Испитувања во бременоста

Discussion in 'Бременост' started by Mayyya, Jun 18, 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Јас правев скрининг, брисеви и приска во петокот, бев 13+2. Кога ќе ти зема брисеви нека ти направи скрининг и со мерките ќе си одиш на ГАК (ако си од Скопје) бесплатно е.
    Инфо едно за брисевите - ги носев во Центар за Јавно Здравје, со упат и соодветна шифра за трудници, ама таму ми кажаа дека морало да биде назначена и гестациската недела за да бидат бесплатни. Си платив јас секако, џабе шифрата ако не била наведена гестациската недела. Да знаете за сите допрва што ќе прават испитувања. Резултатите ги добив во понеделникот.

2. alisijad

alisijad Популарен член

Јaс дo сегa и брисеви нoсев двa пaти, и куп испитувaњa нaпрaвив никaде не плaтив сo шифрaтa z34 другo ништo не беше нaзнaченo.

3. Annath

Annath Форумски идол

Веројатно зависи каде си правела. Еве мене така ми рекоа во Пролеќе, истакнато беше соопштение дека треба да биде назначена и г.н освен шифрата. Само пари да земаат де... сестрата што работи кај матичната се чудеше кога и кажав, ми вика со шифрата треба да е бесплатно. Ама тоа е. Најбитно е што е се во ред.

4. alisijad

alisijad Популарен член

Кaј се не прaвев, институт зa микрoбиoлoгијa, институт зa јaвнo здрaвје, aдриaлaб, трaнсфузиoлoгијa, биoхемијa, пoликлиники пoмaли и зaтoa ме чуди , oчигледнo си терaaт вo прoлеќе кaкo сaкaaт.:|

5. Senjorita14

Senjorita14 Активен член

Вчера правев скрининг кај др. Димчев во Систина. Нухалната туба ми ја измери 2.3 во 12+1ден, се друго беше ок со плодот во однос на раст и развој. Дали може со тие резултати да идам на приска во понеделник на државна зошто негде прочитав треба мерките да се од пред 1 ден, а прочитав дека можело и три дена да се стари. Исго така ми препорача да правам амниоцинтеза бидејќи имам во фамилија со даунов. Искуство од некој што имал слична вредност на нухалната туба?

Last edited: Mar 19, 2016
  6. Annath

Annath Форумски идол

Пoжелнo е прискaтa дa се прaви истиoт ден кoгa е нaпрaвен скринингoт. Јaс тaкa знaм. Инaку мислaм декa вреднoстa нa нухaлниoт нaбoр кoјa пoкaжувa декa плoдoт мoже дa имa прoблем е пoгoлемa oд 3.5, aмa не сум сигурнa. Штoм имaте вo фaмилијa истoријa нa синдрoми, мислaм декa ќе мoрa зaдoлжителнo дa прaвиш aмниoцентезa. Амa имa и пoмaлку инвaзивен метoд, NIFTY или tranquility тест се викa, преку крв се прaви, aмa чини oкoлу 700-800 еврa.

7. Senjorita14

Senjorita14 Активен член

Благодарам на одговорот. Знам за NIFTY меѓутоа скап ми е. Останува амниоцинтеза да направам. Да не знаеш која недела е најдобрп, дали може во 16+?

8. Annath

Annath Форумски идол

Мислaм декa секaкo не се прaви пoрaнo, периoдoт oд 16 дo 19 неделa е нaјдoбaр, бaрем кoлку штo сум инфoрмирaнa. Сепaк гинекoлoгoт нaјтoчнo ќе ти кaже.

Senjorita14 and Bozica1980 like this.
  9. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

@Senjorita14 задолжително е ако имаш во семејството ти или партнерот лице со ДС.
    16+ ти е точно на време да направиш. Не е страшно како што си замислуваме не се грижи. Се надевам ќе имаш супер резултати.

Senjorita14 likes this.
  10. Senjorita14

Senjorita14 Активен член

Фала ви многу :)

11. Jovana21

Jovana21 Истакнат член

Zenski, bremena sum 28 nedela.
    Pravev ispituvanja na mokracata i kaj sediment na urina pisuva :" dosta plocest epitel 6-8".
    Znae li nekoj sto znaci toa.
    Fala mnogu

12. Senjorita14

Senjorita14 Активен член

Mislam deka e mozno da imas vaginalna infekcija i e potrebno da napravis urinokultura. No sovetuvaj se so ginekologot.

13. Senjorita14

Senjorita14 Активен член

Pa toa znaci skrining, odnosno ehoto i merenjata sto ti gi pravele za dali e se vo red so plodot

Unikatno Ime likes this.
  14. Unikatno Ime

Unikatno Ime Истакнат член

Да да, ама ене ме збуни зашто тоа стои во динагноза.
    А и се е во ред тоа е најбитно :)

Senjorita14 likes this.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Па мора да пишат дијагноза, како инаку даваат извештај. Тоа е шифрата за тој скрининг, впрочем, секој преглед и испитување си има соодветна шифра според МКБ 10.

16. julia87

julia87 Истакнат член

jas na 07.04 treba da odam kaj maticniot da mi merki za prv skrining pa da odam vo drzavna bolnica da mi zamemat krv za priska,ke bidam 12 nedela.kolku se plaka u drzavna zosto ne sum od Skopje so upat ke odam,znae li nekoj?

17. thebabylover

thebabylover Истакнат член

За трудници е бесплатно, ништо нема да платиш. Мене ме интересира за вториот скрининг за аномалии... Го прашав гинекологот, ми рече дека сум млада, оделе жени од 30 години...јас не се согласувам сакам да одам мислам 22 недела дека се прави и се гледа секој орган посебно...????Во државна може ли??

18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Нема врска со возраста на трудницата тој скрининг и е задолжителен. Кон 21-22 недела направи си го, барај друг гинеколог ако не сака сегашниот, макар што ме чуди што ти рекол така. Да не мислел на приска 2? Морфолошкиот скрининг на органи сите треба да го направат.

MADO and alisijad like this.
  19. Сања0202

Сања0202 Нов член

Здраво феминки, после 10год и јас сум бремена:l: на 02.02 правев инсиминација по инсиминацијата сум 10+2 а вчера на конзилијарно мислење бев ми рекоа 12+1=и ми рекоа одма приска да правам денес матичниот ми вика нема термини почекај има време а сестрата ми вика нема да пуштат термини што да правам

24.07 likes this.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Како прво, честитки и со лесно. Приска и прв скрининг може да правиш до 13+6.