значи мила јас сум 12 недела а пошто бебето е напредно 13 та ми рече.. само ми рече дека се е ок, бебето напредува добро срце желудник и бубрези добри и ниошто... јас сама си отидов за крв од прст ми земаа тие,, дека не отидов со упат.. е сега затоа ме буни никакви мерки не ми зема и ми рече наредна контрола за еден месец здравје боже............... можеби требаше да одам на приватно
стварно незнам а како што казуваш ти мене тоа воопшто не ми личи на скрининг или па мозеби не ти објаснувал све детално докторот јас кај што одам ма буквално све објаснува и мозиш све да го прашаш што те интересира а не како пред тоа што ми беше матичната да не мозис ни наједноставни работи да ја прашаш и тоа тогаш што не бев бремена и затоа одлучив да одам на приватно и ако емалку поскапо али тоа е кај нас и со плав картон нели наплајкат како му одговара на докториве наши
прв пат вака докторот да се понаша досега бев многу задоволна од него... мене што ме интересираше го прашав ама оти ништо не ми мереше ... јас сум среќна шо ми рече дека се е во ред фала Богу... тој си типкаше таму на компјутерот и ништо не ми зборуваше се додека јас не му реков да гледам бебето.. и сега после колку време можам да одам пак на ехо.. тој ми рече за еден месец
Мамички утре планирам да одам на контрола,12 недела сум и го планирам тој скрининг преглед. Колку што знам треба и брис да ми земат...Ме интересира каде се испитуваат тие брисеви (матичната ги зема,но каде се испитуваат) и колку чини?
микробиологија кошта 250 ден со картонче резултати после 2 дена.... брис од вагина, хламидија и цервикс испитуваат и баш да ми пишеш каков преглед на ехо ти направиле
Значи треба да му кажам на матичниот да ми направи ехо и се друго шо треба и после со тоа да одам у скопје (од ехото до скопје да не поминат 48+ саати така?)
Me интересира до кога најкасно се земаат првите брисеви до која недела јас сум веќе 14 И дали ви правеа некои испитувања преку вена и удали се задолзителни.
епа треба да одеш веќе тие испитувања се прават до 12-13 недела.. но ти можеш и сега да одеш... за испитувања преку крв јас сама си отидов у лабораторија без докторот да ми рече си проверив крв мокрача и шекер.. и тоа крв од прст ми земаа а не од вена.. а јас цела препотив мислев од вена ке ми земат
Следната контрола ми е за 4 недели. Тогаш ќе бидам 12 недела и треба да правам скрининг и приска. За приска докторката ми објасни што всушност значи испитувањето, ми кажа дека резултатите и не се баш меродавни и остави самата јас да си одлучам дали сакам да го правам. Го препорачувала кај жени постари од 30 години, а на помладите им оставала сами да си одлучат. Потенцираше дека доколку е нешто задолжително, не би ме оставала самата да одлучам, туку би инсистирала да го направам. Остана на тоа дека можам, но и не морам да го правам. Не знам како да постапам?! Ме интересираат вашите искуства и што вие би ме посоветувале?
Мене со овие испитувања не ми е јасно како можи кај едни доктори да бидат задолжителни кај други не.Едни пишувате задолжително други воопшто не ги направиле.Еве на пример јас имам 31год.и докторката ми рече сакаш прави сакаш не приска,битна била мерката на наборот ако не е во ред на ехо, потоа мора приска.Уфффф колку повеќе читам толку повеќе се јадосувам.
Исто и јас треба за 4 недели да идам на втор преглед тогаш ке сум во 12 нед. Докторката не спомна ништо за наредниот преглед. За амниоцинтеза ми спомна дека нема потреба да се прави , се прави кај родилки постари од 35 год. .... И си потпишав дека не сакам такво испитување! ВЧера ми земаа брис за Пап тест , крв за ХИВ тест и токсоплазма
Тоа со деновите ме буни. Значи, на пример, 12 недели и 5 дена е 12-та или 13-та недела. Значи може да речеме 13 недели и некој ден, или не?
13 + некој ден значи дека веќе влегуваш во 14 недела (јас така мислам) Најубаво да се консултираш со својот гинеколог, мене мојава ми рече во 12 недела. Баш тогаш ми е закажан и прегледот (скринингот) кога ќе бидам точно 12 недела, ама јас уште размислувам дали да го правам овој тест. Зошто резултатите не се меродавни, а на интернет прочитав и многу лоши искуства. Од друга страна си викам подобро да го направам, за потоа да не се каам и да не му ја мислам.
12 недели и 5 дена значи дека ти ја тераш 13та недела. Кога ќе стигнеш до 13, значи си ја завршила, и со 13+1 ти започнува 14та. Исто како со годините, 1 година значи дека е завршена, не дека тогаш почнува нели
женски ај да ве прашам, дали има некој примано вакцина тетанус во бременоста? докторкава спомна дека треба да примам не ми е ич јасно од кои причини, до сега колку што имам читано по интернет нигде немам најдено за тетанус па малце сум збунка? дали има некој вакво искуство?
Затоа и се збунив,на тикеров кој покажува бременост кога ке кликнам ми отвара за 6-та недела дека сум,а уствари јас сум 7-ма. Па затоа си викам како па сега ова
Сакам да одам во Систина на 4д на ехо на срцето на бебето, моментално сум 26та недела ме интересира дали може да одам било кога во текот на бременоста или во одредена недела се прави тоа?