Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515

Свашта!
    Јас сега направив 4 бриса, ми ги зема матичната а јас ги однесов на микробиологија, со плаво картонче ми земаа 350 ден.

2. anicka1anicka

anicka1anicka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2013
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    222

јас одам во дијагностички центар и со секој преглед во пакет ми следува ехо, тежина, крвен притисок, лабараторија и уринокултура и плаќам 600 ден со плаво картонче

3. blagica1991

blagica1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    209

скапо е и тоа многу . инаку и мене квалитетно ми земаа ... кај матичната 490 ден и одам на микробиологија да оставам брисевите уште 500ка ... и сето тоа со сини картони ... недај боже да треба на приватно ќе треба за преглед да подигаме кредит :D

4. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    804
    Јас уште првиот пат кога бев на контрола гинекологот ми кажа одсега па натаму секој месец кога ќе одам да си носам крвна слика, па така и си правев, искрено ми се смачи боцкањето :P
    јас за брисевите кај гинекологот плаќав 250 ден, а во микробиологија дека сум крводарител си поминував бесплатно :P

5. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    И јас сум во Дијагностички кај Мицева, ама еве ме во деветти месец, ниту еднаш лабараторија немам таму направено а си го плаќам пакетот 600 ден.

6. anicka1anicka

anicka1anicka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2013
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    222

баш ме чудиш, зошто мене редовно ме праќаат после ехото во лаб. таа дури не ми средува ни папирологија додека не ме боцнат, ти следно одење жали се ако ништо друго пари да ти вратат. како може така. а од докторката сум презадоволна зборови немам, ретко таков доктор.

7. MaliotPrinc

MaliotPrinc Активен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2013
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    16
    Мешиња може ли да ми кажете дали на трансфузиологија за димери се закажува, колку чини прегледот и што всушност е прегледот ? Матичната ми даде упат и ми рече дека одело без закажување но кога се јавив ми рекоа од 01.06 ќе одело со закажување т.е. матичната ќе имала обврска преку интернет да закаже преглед.

8. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    И јас денес се јавив ми го дадоа истиот одговор :( , а зошто те праќа тебе на рутинска конторла или? Кај мене виде нешто на постелката, па треба да ги испитам тие димери и нешто друго, не знам, некако паника ме фати и ништо не ја разбрав,имал некој ваков проблем?

9. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.197
    Допаѓања:
    259.750
    На постелката има знаци на предвремено стареење и создавање калцификати и лакуни.
    Дидимерите се секогаш покачени во бременоста (повеќе од 500) но да не бидат екстремни.
    Само јас имам неколку пати пишувано во темиве за Дидимерите, прочитајте.

10. MaliotPrinc

MaliotPrinc Активен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2013
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    16
    Мене ми рече дека малку бебушот бил подолг но не било дебелко (а тоа ми го кажува уште од почетокот на бременоста) и на постелката видела некоја точка но не била сигурна па чисто за превентива.

11. SkarletOHara

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    И што со тоа предвремено стареење на постелката? Може да се спречи некако, бидејќи не сум ни на средина на бремеността па некако ова е лош знак?

12. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.197
    Допаѓања:
    259.750
    Првин направи ги испитувањата на трансфузиологија да се осигураш дали од тоа е стареењето. Јас бев 3 или 4 месеци на Клексан но состојбата со Дидимерите не се помрдна од над 2500 но постелката се стабилизира и бебето немаше проблем со исхраната се роди во 3250гр во 40недела.

13. SkarletOHara

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Фала ти многу за одговорот,малку ме утеши, некако сум баш исплашена, докторката не ми кажа ништо, значи може да се сопре процесот на стареење на постелката, некако ми е страв дека сум во раните месеци, почеток на петти но изгледа ќе морам да чекам да направам испитувањата па да се знае што како понатаму.

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.858
    пред една недела кога бев на контрола докторот ми зема брисеви и ми правеше испитување за даунов синдром денес ми испрати порака на тел дека резултатот од синдромот е добар може ли некоја да ми каже зошто се прави тоа испитување и што ке биде на пример ако не бил добар

15. blagica1991

blagica1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    209

тоа значи дека шансите да родиш дете со аномалии се многу мали на мојот резултат беа 1:10000 , тоа најчесто се генетски пренесува така да доколку немате во фамилијата некој со даун синдром нема место за паника

16. SkarletOHara

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Д-димерите и хемостазата ми се ок, мислам дека д-димери имаат вредност околу 600, значи нема згрутчување на крвта, и гинекологот ми рече дека тоа што постелката е нехомогена нема никакво значење?

17. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    моите испитувања до сега-8ми месец:
    12 та недела приска и скрининг, брисеви, крвна слика
    21 ва недела скрининг
    24 та недела крва слика
    27 ма недела проверка антитела во крв
    и толку!
    пред да влезам во 9ти ми кажа дека пак ќе провериме брисеви, се надевам и крвна слика ... да не следат уште некои прегледи или тоа е тоа??? :?:

18. MaliotPrinc

MaliotPrinc Активен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2013
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    16
    А има ли одредена недела од бременоста кога се прави испитување за Дидимерите или може да се испита било кога ? Матичнава моја неможе да ми закаже термин за овој месец наводно било се пополнето.

19. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    мене крвта ми е 8... а границите се 7,3-28 |(

20. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    можеш крв да си проверуваш кога сакаш само упат од матичен да во девети уште два бриса и толку