можеш и брисевите да ги земеш во оваа недела... ај мене да ме упатите јас сум 20 недела треба ли да правам некој брисеви..правев во 11та сега дали треба пак или во која недела ??
Задолжителни се од 12-14 недела и после во 35-та недела. Измеѓу може да се направат ако има индикации и потреба од нив, инаку не се земаат.
Бев на скрининг во 21 недела, на бебушка ми откија гастрошиза! Дали некоја од вас има искуство со откривање такво за време на бременост. Ми предложија да одам кај др. Драшко во Систина за да му го прегледа срцето на ехо што е можно поскоро, за да се види да не има некја аномалија на срцето. Дали некоја од вас ги правела тие испитувања? Благодарам за одговорот.
Здраво, денес ми земаа брисеви, ги однесов на микробиологија а резултати ќе чекам за ден два на е-меил или се земаат лично од таму за два дена. Истодобно докторот мој матичен гинеколог ми закажа за прв скрининг во ГАК + приска за две недели кај др Елена Николовска. Инаку според нов закон за здравствена заштита сега матичните лекари закажуваат за скрининг. Со оглед на тоа дека е прилично скапо по приватните, немам друг избор освен да се надевам дека и во државна ќе поминам ако не презадоволно барем солидно задоволна. Сакам да ве прашам вас веќе паталците како сте поминале на првиот скрининг во ГАК и ако некому му е позната оваа докторка кај која треба да идам да пише свое искуство.
Изгледа тука негде сме со неделите па поминав тоа што ти скоро треба да го поминеш Мене прегледот ми беше кај некоја Ирена во ГАК и прегледот се на се ми траеше 5 минути со се легнување на кревет Катастрофа, мислиш брзаше за некоја операција едвај уста отвори да каже дека вака е ок, сега оди крв да ти земат па ке видиме и од тие резултати, среќа ги земав резултатите и се е ок, ама на повеќето од докторите уста не им се отвара. Поздрав.
оф бре, претпоставував дека ваков однос може да ме очекува. А каде да влезам за скрининг, во новата Гинекологија ли? Претпоставувам и дека во ист ден те мерат на ехо и ти земаат крв за Приска, а резултати после колку дена? Извини вака те бомбардирав со прашања, ама две недели си пред мене па најпресно би ми кажала
Да во новата, мислам соба бр.37, само што ќе те види на ехо одма те праќа да ти земат крв долу во лабораторија, а резултатите ми беа готови за 3 дена. Поздрав и прашај слободно се што те интересира
Во 35 недела кога ви земаа брисеви, дали беше само тој еден за стрептокока или пак ви ги повторија тие од 12 недела? Мене докторката само што ми кажа дека ако биле претходно негативни брисевите нема потреба да се повторуваат, треба само тој за стрептокока. А кај матичната докторка кај што одам видов дека и на крај ги зимаат сите 4 брисеви. Што да правам?
Мене ми земаа 4 бриса, на некои им земаат само еден, мој совет кога веќе ти зема нек ти ги земе сите ќе те кошта плус минута време, а и ќе ти треба копија од брисевите за на пораѓај која ќе си ја ставиш во здравствената книшка
И првите резлутати ќе ми требаат? Тие кај докторката останаа. Да и барам фотокопија или треба само од новите што ќе ги правам?
Баш затоа е потребна таа мајчина книшка . Во неа да се запишува се потребно за бременоста сите испитувања и сл. се потребни информации кои ке ти требаат при прием во болница
само последните брисеви ти се потребни за да видат дека немаш никаква бактерија,што е важно за самото породување, воопшто не се грижи за тоа матичната ќе ти го даде тој документ, знае самата и ќе си го став ишво книшката, е сега да држи вода тоа со мајчината книшка, јас имам ама никој не ми ја ни бара ниту пополнува
jas nekni vo ponedelnikot pravev skrining vo 20 ta nedela na 3d, so bebusot se e vo red i organite site mu se dobro razvieni po toa sto se vide no doktorkata me upati da odam vo skopje vo remedika ili sistina vo 24 nedela za da se ispita srceto podetalno, se mislam dali e neophodno, ako imase nekoja anomalija ke se videse, se mislam vo idnina da napravam uste ednas vakov skrining, ovie nasive doktori nekako i biznisi si brkaat so nas, samo vo misli ke te stavat, a pari da tecat ne stignuvat....
Jas 35ta nedela pravev 2 brisa,toj za streptokoka koj se zema povrsinski,znaci ne brkaat dlaboko i analen bris mi zedoa.Prvite 4 brisa mi bea negativni i zatoa nemase potreba da gi povtoruvame.
Бевте ли вие на испитувања за д-димери и хемо___(незнам точно што и како), во врска со постелката е. Што испитување е и како се прави?
бевме како не бевме мене оваа мојава на се живо ме праќаше ...прво закажи си бидејќи доста се чека на трансфузиологија, те боцкаат во вена и имаш резултати истиот ден. имаш посебна тема за тоа, види во бременост д-димери