Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Мислам сека нема потреба во 36 недела. Јас правев 1 месец пред да забременам и докторкава ми кажа нема потреба, дај само брисеви.

2. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Јас правев во 16 недела, ама немав правено две години :)

3. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Да ве прашам,

јас сум 13 недела и треба да правам пап и да ми земат брисеви. Е сега мене гинекологот ништо не ми спомна за уринокултура а и ја незнам сто е тоа?Дали сама да си носам мокрача и со брисевите да си ги носам на микробиологија?

4. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Јас кога бев за тие четири бриса, докторката ми даде едно шишенце и така дадов мокрача (ама на приватно беше). Мислам дека за уринокултура не треба сама да си донесеш мокрача пошто садчето во кое ја ставаш мокрачата треба да биде стерилно и не смееш да го пипнеш внатре со раце. Значи не е нешто што сами ние си знаеме па ај да носиме, туку тие даваат инструкции што како да правиме со молрачата. Чим не ти рекол ништо не се секирај, не требало.

5. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Да ве прасам

Ги земав резултатите од брисевите и ми се добри ама гинеологот ми зема само три бриса односно не ми зема за уреоплазма и сега незнам сто да правам дали тој брис е вазен?
    Друга работа додека ми земасе брис ми вика имас секрет да си земес вагиналети без разлика на резултатите од пап кои ке бидат готови за три недели и незнам сто да правам дали одма да ставам?
    И за уринокултура дали е исто испитуванје со тоа кога давам урина кога испитувам крв или е несто посебно?

6. merku

merku Нов член

Се зачлени на:
    30 јуни 2014
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Ве молам за помош.сега сум 21 недела бев на скрининг ми рекоа дека латералните мозочни комори се на горна граница 10мм и мора да се следи дали некој има нешто околу ова да ми каже мн ми е тешко и веќе 3 дена само плачам,ве молам ако знаете нешто за ова пишете ми побрзо.

7. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Уринокултура е различно од обично испутување на мокрала. Вагиналети стави ако ти рекол, за три недели може да се цлиши состојбата. Уреаплазма / микоплазма се важни, а од каде знаеш дека не ти испитале и тоа?

8. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Епа ми зема само три бриса а во упатот писувало 4 и кога ги давав во микробиологија зосто сама си ги носам таа ми вика ти фали еден брис. Е сега тоа е тоа сто да правам незнам ке одам кај гинекологов неделава па ке видам.

9. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Прашај, да не заборавил. Ако не грешам мислам дека мене по пет ми земаа.

10. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Mене ми зема 4 бриса, незнам кај тебе зашто заборавиле, ама може да го направиш сега. Mоите брисеви беа негативни, само пишуваше отсуство на нормална микрофлора. Mојава докторка ми рече ако можеш пиј лактогин,али немораш, не било ништо тоа.побарај си да ти го земат и тој брис, за да си бидеш мирна.

11. Ivanushkaa

Ivanushkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    357
    Zdravo mamicki, jas sum nova na forumov, trudnicka sum veke 15 nedela i bi ve zamolila da mi kazete dali nekoi od vas imaat iskustvo so doktorkata Simonida Kotlarova od Remedika, potocno dali ima nekoj od vas sto go pravela skriningot 4D, sto se pravi tamu nekade 21-22 nedela, kaj ovaa doktorka i kako ste zadovolni. Fala vi odnared na odgovorite. pozz i imajte site ubavi i lesni nedeli :))) dance

12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    286.723
    Пап и брисеви испитав 3 месеци пред бременост, кога започнав да ја планирам истата и го посетив гинекологот да види дали се е во ред пред да се удриме на работа (излезе првен треба да оперирам циста на грло од матка пред да забременам). Недела покасно се оперирав и почнав со фолна, витамини е, магнезиум, цинк....
    Кога бев 3 недели бремена (не бев свесна за истото) при псоетата повторно ми зедоа брисеви.

Првиот термин кај докторот само утврди бременост и ми зедоа крв и урина.
    Втората посета 6+6, веќе добив мајчина книшка и видов дека испитале
    -крвна група
    -рх фактор
    -келл
    -хемоглобин
    -хив
    -сифилис
    -рубеола

Бактериолошка анализа на урина плус шеќер, нитрати, протеини, крв во урина.
    Втората посета само урина дадов. Резултатите сеуште не се внесени.

Во мајчината книшка стои дека ќе испитаат и кламидија (не знам кога), хепатитис (32 недела).
    Притисок и телесна тежина измерија и веднаш ги внесоа податоците.

Единствено што не ми се допадна беше што немав увид што прават.
    Кога бев првиот пат на преглед рекоа мора да ми зедат крв за да видат дали е се во ред, и дали хцг е доволно висок, т.с дали одговара на неделата.
    Кога ја подигав мајчинаат книшка ми рекоа се е супер, и тогаш дури видов дека целосно е пополнета. темелноста ми се допадна, ама толку многу кратенки и испитувања за анти тела и болести. Морав да гуглам за да видам што се стои таму.
    Мене барем се е супер не ми беше доволно.

Последна измена: 12 ноември 2014
    На Eli23 и galapce им се допаѓа ова.
  13. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    264
    dani kade.odis ? ova.sigurno ne. e u mk ?

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    286.723
    Германија е. И за чудо ниту евро не се плаќа. Само во Македонија изгледа тие тарифи:x

На Sunshine_1979, Eli23, Mekuska и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    264
    секоја чест јас кога побарав да ми се измери притисок ми измерија меѓутоа после прегледот надвор од ординација сестрата ми измери а док не ни праша колку ми е нити па напиша во картонот си продолжи со др пациенти...несмеат ни кај нас да наплакаат преглед зошто се матични доктори ама си наплаќаат сите..

16. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    ова со плаќањето е до бесвест, ке се покаеш што си забременил... хахах се зезам, ама стварно се пари се земаат на секој преглед, јас еве плакам по 300 ден, на преглед ехо, матичниот ми е од др град, и до таму 200 ден, за пат, па брисеви, па испитувања, нема нешто што не се наплаќа,, ех ние тешко да ја стасаме германија, во секој поглед,,

На Eli23 и janickaskopje им се допаѓа ова.
  17. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Јас правам крвна слика секој месец и сега последно железото ми е 26 а хемоглобинот 100 и незнам што да правам за зголемување на хемоглобинот? И до колку смее најмногу кај трудница да паде хемоглобинот и кога се пијат апчиња?

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    325.659
    Мојот пред порагјај беше 95 а железото 6.Ти имаш супер железо.Внесувај повеке спанак,блитва,телешко,какао.

19. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    Здраво би ве замолила ако некоја зане да ми каже што значи во брис од цервикс најдени се епителни клетки и лактобацили

20. ivan4e.55

ivan4e.55 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    5
    Здраво

Јас моментално се наогам во 15 ГН, мојот гиниколог ми закажа скрининг на ГАК за 30.12 , тогаш би била 19 ГН и плус некој ден, дали може да се спроведе скринингот и резултатите да бидат точни и веродостојни бидејки секаде пишува дека треба да се прави од 20-22 ГН, и ме интересира дали тогаш може да се направе и ехокардиографија или рано е за тоа ???