феминки утре полнам точно 21 недела и ке одам на преглед кај органџиски да видиме дали е се во ред, а се надеваме и полот да ни гомкажат...денс правев крвна слика и онака како што гледам е сњ во ред, но сакав да ве прашам дали преку оваа крвна слика може да се провери и дали има протеини во мокрачата, или е потребно посебно испитување
Kiga bev za daunov nemozese da vidi i od togas ne sum bila, denes mi kazaa cekame moma i zasega se e vo red, samo si go kriese liceto nemozevme da ja vidime
Nifty? Ima nekoj sto go pravel ova ispituvanje? Kade se se pravi ova vo Makedonijata? I kolku kosta? Vredi da se pravi? Jas sum 10+6 nedela I visoko rizicna sum, ivf, so tromboza, so istorija na 2 spontani vo 5 mesec...iskreno amniosinteza mi e golem rizik da pravam... Ve molam.nekoj ako ima.informacija da.ja spodelime. Fala odnapred
Јас имам правено слично на нифти, се изведува по ист принцип. Овие испитувања детектираат само одредени хромозомски нарушувања кои евентуално би постоеле. Односно 21, 18 и 13. Даун синдром, Едвардс и Петау(се надевам правилно го напишав) Не даваат одговори за целокупната здравствена состојба. Јас два пати сум го правела, планирам повторно. За мене вреди.
A kade bi mozela info da dovijam? Imas nekoj kontakt, link ili slicno? Kaj mene makata e sto sum.i so abdomenalen serklaz. Nedaj boze nesto da ne e vo red vo 12-ta nedela veke e kasno za cistenje...treba klasicno secenje stomak matka...sakam.raat da sum Thanks ke cacnam sega odma
@kukla21 посети неколку центри за такви испитувања. Сигурно ќе сподели искуство кога ќе го види тагов.
Jas samo ovaa lab ja najdov I niedna druga. 750 eur bese tuka.ama ne mi e verno deka.samo tuka.se.pravi. Thanks
@MarioliMia кај нас се прават мислам 3 теста: - Нифти - Верифи - мислам Хармони беше. Нифти го има во Гинекалис. Мене фирмата ми се виде хаос и многу негативна. Не го испочитуваа времето договорено за средба, никаква приватност немаше (во исто време друг пар потпишуваше договор за тестот и слушав што мака имаат и зошто го прават). Цело време ми зборуваа за негативни резултати и што се прави со нив. Многу шубе ми направија со такви муабети и ги отпишав. Цена 750 еур. Верифи го нуди Филип 2 и Санус Вите. Се видов и со едните и другите. Филип 2 не ми оставија некој впечаток, а девојката од Санус беше супер. Спремна со информации, деталји.. Односот беше супер персонализиран за разлика од бирократски во Филип 2. Ја одбрав неа и во секој момент ми даваше фидбек до каде е постапката - кога е примена крвта, кога почнува секвенционирање, кога резултат. Цената се дели на 2 дела. 650 евра за сите хромозомски и полови тестови. 700 еур за да се додадат и микроделециите. Јас ги направив, ама реално, статистички точноста е околу 80% (исто и кај нифти) и не менува многу дали ќе ги направиш или не. Многу мали се шансите да се појави и ретко кој ги прави. https://www.facebook.com/verifimacedonia/ Верифи тестот се прави во Америка во лабораторија на Илумина. Илумина е светски лидер во генетски испитувања и производство на опрема за генетски тестови. Лабораторијата која го прави нифти (БГИ) користи опрема на Илумина. Ова се сама го истражив бидејќи од гинекалис ми кажаа еден куп работи против конкуренцијата (верифи). Ми беше нелогично кинеска фирма да е толку нај, нај во споредба со американците. Хармони тестот го има во Син лаб. Не гледав деталји за него бидејќи бев решена за Санус Вите откако проверив се Ако треба уште нешто, кажи
Woowwww Im impressed Zenski sme bile na kontrola I so far so good sme. Mi zakazaa prv skrining. Jas seriozno razmisluvam denovive da napravime test verify ili nifty, ama mislam deka verify ke bide. Dali ovoj skrining e potreben? Sepak e okolu 8000 mkd I ako se ppkriva so verify I nifty bi go otkazala.
Покрива се. Исклучува веројатност за многу аномалии - со скрининг може да се види најмногу за даунов, а ова опфаќа и мн други синдроми. Јас ич не жалам за парите!
Нема да ти биде на одмет скринингот , само за приска немаш потреба. Затоа е вкупно 8000, само скрининг е 3000-4000,зависи каде.
Toa sekako go pravime nie. Redovno si odime. A toa eho so skriningot sto e povrzano e razlicno od ona na pregledi sto go pravat?