Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    И јас во институт правев, на микробиологија немаат реагенси долго време зс рубеола. Ама тука испитале само за токсоплазма, цитомегало вирус и рубеола. За херпес симплекс нема.
    И да бесплатен е :)

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559
    Ама ме гледаше прво на ехо само па после на вагинално. Иначе во ред е, ми кажаа и други дека таков бил прегледот.

3. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    2.716
    Така де. Прво треба со абдоменално да те гледа, сите мерки за бебе, плодова вода и плацента си ги гледа, а со вагинално само цервикс ќе ти мери.

На K.Mari4ka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.637
    Допаѓања:
    104.431
    Хемостаза испитувања за што се прави? Мајка ми вика ние не правиме на сите трудници, докторот вика немаш индикации за ова испитување, а докторката што ќе ме породува инсистира на ова испитување. Мене секако ќе ми го направи мајка ми ама чисто да знам де.

И уште нешто, урина и крв колку најстари може пред породување, ако направам сега комплет крвна слика и урина, дали ќе треба до породување да направам пак? 31ва недела сум.

5. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Хемостазата се прави за испитување на коагулабилноста на крвта, односно колку е таа густа, бидејќи ако е погуста потешко се снабдува постелката со крв и побрзо старее. (ова ти го кажувам во врска со бременоста а хемостазата всушност е степен на коагулација на крвта, спречување на истекување крв од крвните садови кога тие се повредени)
    Фактори на хемостаза треба да се испитуваат почесто.
    Така ми кажа д-р Лазарова на ГАК, а мене матичната ништо не ми спомна, се јас сама си барам упати и кажувам за што ми треба.
    Бидејќи не сум правела хемостаза, туку само димери (што е поврзано и немав проблеми со димери) докторката со скринингот ми направи и доплер на плодовите и рече дека се е во ред. Но наредно ми е да читам и се да испитувам. А димерите ги проверував по препорака на имунолог а матичниот гинеколог ништо не ми кажува, освен таа крвна слика.
    А за крвната слика подобро почекај уште малку па кога ќе осетиш дека си "при крај" тогаш направи си, бидејќи на клиника имаш резултати одма наредниот ден а на приватно може и побрзо.

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.637
    Допаѓања:
    104.431
    Па мајка ми ќе ме боцне секако, така да кога иглата е во вена нека протече уште некоја епрувета, да го исконтролирам ХГБ и железо оти имаше мали тенденции да паѓа. Се заборавам да ја прашам мајка ми што значи ова со хемостазата, фала на објаснување. Ќе си направам тогаш здравје крвна слика и урина и на крај една и толку, папката пополека ќе ја полнам со испитувањава веќе.

7. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.817
    Жени кои испитувања се прават во трето тромесечје?
    Јас сум 28 недела, досега ги направив двата скрининзи во 12 и 22 недела, ТОРЧ не испитав бидејќи кога требаше немаа реагенси, па потоа матичната ми рече дека нема потреба. Брисеви имам проверено, за Уреоплазма ми беше позитивен, примав терапија и после неколку недели пак проверив и ја немаше повеќе.

Сега проверив и скриен шеќер, по 2 часа ми беше 7,3 и ми кажаа малку да внимавам на исхраната а искрено не сум многу поправена и бебето одговара со мерките за неделите.

Ме интересира дали правевте и трет скрининг и кога ? Исто брисеви кога се проверуваат пак?

Да не имам нешто пропуштено? :(

8. Majli.15

Majli.15 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2013
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    237
    Dali mora na bremenost da se zema bris? Posto eve jas sum.9 nedeli bremena i mi rekoja da ispitam krvna grupa grvna slika i mokraca!

9. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    2.716
    Da treba da ispitas brisevi. Ednas vo 12 nedela ednas vo 35 nedela.

На Majli.15 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. thebabylover

thebabylover Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    860
    Мешковци,мојот матичен сеуште не побарал крв и урина да испитам.Пред да останам бремена правев пап и кога останав бремена после 1 месец ми рече дека пап е уреден само имам кандида ништо страшно и не ми даде ништо за истата.Друго,10+6 сум и за некој ден ке одам да испитам крвна група.брисеви во 12 недела и приска во. 14 недела.Ке барам упат за крвна слика обавезно.

11. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.856
    Мислење за последни брисеви,колку се безбедни и колку се неопходни, сакам да кажам некаков ризик ми е бутање долу ,може сешто да се случи с мало невнимание ?

12. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    ne ti butaat tolku dlaboko za da e rizik. nemaj gajle. i jas se plasev i za sega ama daleku e bebco. uzivaj.

На ines.h му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.222
    Допаѓања:
    136.325
    Moras da znaes ako imas bakterija da ja izlecis inace na bebeto ke se prenese. Nisto strasno ko sekoi brisovi pregled e.

На ines.h му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Unikatno Ime

Unikatno Ime Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    84
    Феминки, ако некој има во скоро време искуство со приска тест, ако имам мерки од скрининг од матичниот дали морам да закажувам во државна или може да отидам без упат да ми земат крв за приска?

15. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.157
    не се закажува , се оди упат од матичен гинеколог, мерките не треба да се постари од 24 часа

На Unikatno Ime и Izabelamk им се допаѓа ова.
  16. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    286
    feminki,mojot maticen mi kaza deka vo 13 ned ke mi zeme brisevi a za priska ke mi kaze koga ,jas sum 9 nedela .Sto mislite ,vie koga gi pravevte ispituvanjata?

17. Unikatno Ime

Unikatno Ime Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    84
    Приска се прави од 12 та до 13 ипол недела. Така читам насекаде. Јас сум 10та недела, а за приска ми закажаа во 14та недела и докторот мој ме убедува дека не е касно, ама мене ми е некако шубе и си закажав кај Димчев во систина скрининг во 12та недела, тој бил одличен доктор и уште од самите мерки на бебето и ехото кажувал дали е се во ред и дури немора да се зема крв за математичките испитувања приска доколку докторот ти каже дека е се во ред. Па ќе видиме како ќе биде :)
    Само распрашај си го докторот бидејќи треба да си закажеш со време.

На julia87 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    meshkovci znae li nekoj kolku e privatno ispituvanje klamidija na krv? chisto da si znam :)

19. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    850 aвиценa 800 aдриaлaб сaмo едни aнтителa, зa двете игг и игм 1700 oднoснo 1600.
    Акo испитувaш пo привaтните клиники пoскaпo е чинaм 1000 oд aнтителa.

На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  20. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483