Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    значи мила јас сум 12 недела а пошто бебето е напредно 13 та ми рече.. само ми рече дека се е ок, бебето напредува добро срце желудник и бубрези добри и ниошто... јас сама си отидов за крв од прст ми земаа тие,, дека не отидов со упат.. е сега затоа ме буни никакви мерки не ми зема и ми рече наредна контрола за еден месец здравје боже............... можеби требаше да одам на приватно

2. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    766
    стварно незнам а како што казуваш ти мене тоа воопшто не ми личи на скрининг или па мозеби не ти објаснувал све детално докторот јас кај што одам ма буквално све објаснува и мозиш све да го прашаш што те интересира а не како пред тоа што ми беше матичната да не мозис ни наједноставни работи да ја прашаш и тоа тогаш што не бев бремена и затоа одлучив да одам на приватно и ако емалку поскапо али тоа е кај нас и со плав картон нели наплајкат како му одговара на докториве наши

3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    прв пат вака докторот да се понаша досега бев многу задоволна од него... мене што ме интересираше го прашав ама оти ништо не ми мереше ... јас сум среќна шо ми рече дека се е во ред фала Богу... тој си типкаше таму на компјутерот и ништо не ми зборуваше се додека јас не му реков да гледам бебето.. и сега после колку време можам да одам пак на ехо.. тој ми рече за еден месец

4. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    396
    Мамички утре планирам да одам на контрола,12 недела сум и го планирам тој скрининг преглед.
    Колку што знам треба и брис да ми земат...Ме интересира каде се испитуваат тие брисеви (матичната ги зема,но каде се испитуваат) и колку чини?

5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    микробиологија кошта 250 ден со картонче резултати после 2 дена.... брис од вагина, хламидија и цервикс испитуваат
    и баш да ми пишеш каков преглед на ехо ти направиле

На TSS му/ѝ се допаѓа ова.
  6. dejana2

dejana2 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    38
    Значи треба да му кажам на матичниот да ми направи ехо и се друго шо треба и после со тоа да одам у скопје (од ехото до скопје да не поминат 48+ саати така?)

7. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Me интересира до кога најкасно се земаат првите брисеви до која недела јас сум веќе 14
    И дали ви правеа некои испитувања преку вена и удали се задолзителни.

8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    епа треба да одеш веќе тие испитувања се прават до 12-13 недела.. но ти можеш и сега да одеш... за испитувања преку крв јас сама си отидов у лабораторија без докторот да ми рече си проверив крв мокрача и шекер.. и тоа крв од прст ми земаа а не од вена.. а јас цела препотив мислев од вена ке ми земат :D

9. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Следната контрола ми е за 4 недели. Тогаш ќе бидам 12 недела и треба да правам скрининг и приска.
    За приска докторката ми објасни што всушност значи испитувањето, ми кажа дека резултатите и не се баш меродавни и остави самата јас да си одлучам дали сакам да го правам.
    Го препорачувала кај жени постари од 30 години, а на помладите им оставала сами да си одлучат.
    Потенцираше дека доколку е нешто задолжително, не би ме оставала самата да одлучам, туку би инсистирала да го направам.
    Остана на тоа дека можам, но и не морам да го правам.
    Не знам како да постапам?!
    Ме интересираат вашите искуства и што вие би ме посоветувале?

10. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Мене со овие испитувања не ми е јасно како можи кај едни доктори да бидат задолжителни кај други не.Едни пишувате задолжително други воопшто не ги направиле.Еве на пример јас имам 31год.и докторката ми рече сакаш прави сакаш не приска,битна била мерката на наборот ако не е во ред на ехо, потоа мора приска.Уфффф колку повеќе читам толку повеќе се јадосувам.

11. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.902
    Допаѓања:
    40.786
    Исто и јас треба за 4 недели да идам на втор преглед тогаш ке сум во 12 нед.
    Докторката не спомна ништо за наредниот преглед.
    За амниоцинтеза ми спомна дека нема потреба да се прави , се прави кај родилки постари од 35 год. ....
    И си потпишав дека не сакам такво испитување!

ВЧера ми земаа брис за Пап тест , крв за ХИВ тест и токсоплазма :)

12. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    Кога најкасно треба да се направи ПРИСКА?

13. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Приска се прави во 12 недела.

14. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Мислам дека Приска се прави од 12 до 13 недела.

15. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    Тоа со деновите ме буни. Значи, на пример, 12 недели и 5 дена е 12-та или 13-та недела. Значи може да речеме 13 недели и некој ден, или не?

16. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    13 + некој ден значи дека веќе влегуваш во 14 недела (јас така мислам)
    Најубаво да се консултираш со својот гинеколог, мене мојава ми рече во 12 недела.
    Баш тогаш ми е закажан и прегледот (скринингот) кога ќе бидам точно 12 недела, ама јас уште размислувам дали да го правам овој тест.
    Зошто резултатите не се меродавни, а на интернет прочитав и многу лоши искуства.
    Од друга страна си викам подобро да го направам, за потоа да не се каам и да не му ја мислам. :?:

17. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.685
    12 недели и 5 дена значи дека ти ја тераш 13та недела. Кога ќе стигнеш до 13, значи си ја завршила, и со 13+1 ти започнува 14та.
    Исто како со годините, 1 година значи дека е завршена, не дека тогаш почнува нели :)

18. gluvarche

gluvarche Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    113
    женски ај да ве прашам, дали има некој примано вакцина тетанус во бременоста? докторкава спомна дека треба да примам не ми е ич јасно од кои причини, до сега колку што имам читано по интернет нигде немам најдено за тетанус па малце сум збунка? дали има некој вакво искуство?

19. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    Затоа и се збунив,на тикеров кој покажува бременост кога ке кликнам ми отвара за 6-та недела дека сум,а уствари јас сум 7-ма. Па затоа си викам како па сега ова |(

20. auroraa

auroraa Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    843
    Сакам да одам во Систина на 4д на ехо на срцето на бебето, моментално сум 26та недела ме интересира дали може да одам било кога во текот на бременоста или во одредена недела се прави тоа?