Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    верувале или не ама сите прегледи во цела бременост ми беа ВАГИНАЛНИ -а имав нормална бременост , млада сум и никаков знак сто укажуваше на ризична брем. ама мат.гинеколог така си ги врши прегледите и е мнооогу стручен , да болно е и многу незгодно ама д-рот кажа дека само така може да се види апсолутно се а со абдоминалните не е така, како и да е се се трпи кога е во прашање нешто кое расте во тебе

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    286.723
    Колку и да ми се непријатни вагиналните прегледи, мојот доктор последниве неколку месеци инсистира на нив и до сега се било во ред.
    Првен ме гледа од око и со рака да осети дали се е во ред и сум затворена. Потоа вагинален ултрашал за дебелината на цервиксот и да добие подобар увид...на крај преку стомак.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    10.113
    За некоја недела ќе одам на 4д во Систина, може некоја феминка да ми објасни како тече прегледот и што да очекувам, како и искуство и цени од Систина? ТАква сум сакам да сум спремна однапред, ако знам што да очекувам посмирена сум:)

4. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Јас сум во Систина,пред се очекувај љубезност и внимание кај пациенти.Кај кој доктор ќе одиш? Бидејќи таму ми ја водат бременоста, посебно ќе ти објаснам, обичен контролен преглед е 2000денари.Е сега ако мислиш за скринингот како посебен е 3500 денари.Ти ги гледа поединечно органите на бебето, секој посебно ти објаснува ,што гледа, како се развива, гледаш бебушот во моментот што прави...убав преглед, уживаш додека си го гледаш бебечето :)

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    325.659
    Јас кај Димчев одев на 4 Д ,2 пати.Првиот пат платив околу 3500 за ехото,вториот пат мислам рамно 3000.
    Околу 20 тина мин траеше гледањето на ехо.Незнам кај кого ти ке одиш,но за Димчев читав дека е најдобар за откривање аномалии кај плод.Пријатен човек е,се што прашав ми одговори.Иако сам по себе не беше мн зборлив

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    10.113
    @espana ехото е абдоменално или вагинално?

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    325.659
    4d е абдоминално секогаш.

На espana и MissDior им се допаѓа ова.
  8. pikolino

pikolino Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2012
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    55
    Дали се наплатува ова испитување и колку би платил од прилика благодарам

9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    286.723
    Околу 850 евра е испитувањето.

На pikolino му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Zvezdicka27

Zvezdicka27 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    12
    Decki nekoj od vas info za bakterija ureaplazma ??? Mi ja Najdoa vo bris megutoa e rezistetna na tie antibiotici sto se dozvoleni za trudnici ??? Kolku e opasna bakterijata ???i za odmivanje so oktanisep lek ??? Nekoj iskustvo so ova

11. jasmina83

jasmina83 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    77
    Jas ja imav cela bremenost prviot pat ja lecev so vaginalni i neuspesno posle eden mesec pak ja imav i piev antibiotici i plus vaginalni stavav eve sega si imam edno ubavo malo bebence zivo i zdravo taka da nitu e stetna nitu e strasno samo mienje pocesto caj od brusnica i ti preporacuvam da pies antibiotici ne e nisto strasno mene mi pomognaa.

На mariz и espana им се допаѓа ова.
  12. IgotID

IgotID Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    12
    Дечки здраво, наредната недела треба да закажам за ПРИСКА 1 во ГАК кај др Елена Николовска но мојот доктор (толку се разбира по се изгледа) неможе да ја пронајде во мој термин. Дали знаете како се закажува, да не е случајно по соба број или... како да се информирам??? и до колку часот се врши прегледот за Приска 1 ?

Последна измена: 8 мај 2015
  13. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    По мој термин може да ти закаже само матичниот, ти неможеш, а незнам зашто неможе да ја најде, а искрено се закажува неколку недели порано, а за наредната недела да има место мислам дека малку тешко, освен ако докторката не те така прими за преглед скрининг 1. Приска не е преглед, преглед е Скрининг, Приска1 е земање крв од вена и врз основа на податоци добиени од скрининг се вршат резултатите.Инаку за приска не се закажува кај доктор, туку одиш во лабараторија на клиника работат до 19h за 5 мин ти земаат крв и си одиш.Може матичната сакала да ти закаже скрининг, а не приска1, али за наредната недела да имаш место мислам тешко.Со среќа

14. IgotID

IgotID Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    12
    @Maceto123 Ти Благодарам. Јас пред некој ден бев кај Николовска и ми рече со приоритетен упат ќе дојдеш наредната недела за Приска 1 :) ќе видиме наредната недела што ќе се случува кога матичниот ќе проба да ми закаже :) инаку прочитав дека во амбуланта бр.37 се врши преглед за трудници во првиот триместар (а баш таму е Николовска) па би требало упатот дека ќе гласи на амб бр. 37

Еве го известувањето

Од месец октомври 2014 година, закажувањето за специјалистички/субспецијалистички прегледи ќе се извршува КОН АМБУЛАНТИ, односно доколку сакате да закажете преглед потребно е на пациентот да му издадете електронски упат преку системот Мој Термин, но наместо досегашната пракса да се закажуваат прегледи кај доктори специјалисти, од сега закажувањето прегледи ќе се изведува кон амбулантите на ЈЗУУГАК............................ Акушерска амбуланта број 37 е амбуланта во која се вршат прегледи за трудници во првиот триместар од бременоста (11 – 13 недела или ПРИСКА 1), втор триместар од бременоста (16 – 18 недела или ПРСКА 2), и трет триместар од 20 – 24 недела од бременоста. Во истата амбуланта се вршат и други испитувања за интервенции, како амниоцентези, индукции со медицинска индикација, и прегледи за трудници за боледувања кој што траат до 21 ден. Сите овие прегледи се извршуваат секој вторник од 08:30 до 11:30 и во тој временски интервал амбулантата работи само со тие пациенти кој што се дојдени тој ден на интервенција или преглед за боледување, и тој период во тој временски интервал не се закажуват прегледи.

15. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Јас како што знам со пиоритетен упат не се закажува,ти го дава матичната само ти пишува за каде ти е и што да испиташ, одиш таму и чекаш кога ќе завршат сите по мој термин ти влегуваш, јас со приоритетен упат така одев на различни испитувања на различни клиники и никаде точно не ми закажуваа доктор и саат, само местото и што треба да испиташ, а точно за приска 1 ти треба упат, ама приска се прави во лабараторија, ама ете ќе идеш и ќе кажеш после како си поминала...Со лесно и со среќа:*

16. ladymici

ladymici Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    802
    И јас исти случај како твојот. Имам уреапласма но е резистентна на дозволените антибиотици. И ми даде само вагиналетки полигиникс 2x6 па после една недела од ко ќе ги заврша на контрола. Па ќе видиме што ќе бидне. Се надевам дека не е толку опасна бактерија.

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.428
    Допаѓања:
    76.580
    Jas ja imav vo 8mi mesec i ja izleciv so antibiotik Eritromicin... Odma samo sto zavrsiv so pienje na antibiotikot, napraviv brisevi i fala bogu ja nemase :)

18. svetlana977

svetlana977 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    12
    Исто и мојот матичен ми коментираше,јас вели никако не сум таму долу да се чепка ,секое чепкање е потенцијална инфекција , примам утрогестан 13 недела сум и ги примам орално,не даде да ги аплицирам вагинално,инаку мене на скрининг во 12 недела во Ремедика ми рекоа дека е машко,што баш ме изненади толку рано да може да се види.

19. BunnyGirl

BunnyGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    86
    Девојки вчера земав резултати од крв (стандардна проверка пред посета на гинеколог) и од резултатите произлегува дека сум слабокрвна, односно еритроцити 3,01 / хемоглобил 102...А железото високо (мислам во граници на нормала) 18,1. Малку ми изгледаат чудно резултативе, зошто вака лаички што знам е дека колку железото ти е подобро, така и крвта треба да биде подобра...Некој да не имал слични резултати па да ме подучи :) Исто така, во мокрача забележани се ретки кристали на тирозин. Да не знае некој што значи и ова. Малку сум нестрплива до понеделник - додека гинекологот ми ги види резултативе...Инаку 7ми месец сум бремена...

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.428
    Допаѓања:
    76.580
    Eheee 7mi mesec si, odlicni ti se rezultatite, jas od 5ti mesec se do poragjaj bev so 90 hemoglobin i zelezo 6 i seuste posle poragjaj isto sum nemozam da se opravam :D Bitno vo bremenosta e zelezoto i hemoglobinot... Na drugite vrednostite moze da se zgolemeni, namaleni od bremenosta...

На BunnyGirl му/ѝ се допаѓа ова.