Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Скрининг може да се направи, 19гн+некој ден и онака е веќе 20та недела. За ехокардиографија е рано, јас скрининг правев во 21ва недела, па сепак на ехото на срце ми го закажаа во 24та (и сега во 29та)

2. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Здраво,

да ве прашам дали сте оделе на преглед за скриен шеќер во Државна. Мене ми закажаа во 13 часот и кога се јавив на ендокринологија ми рекоа прво да те види доктор па после ќе ти каже дали теба да проверуваш. Дали е стварно така? и дали ви дадоа програма за јадење по 150 грама јагленкидрати 3 дена по ред па после проверка?

3. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    3.502
    Прв пат слушам за вакво нешто, се некои новини ќе исфрлат. :xЈас не бев, односно матичниот сметаше дека не треба да испитувам.

4. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Јас проверував скриен шекер ама не во државна туку во адриалаб беше мислам околу 400 ден.Не ми дадоа никаква програма за јадење само да не јадам после 7-8 вечерта пред да проверувам.Резултатите ми беа супер.

5. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Скриен шекер,димери,ф-ри на хемостаза се испитува само ако матичниот оцени дека има потреба за тоа а ако е се во ред со бременоста немора.

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608

Јас правев ама на приватно, во лабораторија. Докторот мој ми рече превентивно да направам, а во лабораторија ми рекоа ден пред тестот да јадам малку повеќе благо. Толку.

7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    286.723
    Да се надополнам.
    Во 11 недела направив испитување на крвта за да се елиминира генетски дефект.
    Т.с во крвта на трудницата има крв и од бебчето, и со анализа на нејзината крв со сигурност се дава одговор за присуство или отсуство на Даунов Синдром и неколку други слични болести чии главни карактеристики се ментална или физичка ретардација.
    Хромозомите 21 за Даунов или плус хромозомите 18 и 13.
    ОД 9+0 може слободно да се спроведе овој тест и плус се определува и полот на бебчето. Поради високи цени најчесто е препорачлив кај девојки постари од 35 односно 40 поради зголемениот ризик за Даун, кај девојки кои можеби пробале со Приска но добиле само статистички резултат кој им внел голема несигурост, кај оние кои во фамилијата имаат лице со оваа болест.
    Сеуште редовно на секој прегелд ми прегледуваат урина, тежина и притисок.
    Во исчекување на 4д во 20 недела.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас да се уфрлам непоканета и тука. Овој тестов што го кажува @danichap го прават и кај нас. не ми текнува како се викаше лабораторијата каде се прави. ?ќРедовната цена му е 1000 еур. Скоро го имаше на групер со (мислам) 20% попуст. Буквално истово што го кажува плус ти го кажуваат полот :) мислам и кај дани со некој ваков тест мн рано и го кажаа полот.

Едит:Еве го линкот од групер. Се надевам на некој ќе му се најде:)
    http://grouper.mk/m/skopje/deal/ginekalis-nifty-test

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    10.113
    Скоро дознав дека сум трудна, имав страшни мачнини и ми доцнеше циклусот. Дома направив тест и испадна позитивен. Деновиве треба да одам прв пат на гинеколог за бременоста, ако може некоја искусна феминка да ми каже каков е прегледот за да се спремам психички.

10. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @MissDior , честитки за бременоста, со лесно нека е :)

Јас кога бев да ми ја потврдат бременоста прво разговаравме, и кажав дека сме се обидувале да забременам, дека сум имала позитивен тест и дека сакам да ме прегледа. Ме прегледа на ехо, се виде точката, веќе имаше и срцева реакција :) Отвори мајчина книшка, запиша се што треба во неа, дата на последна меструација, која недела сум тогаш итн итн. Ми земаа и крв и урина за анализи, ова не знам дали секаде го прават :!: Можеш да си побараш да ти направат ако сакаш. На крај ме советуваше што и како смеам/не смеам да правам, што да пијам, кога да дојдам на следна контрола, и на крај ни ја даде сликата од ехо каде што се гледа плодот :) Ништо страшно не се случува на прегледот, како и секој претходен гинеколошки преглед, само што ќе ти ја потврди бременоста. Не се паничи, не е ништо страшно :*

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    10.113
    @green.eyes Благодарам. Ехото е вагинално или надворешно?

12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    286.723
    Ехото е вагинално. После завршетокот на првото тримесечје најчесто се започнува со надворешно ехо.

На MissDior и girl-miri им се допаѓа ова.
  13. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Zavisi od ginekologot. Mene od start samo nadvoresni eha mi pravea

14. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Зависи во која недела од бременоста ќе се отиде, ако е многу рано мора вагинално. Мене во 6та недела ме прегледуваа вагинално, а во 11та абдоменално - надворешно.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.428
    Допаѓања:
    76.580
    Dokolku e rano e vaginalno, citam ispanicena si malku no nema potreba od toa :) sepak ponataka i brisevi se zimaat :) so lesno bremenosta!

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    325.659
    Не е точно дека мора.Две бремености поминав и вагинално ни еднаш не ме гледаа.Со тоа што втората бременост на ехо се виде во втора недела.И да нема плод има гестациска врека,здебелен ендометриум.Си знае гинекологот дали да сумља на бременост или не.Мене тие вагинални еха и чепкања ми се ризични во бременоста.Мала непажња на лекарот и може да дојде до крварење.

17. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Во втора недела (според тоа како се сметаат неделите) најверојатно уште не си ни трудна, така да (според мене) нема шанси да ти виделе бременост во втора недела. Плус јас не зборувам за сумља туку за сигурна потврда. Инаку ако е така како што велиш ти не ми е јасно зошто би те гледале вагинално ако може да се види и абдоминално...?

На pikolino и espana им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    325.659
    Кој рече дека вагинално ме гледале??Читај поубаво.Две бремености-нула вагинални еха.

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  19. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Не мислев конкретно за тебе, можеби лошо се изразив. Прашањето ми беше поставено генерално, воопшто за сите бремени - зошто би ги гледале вагинално ако може и абдоминално?! Нема логика.

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    325.659
    Со втората бременост примив криноне гел кој се аплицира вагинално.Тоа по совет од мојот гинеколог бидејки имав кафеав исцедок.После друг лекар ми вика:Јас не сум за чепкање вагинално ама баш никакво особено не во почеток на бременоста па нека е и само гел во прашање.За него опција беше утрогестан орално.
    Зборот ми е зависи од лекарот и од ехото.Кога во 13 та недела во Систина ми рекоа девојче никој не веруваше дека толку рано може плодот да се утврди.Обично го прават тоа после17-18 недела.На крај девојче и излезе :)