Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    можеш и брисевите да ги земеш во оваа недела...
    ај мене да ме упатите јас сум 20 недела треба ли да правам некој брисеви..правев во 11та сега дали треба пак или во која недела ??

2. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Задолжителни се од 12-14 недела и после во 35-та недела. Измеѓу може да се направат ако има индикации и потреба од нив, инаку не се земаат.

3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    тенкју нова :)

4. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Бев на скрининг во 21 недела, на бебушка ми откија гастрошиза! Дали некоја од вас има искуство со откривање такво за време на бременост. Ми предложија да одам кај др. Драшко во Систина за да му го прегледа срцето на ехо што е можно поскоро, за да се види да не има некја аномалија на срцето. Дали некоја од вас ги правела тие испитувања? Благодарам за одговорот.

5. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    Здраво, денес ми земаа брисеви, ги однесов на микробиологија а резултати ќе чекам за ден два на е-меил или се земаат лично од таму за два дена. Истодобно докторот мој матичен гинеколог ми закажа за прв скрининг во ГАК + приска за две недели кај др Елена Николовска. Инаку според нов закон за здравствена заштита сега матичните лекари закажуваат за скрининг. Со оглед на тоа дека е прилично скапо по приватните, немам друг избор освен да се надевам дека и во државна ќе поминам ако не презадоволно барем солидно задоволна. Сакам да ве прашам вас веќе паталците како сте поминале на првиот скрининг во ГАК и ако некому му е позната оваа докторка кај која треба да идам да пише свое искуство.

6. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    3.502
    Ти добро ли си беше ли на преглед, што рекоа?

7. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    3.502
    Изгледа тука негде сме со неделите па поминав тоа што ти скоро треба да го поминеш :D Мене прегледот ми беше кај некоја Ирена во ГАК и прегледот се на се ми траеше 5 минути со се легнување на кревет :rofl:
    Катастрофа, мислиш брзаше за некоја операција :P едвај уста отвори да каже дека вака е ок, сега оди крв да ти земат па ке видиме и од тие резултати, среќа ги земав резултатите и се е ок, ама на повеќето од докторите уста не им се отвара. Поздрав.

8. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    оф бре, претпоставував дека ваков однос може да ме очекува. А каде да влезам за скрининг, во новата Гинекологија ли? Претпоставувам и дека во ист ден те мерат на ехо и ти земаат крв за Приска, а резултати после колку дена? Извини вака те бомбардирав со прашања, ама две недели си пред мене па најпресно би ми кажала ;)

9. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    3.502
    Да во новата, мислам соба бр.37, само што ќе те види на ехо одма те праќа да ти земат крв долу во лабораторија, а резултатите ми беа готови за 3 дена. Поздрав и прашај слободно се што те интересира ;)

10. skenco

skenco Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2013
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    49
    нухален скрининг е првата работа што треба да ја направам и лабараторија

11. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Во 35 недела кога ви земаа брисеви, дали беше само тој еден за стрептокока или пак ви ги повторија тие од 12 недела?
    Мене докторката само што ми кажа дека ако биле претходно негативни брисевите нема потреба да се повторуваат, треба само тој за стрептокока.
    А кај матичната докторка кај што одам видов дека и на крај ги зимаат сите 4 брисеви.
    Што да правам?

12. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    Мене ми земаа 4 бриса, на некои им земаат само еден, мој совет кога веќе ти зема нек ти ги земе сите ќе те кошта плус минута време, а и ќе ти треба копија од брисевите за на пораѓај која ќе си ја ставиш во здравствената книшка

13. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    И првите резлутати ќе ми требаат? Тие кај докторката останаа. Да и барам фотокопија или треба само од новите што ќе ги правам?

14. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.902
    Допаѓања:
    40.783
    Баш затоа е потребна таа мајчина книшка . Во неа да се запишува се потребно за бременоста :) сите испитувања и сл. се потребни информации кои ке ти требаат при прием во болница

На mama27 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    само последните брисеви ти се потребни за да видат дека немаш никаква бактерија,што е важно за самото породување, воопшто не се грижи за тоа матичната ќе ти го даде тој документ, знае самата и ќе си го став ишво книшката, е сега да држи вода тоа со мајчината книшка, јас имам ама никој не ми ја ни бара ниту пополнува :?:

На mama27 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    jas nekni vo ponedelnikot pravev skrining vo 20 ta nedela na 3d, so bebusot se e vo red i organite site mu se dobro razvieni po toa sto se vide no doktorkata me upati da odam vo skopje vo remedika ili sistina vo 24 nedela za da se ispita srceto podetalno, se mislam dali e neophodno, ako imase nekoja anomalija ke se videse, se mislam vo idnina da napravam uste ednas vakov skrining, ovie nasive doktori nekako i biznisi si brkaat so nas, samo vo misli ke te stavat, a pari da tecat ne stignuvat....

17. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Jas 35ta nedela pravev 2 brisa,toj za streptokoka koj se zema povrsinski,znaci ne brkaat dlaboko i analen bris mi zedoa.Prvite 4 brisa mi bea negativni i zatoa nemase potreba da gi povtoruvame.

18. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Бевте ли вие на испитувања за д-димери и хемо___(незнам точно што и како), во врска со постелката е.
    Што испитување е и како се прави?

19. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    бевме како не бевме мене оваа мојава на се живо ме праќаше :^) ...прво закажи си бидејќи доста се чека на трансфузиологија, те боцкаат во вена и имаш резултати истиот ден. имаш посебна тема за тоа, види во бременост д-димери

На Snow-Queen му/ѝ се допаѓа ова.
  20. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    vo koja nedela se pravi toa ispituvanje???