Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    За ХИВ и Хепатит јас ја прашав докторката каде што одам приватно ми рече дека тоа e процедура за ин витро, останатите трудници не ги прават овие испитувања. :?:
    Стариот матичен ништо не ми спомна, а новава матична на првиот преглед ми кажа дека секој месец ќе испитуваме крвна слика и ништо повеќе (До сега еднаш направив испитување на крв и урина, сега во среда повторно ќе проверувам)
    За ХИВ сметав дека нема потреба, а хепатит проверив во Авицена и фала Богу резултатите се супер.
    Ако не се информираме вака на интернет, на некои доктори нема да им текне да ни спомнат за испитувања кои МОРА да се направат во бременоста.
    Еве на пр. хепатит Б се пренесува од мајката на бебето, а мајката може да не знае дека го има.
    Една докторка ми спомна: Еееее колку болести се пренесуваат така, таман работа ти сите тие да земеш да ги испитуваш. Јас да знам секако дека ќе ги испитам, не знам, а докторите се тука да кажат. Само ете не е сфатена баш работата сериозно од страна на некои доктори.
    За жал!

2. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    мајчички еве ме и мене..вчера ги земав резултатите од приската...и на тестот кој е целиот со формули на англиски пишува low risk-низок ризик..незнам која му е табелата за оценување меѓутоа од мои другарки кои го имаат тоа поминато ми кажаа дека на сите така им пишувало . како беше кај вас мајки?? :^)

инаку ве читам во врска со другите испитувања - крв урина , и се чудам како може до 19 недела да не се испита нешто толку битно :x
    јас уште првиот пат кога бев да ми потврдат бременост 5 недела ми напишаа упат за крв и урина кои ги однесов во 7 8 недела кога ми ја потврдија срцевата активност...наредниот пат кога бев 12 недела ги правев сите микробиолошки тестови - брисеви за кандида , уриноплама, токсикоплазма , пап тест и сл, и приска тест .
    е сега овие денови треба да појдам со сите резултати за да ги виде матичната... :)
    уште да споменам дека на секој одење кај неа уредно ја потполнува мајчината книшка, ми врши мерење на килажа и крвен притисок...

3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.902
    Допаѓања:
    40.783
    Mrs.Bass така си треба и да е кај сите ...
    Јас кога одам на преглед прво што прават е мерење тежина , притисок, давам урина итн
    На првиот преглед кога бев ми земаа брисеви за кандида , пап тест. Испитаа уриноплама, токсикоплазма Плус и за ХИВ тестот ми земаа крв.
    Приска не правев ни сега ни првиот пат !
    И сето тоа во една ординација , да не морам да се шетам навака натака со наодите . :)

На Mrs.Bass му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    притисок дома си мерам а килаза вцера јас си мерев...никохас не ми мереле кога сум одела на контрола не знам зосто :| :?:

5. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Мешиња здраво!
    Јас денеска бев на првиот скрининг, на почетокот се збунив што прегледот беше со абдоминално ехо. Во ред ли е така?
    Јас мислев дека тоа ќе биде преглед на 3D или 4D вагинално ехо.
    Докторот рече дека бебушко е многу лошо наместено и дека мерките ќе ги земе малку потешко.
    Јас не ги разбирам кратенките и резултатите за истите но рече дека е се во ред, постојано повторуваше одлично, одлично и на крајот ми рече нема индикации за аномалии.
    Јас ќе пишам тука што пишува на сликичката од ехо, па ако некој знае да ми одговори дали се овие вредности во ред, би му била МНОГУ благодарна.

CRL 6,80 cm
    CGA 13w2d + 0.4 SD (Ова го разбирам која недела и колку дена сум бремена)
    EDD 24.03-2014 (И ова веројатно е терминот за породување кој со секој преглед ми се менува) :lol:

NT 1,47 mm

BPD 2.60 cm
    CGA**** 75%
    Дали овие на сликичката се резултатите од скринингот, или треба да ги барам на друго место?

Потоа ми земаа 4 брисеви и докторката што ми ги зема брисевите ми пушти крв. Некој со слично искуство?
    Многу испаничив и мислев дека ќе се онесвестам, ептен ми се слоши, премногу се исплашив.
    На гаќите имам сосема малку крв, еве веќе неколку часа сум супер, болки немам ама ми е многу лошо зошто ептен се испаничив. Се надевам дека не е ништо страшно, докторката рече да не се грижам.

Од таму на гинекологија правев приска и сега остана уште крвна слика и урина кои ќе ги правам утре-задутре.

Инаку од денеска почнав со мамавит и магнесол 150, па мешиња кажете ми магнезиумов да го пијам еднаш или два пати на ден?
    Не пишува во упатството ништо за бремени жени, само по една шумлива таблета за деца и две за возрасни, а аптекарката ништо не ми запишала на кутивчето. Вие како ги пиете?

6. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.902
    Допаѓања:
    40.783
    Јагодке сеа ме потсети да проверам и јас на сликичката ... тоа со димензиите и искрено не разбирам баш

Инаку мене пак ме гледаше вагинално :)
    рече се е во ред , мораше да го помрдне бебето , беше цело поспано :^)
    инаку според двете сликички од првото и второто ехо терминот е на 29 03 .
    како и да е

нека не те плаши тоа малце крв неби требало да е ништо страшно ;)

Ајде некој постручен да објасни за димензии
    :D

7. gluvarche

gluvarche Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    113
    Jagoda123 и мене со абдоминално ехо ме прегледа, мерките кај мене ги немам а и стварно незнам што значат, ми земаа крв и ми рече за 5 дена ќе ми каже резултати за дауновиот синдром изразен во ризик..... така да не се замарај многу они си знаат најдобро, ја колку што разбрав од сите тие мерки кои што ги земале прават некој пресек по некоја формула пресметуваат и на крај искача ризикот колкав е

јас па се зачудив брис не ми зема освен пред да останам бремена кога проверив се, сега ми рече нема потреба освен ако осетиш некој мирис или нешто чешање :?:

а ќе заборавев за бебуш беше ептен активен и се местеше како точно да знае што и треба на докторица се вртеше салта лево десно од сите можни пози се утепавме од смеење и така си помина прегледот

незнам според некоја коска на рбетниот столб рече дека наликува на женско али нели дека не е сигурно и така happy си се вративме домче ;) моментално сме во исчекување на резултатите

8. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    3.502
    Денес бев да ми земат крв и многу сум исплашена. Леукоцитите ми се 15, од дозволени 10. Ова ми е премногу :@ И во претходната неуспешна бременост ми беа високи, само не се сеќавам колку? Колкави ви се вредностите на вас, знам дека во бременост се качуваат, ама 15? :@

9. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.858
    Јас вчера бев на преглед со бебушко се е во ред и резултатите од крв се добри ми даде само апчиња за железото другото е во ред и ми закажа за две недели повторен преглед. Имаме 31 г.н.

10. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    zdravo denes bev na eho kaj doktorkata i posto vcera se isplasiv malku od toa sto se svrtev naglo i me zabole desno nisko dole kako silen grc bev vo panika deka ke dobijam spontan, za srejka bebusko e super si mrdase te so race, te so noze i ne mozevme bas da utvrdime dali e 100 % masko ili zensko ama na doktorkata i nalikuvase na masko inaku mi prepisaa famibion i sekako magnezium, plus dabroston

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    povtorno jas, izvinete ako sum napadna i dosadna no ke ve molam da mi kazete nesto poveke okolu skriningo vo 21-21 nedela, za kakvo ispituvanje stanuva zbor???

12. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Повели овде имаш детално објаснето за каков преглед станува збор http://www.zazdravje.com.mk/контрола-на-бременост
    http://www.femina.mk/out/?id=48ed0c...ni-pregledi-i-analizi-vo-bremenosta_1207.html

13. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    здраво, од сите поискусни и понапредни во својата бременост се надевам дека ќе ми разјаснат една дилема. Имено, оваа недела бевме на втор преглед каде ја видовме срцевата реакција. Ми земаа крв и урина и докторот рече нареден пат да се видиме за 1 месец, да се јавам на микробиологија да закажам ама да се поклопува со прегледот кај него. Целата тема Испитувања во бременоста ја прочитав, многу нешта ми се разјаснија но некои не. Читам дека од 11-13 недела се прави скрининг, приска а веројатно тоа се прави во ГАК. Сега ме буни тоа што ќе ми испитуваат на микробиологија а што кај матичниот? Претпоставувам дека тој ќе ми земе брисеви а јас ќе треба да ги однесам на анализа. а ВО ВРСКА СО СКРИНИНГОТ И ПРИСКАТА, ТОА ЛИ Е ТОА ШТО МЕ ОЧЕКУВА НАСКОРО, тоа ли е тоа што треба да го закажам во државна? Милион прашалници, ве молам накратко да ми објасните, после првиот преглед за утврдување на бременост и вториот за срцева реакција, што следува понатаму?

14. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Прво кога ке отидеш кај докторот твој за 1 месец ке ти земе брисеви, потоа следува ултразвучен преглед, каде тој ке го измери бебушот. Потоа ти тие брисеви ке ги однесеш на микробиологија( се закажува) или министерство за здравство (таму не се закажува барема јас кога правев) и можеби таму ке ти земаат крв за хепатит B , Hiv..... во зависнот што твојот доктор ке ти напише на упатот тоа е за микро. За на ГАК со анализите од докторот мислам мерките ке одиш во лабараторија таму ке ти земаат крв и се прави споредба со крвта твоја и добиените анализи од бебушот= ПРИСКА
    Поздрав

15. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    Овој твојов гинеколог многу затупел со новостите, баш ме интересира кој е. Мислам дека би требало да знае дека на микробиологија веќе едно 2 години не се закажува, едноставно ти зема брис и си одиш таму без закажување....

16. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    Женски ви благодарам. Мелинара, стручно објаснуваш, ми се разјасни, фала ти. Значи тој скрининг е всушност за рано откривање на Даун синдром каде прво на ехо се мери нухалниот набор на плодот а потоа на ГАК ми земаат крв и врз основа на сето тоа статистички се пресметува, така?
    Каја, немам појма дали се закажува, ми дадоа бројче да се јавам на микробиологија.

17. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    На микро се закажува, ама прашај во министерство за здравство таму не се закажува мислам, а една спроти друга зграда се со микро само ги носиш брисевите и толку. За на ГАК така е :)

18. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    До сега имам носено едно пет пати брисеви на микробиологија ,а последен пат ги носев во четвртокот и колку што знам немав закажано...

19. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Може смениле , но знам јас кога требаше да ги носам брисевите ми рекоа да закажам односно матичниот закажува. Но јас се носам во министерство за здравство таму до сега немаше потреба од закажување.

20. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.864
    Допаѓања:
    28.529
    Бремена сум 11 недели и утре одам кај матичниот да ми зема брис и исто така ќе правам крвна слика (дури ни крвната група не си ја знам :$ , утре ќе испитам и тоа)
    Е сега сакав да ве прашам дали е рано за брис во 11 недела од бременост? Да не требаше да закажам барем во 12 недела...или нема врска тоа...м?