе провериме брисеви, се надевам и крвна слика ... да не следат уште некои прегледи или тоа е тоа???
А има ли одредена недела од бременоста кога се прави испитување за Дидимерите или може да се испита било кога ? Матичнава моја неможе да ми закаже термин за овој месец наводно било се пополнето.