Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. ariel30

ariel30 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    300
    Драги мамички,ве молам за совет.Не знам дали овде би требало да го постаам прашањето,но навистина сум загрижена.ЈАс сум веке 14недела бремена,го направив тестот за ПРИСКА мислам дека е правилното име,за Даун за детето.Е резултатите излегоа со граничен ризик,и ме пратија на аминосинтеза.Бев и во ремедика да се консултирам и докторката ми рече дека според неа ризикот не е голем,бебето е добро развиено,од срцева активност до видлива носна коска и сл.но дека само аминосинтезата ке го даде конечниот резултат.Сакам да ве прашам дали знаете колку е границата на нормалата,дали некој имал слични резултати,бидејки дури после 2 недели ке правам аминосинтеза и до тогаш мислам дека ке полудам,имам 24 години,немаме даун во семејството.Резултатите се овие: upload_2015-7-9_23-18-42.png

2. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Jas kako sto gledam ne ti se losi ic rezultatite, nemas rizik za daun, NT e pomala i od 1, a treba da e max do 2 mislam. Stom se e razvieno kako sto treba nemoj zaludno da pravis amino zatoa sto ako si citala imas rizik od spontan, ne znam, ti si znaes, no spored mene rezultatite se dobri (y)

3. ariel30

ariel30 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    300
    Ti blagodaram mnogy kalias,navistina me preplasija rezultatite i ne znam sto da pravam,a znam i za rizikot od aminocintezata :(

4. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    Duso i Jas Sum ista Nemam mozok samo na toa mislam vo ponedelnik povtotno ke me ispotituvaat na prvoiot Test imalo rizik i ako i na 2 ima togas ke pravime amino sinteza se molam n boga se da e vo red Jas ke Sum 16+ 2

5. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    Kaj mene e Ovaka fb- hcg 106ng/ml. 2.8

6. ariel30

ariel30 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    300
    A ti rekoa li pak da gi napravis testovite?

7. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    Da duso vo ponedelnik na Gak ke go pravam i ke Videme za StO se raboti ako e povtorno visk rizik ke pravime aminosinteza cela se tresam vo panikartig Sum

8. ariel30

ariel30 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    300
    Mozda i jas treba pak da gi napravam.....ama pa mene ginikologot maticen mi rece da ne se sekiram voopsto,deka mnogu cesgto i so visok rizik aminocintezata rezultatite bile vo red na krajot....

На juli rak му/ѝ се допаѓа ова.
  9. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    iskreno se nadevam i se molam na boga se da e vo red

10. vesna212

vesna212 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    49
    девојки дали некоја од вас ја има уреаплазма ? правев микробилошки во 13та недела ја имав пиев антибиотик и пред некој ден пак ми зема брисеви и повторно ја има :(:( дали некој знае нешто повеќе и дали може да му наштети на бебето? инаку сум 17+6

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.428
    Допаѓања:
    76.580
    Jas ja imav i toa vo 8mi mesec... Ja izleciv so antibiotik Eritromicin... Na pocetok si bi trebalo da ja izlecis, jas vo 8mi koga ja fativ 100 pati brisevi mi pravea, bidejki e opasna za bebeto koga kje se ragja, valjda da ne se prenese na nego... Jas ne sum mnogu zapoznaena so ovaa bakt, ama da ne plasam obavezno na ginekolog!! Bidejki prijatelka ja imase vo rana bremenost i go izgubi bebeto (pa dali bese od bakterijata ne e sigurno), no ponataka seuste ja imase i ne smeese da ostane bremena dodeka ne ja iscisti.. Ja iscisti ostana bremena i eve pred pola mesec se porodi carski bidejki pak i ja nasle...

На vesna212 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Dali moze da se napravi skrining za daunov sindrom i prisca preku krv vo 11 ned i nekoj den? Mene doktorkata uspea da mi zeme merki i toa so vaginalno obicno eho, bidejki bili seuste malo, i ne mozelo so abdominalno, a tuka citam deka se pravel toj skrining so 4 d eho. Ne znam kolku e verodostojno obicnoto eho za ovoj pregled i vo ovoj period.

13. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    Najdobro e so polna 12 nedela a uste podobro e da napravis aminocinteza posle 16 nedela

На coconaut му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.428
    Допаѓања:
    76.580
    Jas vo 12ta nedela pravev skrining za daunov, bas so 4D mislam deka nemoze da se vidi naborot na vratot ubavo i nosnata koska, toa spored mene so obicno eho podobro se gleda... Ustvari toj skrining e skrining na anomalii sto go pravev vo 12ta nedela i go pravat so obicno eho... Bidejki merki na koskite itn nemozat da se izmerat so 4d... Sum zaboraila, nekoj potaze neka kaze..

На coconaut му/ѝ се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    325.658
    Ако нема индикации за амнио зошто да се исложува на ризик?

16. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    Duso jas vcera ja pravev zatoa sto malku bese pokacena vrednosta na brojkite za daunov sindrom, pominavme dobro doktorkite bea prijatni I mnogu vnimatelni Sega se nadevam na dobri rezultati...

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    325.658
    ^
    Знам те прочитав :)
    Но велам ако нема проблематична бременост,старосната граница да не е надмината,да нема во фамилија даун и слично зошто амнио?
    И при таа постапка постои ризик од спонтан нели?

18. Bellona

Bellona Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2015
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    51
    Еве и јас 35та недела бремена, па на последниве брисеви се погоди да ја фатам уреоплазмава. И ми препиша гинекологот clarithromycin, но многу малку објаснување ми даде. Само дека не чини, не е баш добра, и јас и маж ми да ги земаме апчињата... И нормално се утепав од гуглање, ама не е тоа тоа. Се јавив и на второ мислење, но добив одговор од типот на де беее при крај си, ништо страшно (демек влијае на предвремено пораѓање, али и онака сум пред крај па да не се потресувам). Згора на се на последниве брисеви покрај уреоплазма имам и кандида, честа појава била кај трудниците, па ми препишаа 12 дена вагиналетки polygynax. А на нив пишува дека не се препорачуваат за трудници...

Има ли некој што ги користел овие лекарства да сподели искуство. Вчера првпат ги употребив вагиналетките и му се тресев саат време за несакани дејства.

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.428
    Допаѓања:
    76.580
    Ist slucaj bev moze i da me pobaras niz temive za ureaplazmata i kandidata... Jas dva pati gi koristev polygynax ama bas ne mi pomognaa... Inaku i jas imav nekade toj period ureaplazma i ja izleciv so nekoj drug antibiotik eritromicin mislam bese... Opasna e stvarno na pocetokot povekje, no jas kako sto znam mora i pred poragjaj da ti e izlecena... Na prijatelka i pravea carski rez poradi taa bakterija, ona imase i spontan ednas od taa bakterija... E sega i zenicka vo godini e pa moze i zatoa i se plasea tolku pa zatoa carski...a moze i od bakterijata neznam...

20. Bellona

Bellona Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2015
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    51
    Па, да и на интернет убаво си пишува дека е опасна, ама докторите претежно се полајт кај нас па дур не е живот во прашање не се замараат, среќа матичната не ми е таква само изгледа не сакаше да ме паничи многу. Како и да е терапијата за уреоплазма трае 6 дена и после одма ќе си барам пак проверка и брисеви. Само страв ми беше од лекарствава некако да не му наштетам на бебушот.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.