Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. hanny

hanny Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    61
    Феминки утрово бев на биохемија срека персоналот беше многу фин бидејки и ми слоши од жешково, мириси, гужва по болнициве знаете како е па завршивме работа со упат од матичен гинеколог. Инаку по ново требало специјалист од гинекологија да ти даде упат за на биохемија а не матичниот гинеколог. Така ми кажа сестрата на одделот, за оние кои допрва ке одат да знаат бидејки ни мене предходно не ми кажаа од каде треба да е упатотдо биохемија

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.061
    Допаѓања:
    6.550
    ајдеее од кога вакви промени
    @hanny јас веке не разбирам. Не разбирам кои надлежности се оставени кај матичните гениколози. Пред некој ден тсх не ми важеа од матичен. :-\

3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.544
    Допаѓања:
    114.231
    Зoштo милa? Јaс прaвев тсх сo упaт oд мaтичен гинекoлoг нa гaк вo aприл и не ми прaвеa прoблем aмa ми нaплaтијa зa негo, бидејќи тoa не билa рутинскa aнaлизa и не билa пoкриенa oд фoндoт зa трудници. Не ми нaплaтијa привaтнo, туку пaртиципaцијa плaтив 100 ден.

4. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.061
    Допаѓања:
    6.550
    Не знам @fana , дечкото од лабараторија минатата недела ми рече не може вака на лист од матичен да ти испитам. Треба специјалист.
    Колку што се сеќавам порано не ми правеа проблем. Испитував неколку пати преку матичен.
    Ете на hanny и кажале и за хепатит и хив. Претпоставувам да не има некои промени во системот.
    Ќе прашам матичниот оваа недела.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас ТСХ испитувам секој месец со упат од матичен.

6. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.061
    Допаѓања:
    6.550
    сега навистина немам поима зошто дечково ми кажа така.|(
    Оваа недела сум и на специјалист, и секако ќе побарам и од него, па ќе видам каков фид бек ќе добијам.

На stevemila и hanny им се допаѓа ова.
  7. hanny

hanny Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    61
    Навистина незнам но доколку и за други прегледи и анализи треба прво кај специјалист за да се добие упат па дури потоа да се прават испитувањата незнам треба цел ден по болници од врата на врата...

8. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    I mene vcera Nikolov mi dade upat za na specijalist,za da Kirov mi dade upat za labaratorija.Imale nekoi novi zakoni.Mora specijalist da dade upat

9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас денес бев да испитувам ТСХ со упат од мат.гинеколог. Не платив ништо. Испитував ТСХ, ФТ3 и ФТ4.

На mariz и fana им се допаѓа ова.
  10. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.061
    Допаѓања:
    6.550
    @stevemila јас испитав на приватно tsh, се изморив од вратите.
    @kukla21 те разбирам. И самата се запрепастувам како е возможно во една државна живееме, исто здравство користиме и да биде "на кој како ќе му текне".
    Се чуствувам целосно незгодно дека давам "грешни информации" за останати членки. :|

На stevemila и kukla21 им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    не мислам дека даваш грешни. твоето искуство е тоа.

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.420
    Допаѓања:
    76.564
    И јас побарав да ми даде матичниот гинекологот за да не плаќам и ми рече бидејки сум со дијагноза и терапија не може она упат да ми даде, мора матичниот да ме прати кај специјалист и тој да даде упат за се да испитам. Општата матична само за тсх може да ми даде...
    Најверојатно разликата е дали си со дијагноза или не...

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Што значи тоа дали сум со дијагноза?

14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.544
    Допаѓања:
    114.231
    Дијагноза хипер или хипотиреоидизам.

На stevemila и mariz им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.420
    Допаѓања:
    76.564
    Да така како што вика Фана... дали имаш проблем со тироидната (хипо, хашимото, хипер), и дали си со терапија за истото...
    Јас барав баш на гинеколог упат за да не платам и рече дека сум со дијагноза воспоставена и дека ме следи специјалист не смее да ми даде... во комјутерот имало дека сум со дијагноза.
    А па матичниот општ ми дава за тсх само... другите хормони не. Баш утре сум на гинеколог и пак ке побарам..

16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас превентивно пијам еутирокс бидејќи нормалната вредност ми беше 3,3-3,6, ама наводно за ивф требало да е пониско и од тогаш пијам. Сите доктори ми кажале дека не би требало да примам терапија во „нормални“ услови. Си контролирам секој месец колку е. Секој месец земам упат од матичната.

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.420
    Допаѓања:
    76.564
    Баш утре пак ке побарам на гинекологот... па да видиме зашто на некои може да даде, а на некои не... но мислам тоа е причината, во комјутерот ако има заведено дека си со дијагноза (хипо, хипер), не смее да дава... а опш матичен смее само за Tsh да даде на тие со дијагноза за другите незнам... сите хормони (ft3, ft4) ги испитуваш или само tsh?

18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.544
    Допаѓања:
    114.231
    @mariz можеби не е дека не смее да ти дава упат, туку дека тоа не е бесплатно. Мојот матичен гинеколог ми даде упат за ТСХ го испитав на ГАК ама си платив, Април месец беше.

19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас ја гледам сестрата кога куцка упати. Никаде не гледа дијагнози и сл.. Штознам.
    Еве јас на приватно одам и да речеме не сум и кажала дека имам дијагноза - од каде ќе знае она? Каде гледа дека некој на клиника ми дал дијагноза. Камо среќа се да беше поврзано и да можеа да видат што пишал докторот од клиника или да видат резултати.

@fana јас денес не платив ништо.

На mariz и fana им се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.544
    Допаѓања:
    114.231
    @kukla21 можеби не плати дека пиеш терапија :?: само Бог знае што прават. Тебе ти даваат и не ти наплаќаат, мене ми даваат а ми наплаќаат, а на @mariz па воопшто не и даваат упат. Е ај да те видам најди им НЗС :doh:

На Momichka, stevemila, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.