Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    e jas napraiv skrining a daunov sindrom vo 12 nedela i dva dena i za ova sto kazuvate deka trebalo vo 13 i 2-3 dena treba doktorite poveke da go znaat i da predupreduvat, eve na primer zosto mene doktorkata ne me vrati nazat da mi rece dojdi za edna nedela????

2. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    За Приска во 13 недела ти дава матичниот упат - за лабораторија во Клиника за гинекологија, долу се наоѓа во подрумскиот дел. Приска е земање крв од вена исто како за обична крвна слика. Многу ми се допаѓа приемот на вработените таму, немаш потреба да одиш во Авицена и да фрлаш пари ако си со здравствено осигурана, со картончиња. Мислам дека 150 или 200 денари беше со картончиња на клиника. Ред не чекаш!

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.847
    ^ 350 денари е Приската на клиника.

4. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    350 Приска со целосна крвна слика, урина, шеќер и железо ;)

5. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    за приската треба да си нејадена од сабајле или нема врска?
    јас мислам дека не би требало да има но сепак да си прашам тука: :)
    ми треба итно одговор

6. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    396
    Јас колку што знам не треба да си јадена.Зошто ти земаат крв,а и шеќер испитуваат.
    Јас не знаев,па јадев и ми покажа висок шеќер па утредента повторно бев да ми земат крв

На Mrs.Bass му/ѝ се допаѓа ова.
  7. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    zravo feminki ve molam za mislenje, pravev test za daunov sindrom, i rezultative se slednive Crl (dolzina glava-but) 59mm, nuhalna translucencija 0.10 mm, Beta HCg, free 32.8 IU/L, Free beta Hcg Mom 0.92, Papp-a 1.05 IU/L , Papp A Mom 0.31,, me interesira dali nekoj od vas znae da gi protumaci ovie reultati i ne mi e jasno dali nekoj znae koi se referentnite vrednosti za daunov sindrom i za trisomija 21 i 18, bev na ginekolog no ocigledno i na doktorkata ne i bea jasni vrednostite samo go procita obrazlozenieto demek rizikot e mal, a ustvari nesto me buni deka od labaratorija sto mi napravija ispituvanjeto imaat napisano na ednata strana referentni vrednosti a na drugata rezultat, i kaj sto gi pisuva vrednostite i rezultatot cifrite mi e izopaceni, dali granicata za sindrom down iznesuva 1:150 ili ne????

8. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Штом пишува мал ризик тоа е доволно , мислам дека нема потреба да ти протумачуваш другите цифри,тие се протумачени со таа реченица :) не си прва која оди со резултати кај твојот гинеколог, па знае и таа ако нешто не е во ред сигурно дека ќе реагира. Сепак мое мислење, не знам :)

9. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    ^^^исто како скарлет мислам и јас...чим пишува мал ризик тоа е сосема доволно... :)

10. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    fala vi mnogu za odgovorite, 5 % e rizikot veli ponizok od granicnata vrednost, se nadevam deka i taka ke ostane kako sto citam na net deka so tek na vreme cifriute se menuvale,

11. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    околу испитувањава ме интересира железо и шеќер со крв од прст или од вена се проверува???????

12. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Само од вена.

13. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Вчера ја прашав матичната, велам нешто крв/урина....ќе правам ли контрола.
    Ми вели: ааа па да, тоа обавезно и редовно ми вика.
    ја такава :geek: па знаеш ли да спомнеш да кажеш, она ќути ја си мислам ќе рече се кога си треба,нели што како....и на крај ми даде упат. Па ќе видам неделава да отидам и тоа да завршам.

14. dejana2

dejana2 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    38

Исто искуство. |(
    Да не си побарав јас упат знак прашалник е до сега дали ќе ми испитаа.

15. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Prostete za latinicava od mob sum uklucena.Sakav da kazam znaci ne sum edinstvena sto prv pat ke ispituva krv i mokraca a sum 19 nedela.Patem kazete mi kako da go nadminam stravot od vadenje krv ili barem da go ublazam.Mora na gladno da bide?i veol ne me kritikuvajte za toa sto mi e strav.

На HeidiDiWalt му/ѝ се допаѓа ова.
  16. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Леле мамички нели е малку касно 19 недела? Нели уште во прв триместар се прават вирусните маркери (Хепатит и Хив) и крвна слика.
    Ти душа се плашиш од крв вадење а пороѓај те чека :D
    Јас така правев заби трудна и барав анестезија, докторот ми вика `ти како ќе раѓаш бре, од забар се плашиш?`
    И стегнав заби издржав без анестезија :)
    Така и ти, ќе замижиш ќе помине, како мали ко што правевме :)

17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    мене докторот ни еднас не ми даде упат за крв пред месец ипол јас сама отидов и си земам од прст ми земаа. и сега минатиот пат кога бев вика сме зимале ли крвна слика викам пред месец ипол и толку... а јас тогас само крвна слика секер и урина си испитав

18. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Е свашта значи...Инсистирајте си мамички по редослед да ги направите сите испитувања оти во ваш интерес е да родите здраво дете, а и вие да поминете здрава бременост и пораѓај.
    Јас си ги одев сите прегледи по редослед од оваа таблица

http://www.ringeraja.mk/statija/voobich ... _1207.html

ако нешто ми прескокнеше матичната или докторката кај што одев на приватно за скрининзите, си барав сама и си прашував. Јез да за крвна слика ми беше на секој преглед задолжително, во пакет со прегледот.
    Е само скриен шеќер не испитав, зашто отидов на ГАК чекав па ми кажаа дека требало со закажување по телефон, па вртев телефонот беше константно зафатен. Па ја прашав општата матична кај неа дали прават на приватно, рече да - го направив, платив некои 700-800 не ми текнува баш. Па гинекологот ми рече дека тоа бил друг тест за шеќер јас сум морала друг да направам. А веќе бев пред пороѓај. :|

19. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    766
    здраво мамички сакам да ве прешам нешто за што многу сум загризжена
    Денес бев на скрининг во 21 недела и докторот ми кажа дека водата во мозочето била на границата за неделите во кој сум бремена ама дека нема место за паника и дека треба да направам контрола по 2 недели ама стварно ме загриже пошто не ни знаев дека било нормално да има вода која циркулира и која треба да исчезни до 28 недела
    ве молам ако има некоја искуство нека кажи ве молам зошто стварно сум збунета

20. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Jas sekoj mesec odev kaj maticnata i sama barav upat i za krv i za urina. Moze d-rkata i da izumi ama vie redovno barajre si sami upati.