Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    ^мене матичната ми рече од 28 до 32 недела

2. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Сноу,гинекологот ти заказува во трансфузиологија.
    Мене ми каза дека трба да се направи,седна на компјутер и го најде првиот слободен термин кој ми одговараше.што највеќе ми се допадна се става лист на врата со бр на упат и во колку имаш заказно и се водат по тоа
    Вистина влегов малце покасно ама не затоа што кој ќе стигне преку ред се бутка,туку покасно поцнаа со раб.
    Совет,закази си потрано,прв-втор термин,

3. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Здраво! Ме нема од поодамна. Моментално сум во 33 недела од бременоста.
    Минатата недела правев испитување за Д-димери и ми излезе 805 ng/mL. Од тоа што најдов на интернет, за бремени во третото тромесечие е нормално до 1700 ng/mL. Прочитав и во темата за Д-димери и таму има различни мислења, но според се‘ што прочитав моето ниво на Д-димер спаѓа во нормала. Арно ама мојата докторка ми вика дека ми биле малку покачени :?: и сакаше да ме прати во друга лабораторија во мојот град (не сум од Скопје). Искрено мене ми изгледаше дека она поима нема, и дека цела поента е што јас отидов во друга приватна лабораторија а не оваа што наплатува скоро 3 пати поскапо (и мислам дека многу доктори се поврзани и си тераат бизнис со тоа што ги праќаат пациентите токму таму). На трансфузиологија не правеле испитување за д-димер (немале реагенси) - па затоа си отидов на приватно.

Друга работа, ја прашав мојава докторка дали треба некои брисеви да се земат сега кон крај на бременоста, таа ми рече дека нема потреба- не било задолжително, не давале терапија дури и ако имало нешто, па џабе ќе ме мачела. Мене и ова ми е сумливо?

Трета работа, во анализата на мокрача најдени ми се протеини и ретки еритроцити, па ми препиша ампицилин капсули??? А зошто- не знам. Што означува протеини во урина? Јас немам никакви тегоби, освен што си мокрам често (што претпоставувам ми е од тоа што плодот ми ја притиска бешиката).

Четврто, холестеролот и триглицеридите ми се покачени (вкупен холестерол: 6,3 ; а триглицериди: 2,8), јас мислев дека и тоа е нормално во бременоста (повторно според тоа што најдов на интернет), а гинекологот ми вели дека бременоста не влијае на тие вредности, дека референтните вредности треба да се исти без разлика дали сум бремена или не.

Петто, правев испитување за скриен шеќер (глукоза толеранс тест) и резултатот ми е: на гладно: 5,2; по 1 час = 6,3; а по 2 часа= 5.5. Ова не го коментираше воопшто. Не рече ни дали е добро ни дали е лошо. А бидејќи мене ме збуни коментарот за д-димер, за мокрачата, и за холестеролот и триглицеридите - не ја ни прашав за шеќерот.

Ве молам ако има некој поупатен, или од искуство да ми каже дали треба да се грижам или не? Или да одам на приватно да побарам второ мислење? Проблем е што ми ги зеде матичната резултатите (имам копија од крвта, но не и од мокрачата).

Извинете за долгиов пост. Се гледа дека одамна не сум ве посетила- сум имала многу за кажување. :lol:
    Поздрав!

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    325.659
    jas mozam samo za urinata da ti kazam deka isto imav proteini i leukociti a terapija ne dobiv.Napravi urinokiltura na mikro za da vidis bakterii vo urina dali ima?mojata izleze sterilna i mi rekoa osven caj i povekje voda nisto drugo.Vo sistina mi rekoa da dojdam vo 34-35 nedela za poslednite brisevi i ke odam zdravje.za ostanatoto nemam iskustvo :)

5. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Во 35 недела се прават брисеви за ако имаш нешто при пораѓај да не се пренесе на бебето а ако имаш нешто СЕ ДАВА терапија секако, покачен холестерол и триглицериди е ок во бременост, шеќерот ти е супер. Д- димерите ти семсууупер, ама што и е на таа жена, па појма нема.
    Мој совет е да си направиш уринокултура и да се консултираш за понатаму сомдр.доктор.

6. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Ви благодарам за одговорите. Уринокултура правам на секои 2 месеци откако останав бремена (бидејќи од порано си имам проблеми со E.Coli) и секогаш е стерилна. Последно правев пред месец дена. Сега немам намера да ги купам антибиотиците- ќе пијам увин чај и брусница една недела, па ќе земам упат од општата матична и ќе направам повторна анализа само за мокрачата и уринокултура.

За брисевите ми кажа докторот од болничкото одделение каде ќе треба да се пораѓам (породилиштето) и ми рече: ќе ти каже матичната. Ама мене матичната тоа ми кажа (да не се повторувам сега). Изгледа ќе треба пак кај тој доктор да одам па да ми каже точно за што ќе треба брисеви и ќе си барам од матичната да ми ги земе за да ги однесам во лабораторија.

И мене ми изгледаше дека поима нема затоа и прашав овде, а ќе прашам и друг гинеколог да ми ги разгледа резултатите (да добијам второ мислење). Денес е петок, па да не ми е мисла до следната недела.

Ви благодарам уште еднаш.

7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    prvo: smeni ja maticnata, izgleda uste treba da uci. Pojma nema. Baraj dr ginekolog.

Vtoro: sekerot ti e petka.

Treto: pokacen holesterol e normalno.

Cetvrto: stom si videla za d.dimeri na ne, a i feminki kazuvat deka e vo red, ne grizi se.

Peto: brisevi se zimat kon krajot nekade na osmi mesec, za ako ima nekoja infekcija da se iscisti so vagineti,.i da ne se prenwse na bebeto pri poragjajot.

На midnight.flower му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Кај мене не одеше така, туку со приоритетен упат...а тој знам траеше само неколку дена од денот на издавањето.

9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.522
    Допаѓања:
    35.452
    Tака е, приоритетниот упат има рок на трајност 5-7 дена, и мислам дека зависи од клиника до клиника, и од одделение до одделение, некој прво ги примаат пациентите со приоритетни упати, некој со термини...
    Во нашиот град, конкретно за трансфузиологија, приоритет имаат трудниците, прво тие поминуваат потоа другите пациенти.

10. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    кога е најдобро да се направат микробиолошки брисеви пред добивање или по завршување на менструацијата. имав спонтан и сега треба да ги направам овие испитувања да видиме да нема некоја бактерија, иначе јас треба да добијам на 10ти а се мислам дали да одам утре.

11. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Четири денови по завршување.

12. Najmili

Najmili Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2014
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    48
    Mesinja bi sakala da ve prasam koga se pravat ispituvanjata skrien seker i D-dimeri, odnosno vo koja nedela od bremenosta?

13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    ^^
    Тие испитувања се прават само ако има потреба без разлика која недела си. Значи не е рутинска и обавезна контрола.

14. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Кога се прават вторите микробиолошки испитувања и тоа некое за стрептокока? Еднаш правев во 12та недела и пап во 13та...Оттогаш до сега само крвна слика имам испитувано.

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    325.659
    Јас во понеделник ги правам а ке бидам 35 та недела

16. ivka10

ivka10 Активен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    5
    sweet.woman и јас имав спонтан, 2 дена после киретажата ми правеа ПАП и микробиолошки испитувања и крвна слика. Не ти кажаа во болница кога треба да одиш?

17. devojkaa86

devojkaa86 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2013
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    15
    bremena sum 5 ta nedela bev na prv pregled mi konstatiraa bremenost :) sega treba da odam za srceva reakcija i za labaratoriski ispituvanja
    prasanjeto mi e proverka na krvna slika i ponatamu zemanjeto i ispituvanjeto na brisevite kade se pravi??? inaku odam vo prifatna ordinacija koja e pod fondot

18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.299
    Допаѓања:
    36.953
    Ако ординацијата каде што одиш вршат испитувања, таму ќе испиташ крвна слика и ќе ти земат брисеви. Ако не, тоа можеш да го направиш на клиника или во некоја лабораторија.

19. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Скриен шеќер мене матичната ми кажа најдобро од 26-28 недела. А за д-димери на некои даваат во 5 месец, на некои во 6 месец на крај. Сепак зависи што гледа гинекологот на ехо и дали смета дека им апотреба, зависно од историјата на трудницата.

20. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ве читам и гледам дека некои трудници правеле ПАП во бременост. Мене гинекологот не ми ни спомна дека треба. Дали можам да направам сега, 36 недела сум???