Таа што наплаќа на гак на шалтер не може да знае, ама сестрата од кај матичниот од картоните да не гледа или кога ги внесува податоците при изработка на упатот некако електронски да не е заведено дека ти е дадена таа терапија заради ИВФ па таа информација стои и во упатот појма немам не знам што да кажам чудно е здравството наше
@kukla21 најверојатно не си платила зошто е бесплатно нели за трудници. Матичен гинеколог и мене ми даде упат, немам дијагноза. Сепак некоја општа шифра за дијагноза мора да има. несмее тоа место празно да стои.
Незнам лудница е се, тие ни ехо во бременоста не треба да ни наплаќаат, а ни наплаќаат на некои од нас, мене ми наплаќа 300ден секој пат. Утре ке им речам да ми ги стават и тие на крвна слика, па ке ви кажам што ке биде @kukla21 во која лаб испитуваше?
@mariz за ехо, една другарка се пресели во друг град за второто дете, и така и наплаќаа на секое ехо(кај матичен). И скиснало и девојчето и почнало да се буни. Докторката и објаснила дека мора да и наплаќа дека ја гледа со 4д ехо. Бесплатно било само со обичното. И девојчето и велеше, епа исклучи го тоа 4д, сакам бесплатно. Е не можело. Ццц Сите си работат кој како знае. Нема управувачка
@eli25 да да, на упатот мора да има дијагноза и по тоа гледаат за плаќање или не. Е сега чудно е што на другиве упат не им даваат гинеколозите затоа што имале дијагноза врзана со тироидната. @mariz во 8ми сеп бев. Секогаш таму проверувам.
Телефонски, после два дена телефонско молење и досаѓање, ми ги соопштија резултатите. ТСХ е 3.1 Препорачуваат еуторикс од 75. Уште до рецепта са дојдам за да можам терапијата да ја набавам. Ги замолив да ја пратат на гинекологот па се надевам што поскоро ќе почнам со терапија
Јас со 3.40 последен пат ми дадоа 4 дена од 75мг, три дена од 50мг (а бев 5 дена со 50, викенд 75). Може ке пиеш месец па пак проверка за одредување на дозата. Мене секоја контрола ми ја зголемуваше... иако не беше многу покачено, ама беше се над 3.
Знам дека дозата има врска и со тежина, висина ама не си ти Л категорија (од сликите во СК) и затоа ми се чини да е голема. Секако се следи секој месец и ќе се корегира дозата ако треба. Сепак не е страшно ништо, едноставна е терапијата.
Јас пијам Еутирокс од 75 од 8 ма недела а ТСХ ми беше 3.91. Одев на контрола секој месец до 7 ми месец и потоа ми рекоа контрола по раѓање. ТСХ ми е нормално ама терaпијата не ми ја прекинаа ни намалија. @danichap
Терапијата е индивидуална и зависи и од тежина, висина, како реагираме на неа. Доколку тебе со таа терапија ти станало ТСХ нормално, значи дека таа терапија ти одговарала. Мене со 50 терапија, знаеше да ми отиде и на 0,07 што е ептен ниско. Од крајност во крајност.
Може и на тежина да гледаат, јас сум подебелка од даничап на висина можеби сме тука некаде. Инаку и јас бев загрижена да не ми е многу 75, ама докторот рече не е многу. ТСХ незнам сега точно колку ми е пошто секој пат резултатите му ги праќаја на гинекологот мене не ми ги даваја. За сите испитувања е така овде.
Дали постојат посебни индикации за проверка на Стрептокока? или се прави како рутинска проверка во одредена недела?
Јас сега проверував како задолжително испитување пред пораѓај. Документот знам дека мора да се носи цо родилиште. За претходно незнам дали има потреба. Се прави после 32 но не подоцна од 36 за да има време да се третира ако ја има.
Aj pomos koj znae.dali pri ispituvanje krv vo avicena mora da se bide gladna/zedna? Bremena sum 20nedela pa da znam
ахаххаха на обично не се плаќа на 4д се плаќа хехех абеее глупостии матичнава моја има 5д па денар нема наплатено и не само сега ко сум бремена туку и ко не бев на секој преглед ехото ти е без пари