И јас во институт правев, на микробиологија немаат реагенси долго време зс рубеола. Ама тука испитале само за токсоплазма, цитомегало вирус и рубеола. За херпес симплекс нема. И да бесплатен е
Ама ме гледаше прво на ехо само па после на вагинално. Иначе во ред е, ми кажаа и други дека таков бил прегледот.
Така де. Прво треба со абдоменално да те гледа, сите мерки за бебе, плодова вода и плацента си ги гледа, а со вагинално само цервикс ќе ти мери.
Хемостаза испитувања за што се прави? Мајка ми вика ние не правиме на сите трудници, докторот вика немаш индикации за ова испитување, а докторката што ќе ме породува инсистира на ова испитување. Мене секако ќе ми го направи мајка ми ама чисто да знам де. И уште нешто, урина и крв колку најстари може пред породување, ако направам сега комплет крвна слика и урина, дали ќе треба до породување да направам пак? 31ва недела сум.
Хемостазата се прави за испитување на коагулабилноста на крвта, односно колку е таа густа, бидејќи ако е погуста потешко се снабдува постелката со крв и побрзо старее. (ова ти го кажувам во врска со бременоста а хемостазата всушност е степен на коагулација на крвта, спречување на истекување крв од крвните садови кога тие се повредени) Фактори на хемостаза треба да се испитуваат почесто. Така ми кажа д-р Лазарова на ГАК, а мене матичната ништо не ми спомна, се јас сама си барам упати и кажувам за што ми треба. Бидејќи не сум правела хемостаза, туку само димери (што е поврзано и немав проблеми со димери) докторката со скринингот ми направи и доплер на плодовите и рече дека се е во ред. Но наредно ми е да читам и се да испитувам. А димерите ги проверував по препорака на имунолог а матичниот гинеколог ништо не ми кажува, освен таа крвна слика. А за крвната слика подобро почекај уште малку па кога ќе осетиш дека си "при крај" тогаш направи си, бидејќи на клиника имаш резултати одма наредниот ден а на приватно може и побрзо.
Па мајка ми ќе ме боцне секако, така да кога иглата е во вена нека протече уште некоја епрувета, да го исконтролирам ХГБ и железо оти имаше мали тенденции да паѓа. Се заборавам да ја прашам мајка ми што значи ова со хемостазата, фала на објаснување. Ќе си направам тогаш здравје крвна слика и урина и на крај една и толку, папката пополека ќе ја полнам со испитувањава веќе.
Жени кои испитувања се прават во трето тромесечје? Јас сум 28 недела, досега ги направив двата скрининзи во 12 и 22 недела, ТОРЧ не испитав бидејќи кога требаше немаа реагенси, па потоа матичната ми рече дека нема потреба. Брисеви имам проверено, за Уреоплазма ми беше позитивен, примав терапија и после неколку недели пак проверив и ја немаше повеќе. Сега проверив и скриен шеќер, по 2 часа ми беше 7,3 и ми кажаа малку да внимавам на исхраната а искрено не сум многу поправена и бебето одговара со мерките за неделите. Ме интересира дали правевте и трет скрининг и кога ? Исто брисеви кога се проверуваат пак? Да не имам нешто пропуштено?
Dali mora na bremenost da se zema bris? Posto eve jas sum.9 nedeli bremena i mi rekoja da ispitam krvna grupa grvna slika i mokraca!
Мешковци,мојот матичен сеуште не побарал крв и урина да испитам.Пред да останам бремена правев пап и кога останав бремена после 1 месец ми рече дека пап е уреден само имам кандида ништо страшно и не ми даде ништо за истата.Друго,10+6 сум и за некој ден ке одам да испитам крвна група.брисеви во 12 недела и приска во. 14 недела.Ке барам упат за крвна слика обавезно.
Мислење за последни брисеви,колку се безбедни и колку се неопходни, сакам да кажам некаков ризик ми е бутање долу ,може сешто да се случи с мало невнимание ?
ne ti butaat tolku dlaboko za da e rizik. nemaj gajle. i jas se plasev i za sega ama daleku e bebco. uzivaj.
Moras da znaes ako imas bakterija da ja izlecis inace na bebeto ke se prenese. Nisto strasno ko sekoi brisovi pregled e.
Феминки, ако некој има во скоро време искуство со приска тест, ако имам мерки од скрининг од матичниот дали морам да закажувам во државна или може да отидам без упат да ми земат крв за приска?
feminki,mojot maticen mi kaza deka vo 13 ned ke mi zeme brisevi a za priska ke mi kaze koga ,jas sum 9 nedela .Sto mislite ,vie koga gi pravevte ispituvanjata?
Приска се прави од 12 та до 13 ипол недела. Така читам насекаде. Јас сум 10та недела, а за приска ми закажаа во 14та недела и докторот мој ме убедува дека не е касно, ама мене ми е некако шубе и си закажав кај Димчев во систина скрининг во 12та недела, тој бил одличен доктор и уште од самите мерки на бебето и ехото кажувал дали е се во ред и дури немора да се зема крв за математичките испитувања приска доколку докторот ти каже дека е се во ред. Па ќе видиме како ќе биде Само распрашај си го докторот бидејќи треба да си закажеш со време.
850 aвиценa 800 aдриaлaб сaмo едни aнтителa, зa двете игг и игм 1700 oднoснo 1600. Акo испитувaш пo привaтните клиники пoскaпo е чинaм 1000 oд aнтителa.