Девојки кога се прави првиот скрининг?јас влегувам во10 недела и матичната нисто ми нема спомнато за никакви испитувања рано е или????????
devojki Jas na 7 avgust imam skrining ama ne znam sto e toa moze nekoj da mi objasni sto ispituvat na toj pregled?
И мене докторката ми кажа исто. Виде некои црни дамки на постелката и закажавме за 12 август Не разбирам, зошто се случува ова со стареење на постелката. Има некоја причина или? Јас не јадам месо и имам анемија (не е сериозно, отсекогаш сум била анемична и пред да престанам да јадам месо) и мислев од тоа да не, викам ако треба ќе почнам да јадам. Ама докторката ми вика не е од тоа, едноставно, се појавувале тие дамки и може бебето да има проблеми со добивање на храна. Ми вика не е страшно ама малце ме збуни. Ако има проблеми со ранењето мене тоа не ми изгледа како ништо. Може да ми кажете што всушност се прави на овие тестови и колку пари чини?
Јас ќе го правам ова испитување на 31 овој месец, па ќе ти кажам подетално се потоа. Другите кои биле можат и нас да ни кажат колку чини. Јас имам упат за Д-Димери, хомеостаза и Комбсов тест дека сум Рх фактор негатив.
а која недела се испитуваат дидимери мене денес матичниот ми рече само да дојдам после 15 авг ке дошол од одмор и тогаш ќе правиме брисеви , а за дидимери ништо не напомена
Јас како што разбрав, ова испитувење не е задолжително да се прави. Само ако гинекологот види дека има потреба. Кај мене е затоа што виде црни дамки на постелката. Рече дека тоа често се случува и се прават тестови кај повеќето трудници. Иначе јас сум есега во 18 недела, а закажавме на средина на август затоа што уште е рано. Прво треба да одам на 4д скрининг. Така да ако докторот не ти спомнал ва ваков тест најверојатно не видел нешто за да помисли дека има потреба
Девојки, од 01.06 на Трансфузиологија се закажува за испитување на Д-Димери и фактори на хемостаза. Матичниот гинеколог треба да ви закаже термин и со упат, син картон и малку трпение да си одите. Прво ве прима доктор, прашува за моментална состојба и историја на болести, и земаат крв и за неколку саати има резултати ( јас на два пати одев околу 16.00ч. на незакажано, почекав да се смилуваат да ме пуштат - со стомак до заби да не се вракам по топлините, а резултатите ги имав истиот ден околу 19.00ч) Овие две испитувања чинат 390 мкд. Претпладне е гужва, попладне е порелаксирано, ако матичниот ви е на одмор, и ако немате трпение после 16.00ч трк на Трансфузиологија и со малку трпение може и ке завршите работа. Со среќа на сите..... ПС: ке заборавев во ходникот има и еден ТВ, па сите што гледаат некоја серија да не се секираат дека ќе ја пропуштат, ечат турски серии
^фала за информацијата. морам да си запишам да си земам слушалки за тел. и некоја книга, воопшто не можам да ги сварам тоа турските серии туку да подпрашам уште нешто Ако имаш закажано термин од гинеколог се чека многу или не? Јас мислам дека првиот термин го имам, во 8.30. Се надевам дека нема да чекам многу. Кога бев вчера на гинеколог, и тоа приватен, со закажано чекав 2 саата. Исто така, имаш напишано дека две испитувања чинат 390ден. Мислиш на тоа што зборуаш со дкоторот и крвната слика?
Сега во 11 недела и некој ден треба да одам за откривање на први аномалии. Скринингот се прави кај матичниот гин. ама сакав да прашам за брисевите. Дали ги правевте кај матичниот гин. или во микробиологија? Секако и матичната ги носи таму Вие колку плативте за сето ова? Скрининг, брисеви...?
јас за скринингот платив 3000 денари ама не бев со плав картон бев на приватно во плодност а за брисевите платив 400 денари кај матичната и кога ги однесов на микробиологија правев и торч заради токсоплазмата ми беше страв бидејки цел живот сум со мачка ми рекоја ке треба да платиш 700 или 900 денари со се торчот.Кога ги земвав резултатите не бесе готов усте за херпесот и ми рекоја на крај од месецот па сега тогаш ке видам колку точно ке платам,а во плодност на приватно се 4000 без торч
Девојки денес одам на тој првиот скрининг ако мозе да ми казете колку време трае и сто се гледа на него.
и официјално денес влегов во 8-ми месец 31 недела и бев на пред последна контрола кај матичната, го мереше бебчо тежи 1400 кг и и се кривеше не сестричката , уште една контрола кај матичната во 35 недела за брисеви и после во чаир, веќе почнува паника уфффф
Е како не, паника, од што? Од нешто природно и нормално Јас ептен се охрабрив како што се ближи терминот Дај боже да ме држи вака и на денот на породување... Правев крвна слика и урина, крвната слика ми е ТОП а и урината исто така, освен што имам кетони+. Шеќерот ми е ок т.е. во граници на нормала во крвната слика. Од што може да се покачени кетоните во урината? Немам ни бактерии ни ништо.
Ветрушка кетоните не се покачуваат од бактерии и инфекции. Не знам која би можела да биде причината кај тебе зошто велиш дека шеќерот е ок. Обично кетони во мокрачата се јавуваат при дијабет. Мислам и дека може да се појават ако долго време си гладувала (при диети и сл.) Уствари треба да ти е низок шекерот за да се појават кетони во тој случај.
Ниту гладувала, ниту малку пиела течности. Еве читав на нет за тоа, а и се јавив и на докторката. Ќе пијам поише течности па ќе видиме за една недела резултати. Инаку, пијам толку многу течности, само вчера вечерта испив пола литро сок од јаболки и 1 литро вода, така да 100% знам дека не е од малку течности. Инаку шеќерот во крвта ми е 4,1 (а референтната граница е од 3.3 до 6.4). За храна немам покачен апетит, ама си јадам све нормално.. баш чудно ова..