Za vtoriot skrining treba da ti zakaze maticniot lekar preku moj termin no tamu ne odat doktorite so ime i prezime tuku po broj na soba mene mi pravese skrining Ana Daneva pak zbori so tvojot maticen Za priska na GAK prvin kaj maticniot ginekolog te gleda na eho pa na upat gi pisuva proporciite na bebeto i so upatot odis na GAK da ti zemat krv i oni spored proporciite i toa sto go pokazuva preku krvta go pisuvaat rezultatot
Скринингот ќе го правам на друго место, ехото не му чини, па со извештајот кај него по упат. Фала многу за инфо.
Iskeno mnogu go falat i doktor Pavle Dimcev od Sistin toj bil vrv za skrining no se naplaka nekade 3000 denari ili 4000 otplilika
И јас бев кај неа докторката е супер, јас сум мн задоволна од неа, се ми објасни. Само пофални зборови за неа
Сабајле бев во лабораторија. Крвна слика, шеќер, железо и урина правев (тоа ми рече матичната за трудници само). Железото гледам ок ми е, 20, ама урината нешто не ја бива. Имам 3 плуса во бактерии и цилиндри ? Што значат овие цилиндри ? Еритроцити, хематокрит и хемоглобин се благо намалени. И звонев на др. ама сестрата рече попладне ќе ми ги видела биле во гужва
Тоа што има ++ на урина не мора да значи ништо. Мене често ми покажувало така, а уринокултура стерилна.
Jas pravev vo petokot komplet labaratorija za krv I urina plus urinokultura od istiot primerok. Na rezultatot od urina pisuvase retko bakterii, a urinokulturata izleze sterilna. Taka da bez sekiracii, ako sakas da se osiguras deka nema nisto napravi si I urinokultura edna.
Ме интересира дали проверката на скриен шеќер е задолжителна или докторот одлучува во зависност од резултатите од редовната проверка на крв.
Јас никогаш не сум имала покачен шекер,ама матичната ми даде упат за скриен кој се испитува од 24 до 28 недела.По форумот читам дека некои не прават.
се гледа по крвната слика ако последниот пат на резултатите се показало шекер 5 или над 5 тогас се дава упат за скриен шекер а во инаку нема никаква потреба за испитување ... кај мене се покажа 5.3 шекер и мораше да испитувам
@manako1 @ijoana фала многу на одговорот. Ми падна чудно затоа што веќе сум 27 недела, а досега ми немаат спомнато за проверка но шеќерот стално ми е околу 4, па затоа не знаев дали е задолжително да се провери.
Prvavev prisca vo drzavna skriningot mi bese ok a krvnata analiza za trisomy 21 e 1:245 sto e visok rizik.Maticniot mi predlozi ili verifi prenatalen test sto e prilicni skap okolu 700evra ili amniocinteza sto e rizicna I treta opcija da pocekam do prisca2 ,dajte mi sovet Ima li nekoj slicno iskustvo.Vi blagodaram
Јас правев пренатален тест во Филип втори 38500денари,резултати за една недела.Јас го правев поради годините,а за амниоцинтеза се плашев зошто двапати сум оперирана од миоми.Навистина е скапо ама барем ќе си на сигурно.
Verifi Illumina.А пред тоа ајде да не патувам во Битола ми зедоа крв oд Bio Save и двапати не можат да ми пратат резултат зошто имало малку ДНК од бебето кај мене во крвта.Џабе изгубив две недели во исчекување.Ми ги вратија парите и бевме во Филип Втори.
По тоа што ми кажаа во Филип работат и даваат резултати со помала концентрација на ДНК во крвта,а Bio Save со поголема концентрација и тоа му доаѓа во поодмината бременост кога е доцна за се плус се малку поскапи 640евра и според мене многу неодговорни.А точноста секаде е 99посто.