Здраво мешиња! Ние си бевме вчера на вториот скрининг, цел саат не гледаше докторката. Видовме се што си требаше, броевме прстиња, си ја пикаше ногата во уста, многу смешно беше. Со еден збор, прекрасно, се си е во ред со буцка, сега останува само да седиме мадро и да си ја чекаме да дојде!
Мене денес ми кажаа дека се прави до 24 нед. Ама може дека е на приватно ќе ти го направат и сега (Пиши дали ќе може зш и јас сакам да одам, ако матичната ми вика касно ми било) Иначе во систина да ти кажам дека е 3000ден
мене никаков скрининг не ми правија ама сакам да одам на 4д да си го видам бебето поубаво... ќе ми направат ли тие у систина или кај органџиски детален ехо преглед
Само што се јавив во ремедика. Иста цена е. Иначе ми рекоа дека до 24 недела се прави така да јас ништо.
Не правеше скрининг во 12 недела за Даунов синдром? Мене ми кажаа следна контрола брисеви, приска и скрининг. Јас тогаш ќе бидам 12 недела. Ако не си ги направила овие прегледи те советувам да си го смениш матичниот гинеколог.
не мила само брисеви си земав ради белото прање со нив е се во ред... друго ништо... дури ни крв не ме пушти да си земам..... јас си отидов сама у лаб.. зошто така.... лекарот рече дека е се во ред со бебето.. желудник бубрези срце... ништо не мереше... (или мерел ама не ми кажал ништо) а сега сум 13 та недела
За приска е до 14 нед. така да се уште имаш шанса. Си викам јас, ова се многу испитувања. Искрено, повеќе паника отколку било што чувствувам заради нив. Единствено добро е што ако е нешто што може да се лечи па да се среди тоа. А не дека ќе ми смени нешто. Што ако ми кажат дека нашле нешто како Дауново синдром? Нема да смени ништо ни малце. Ова е мое бебе, и го сакам. Ако Бог одбра да ми даде бебе со посебни потреби сигурно е со причина. Се разбира јас сакам, се надевам и се молам дека се е ок, ама што и ако не е? Само ментално ќе се подготвувам и ќе се образувам повеќе за тоа.
Така е .. само верба во Бога се да биде во ред,, тие се наши деца наша душа си ги сакаме.. затоа и се молиме да биде се во ред.. Што е од Бога се е арно.. само здрави и живи да се бебињата наши ние си ги сакаме
zdravo feminki mene me interesira slednovo znaci vo 12 do 14 nedela se pravi skrining za daunov sindrom, megutoa me interesira dali togas so sigurnost ke se znae za rizikot od daunov sindrom, posto citam na net deka potoa se pravi nekade 18 nedela aminosinteza t.e se zema od plodovata voda, dali posle skriningot e neophodna i aminosintezata za so sigurnost da se znae, deka od iskustvo mi imaat kazuvano toa so aminosinteza bilo premnogu bolno duri postojalo rizik i za spontan abortus, posto so igla ti go busat meseto i moze da ti go puknat vodenjakot a toa vo nikoj slucaj ne bi sakala da go doziveam....
недај боже недај боже... да не се зема од плодова вода примерок никако.... недај боже ако има нешто и лекарите ќе видат на ехото... нека биде се во ред само
Јас Приска направив во 12 недела, матичниот рече се е во ред, може требаше да дојдеш во 13 недела наполнета, значи 13 недела и 2 или 3 ден. Отидов кај друга докторка која ми била отсекогаш закон за второ мислење. Таа рече резултативе се полоши во 12 недела, плодот за Приска е зрел во 13 недела..мене паника не ме фаќа, чисто ви пишувам да си знаете дека е подобро во 13 наполнета недела. На клиника кога ми земаа крв, сите што ги слушнав веќе без со 13 недела и некој ден.
Јас одлучив да го правам! Во 12 недела сум на контрола, тогаш ќе правам скрининг и ќе ми земат брисеви. Приска на клиника сакам да правам, е сега ми треба совет да ми кажете кога да си закажам? Зошто на трансфузиологија за да ми испитаат крвна група (и покрај тоа што си ја знам, нели мора да имаат црно на бело) матичниот гинеколог ми закажа дури на 26-ти септември. Сега со ова закажување, како одат работите? Се чека ли многу? Да знам дали да реагирам уште сега, или да си чекам до следната контрола па тогаш да закажеме? Ако некој има информација да ми каже, во Авицена прават ли Приска и ако некој правел таму колку чини испитувањето?
Не е работата само да си пишете мислење и да давате совети кои впрочем се погрешни Аминоцинтеза се прави во 14-16 недела ако има потреба од тоа, значи трудницата ако е над 35 години или има некој во семејството со даун синдром, тоа никако не се гледа на ехо, само преку плодовата вода може да се види 100%. Инаку да има случаеви кога процедурата предизвикала спонтан меѓутоа тоа е занемарлива бројка од 0.03%.
значи ако се има потреба да се направи аминоцинтезата затоа велам недај Боже... знам трудница шо несакаше ни основните брисеви да ги прави... а камоли приска и друго.. само крв си зима
Еве линк за брисевите. Тој околу 26 недела не е задолжителен. Некој го практикува, некој не. Тие што се задолжителни се околу 35-37 гн. http://www.lulka.org/index.php?option=c ... Itemid=188