Јас пред бременоста месеците бев на 50мг. Ваљда не сака да ти ја зголеми нагло, еве извадив сите извештаи во Март 6та недела бременост испитано 5.84 ми било и ми зголемила доза 5х50, викенд 75, контрола за два месеци сум имала во Мај и ми било океј па ми оставила оваа доза, контрола во Јули тсх 3.08, доза појачана 75х4, 50х3. Терав со дозава се до сега, 2.4тсх пред некој ден ми беше и рече да те спремам за раѓање 5х75 и 2х50 сум сега. Кога ти рекоа контрола? Ваљда сакаат да видат со оваа доза да не ти регулираат... А инаку и на 25мг сум била и се одржувало супер... но еве во бременост па се покачуваше и мораше појака доза...
Токсоплазмата е паразит, не е бактерија, се фаќа од измет на мачка најчесто. Ако IgG е позитивно, тоа обично значи дека во некој период имало инфекција, но во моментов не е присутна. А ако IgM се позитивни, тоа значи дека е моментално активна инфекцијата. Е сега, со оглед на тоа дека си бремена, ќе правиш најверојатно дополнителни испитувања да се утврди дали влијаела инфекцијата на плодот. Можеби ќе треба и амниоцентеза, но за тоа најточно ќе ти каже матичниот гинеколог. Токсоплазмата е непосакувана инфекција во бременост оти влијае на развојот на фетусот.
Bev kaj maticnata mi rece uste ednas da ispitam na privatno pa ako e prisutna uste da mi daj terapija ,samo neka bidi se vo red so bebuso nervi si iskinav....
Јас со ТСХ од околу 3 не се сеќавам точно колку беше, цела бременост пијав Еутирокс од 75 мг. Јас сум во Австрија. Докторот ми рече дека нема штета да се пија 75, а не ми беше многу високо. Сепак спомни за да ти ја покачат дозата. Јас од 8 ма недела почнав да пијам од 75, помали дози не сум пијала. Со лесно бременоста.
После бременоста го прекина ли еуториксот? И јас сум цело време со 75мг, се прашувам дали и понатаму би ѕребало со истото дозирање...
Гинекологот ми рече после пораѓај да појдам на контрола по 6-8 недели и ќе ми испита ТСХ и ако ми е во граници на нормала ќе го прекинам. А до тогаш ќе го пијам односно уште го пијам, нареднава недела сум на контрола кај гинекологот, поминаја 8 недели од пораѓањето. Ама мислам ќе ми го прекини бидејќи испитував пред 2 недели на приватно и ми беше 2 ТСХ.
Fala vi zenski na site Ke pobaram i vtoro mislenje od doktor vo ovoj slucaj , bidejki i jas kako vas mislam deka treba da mi se pokaci malku dozata i bas se zacudiv koga mi rece doktorot isto . Inaku @EuHenIa dodeka bev vo Skopje , kaj doktor Danailov odev.Stalno mi bese taa doza (25mg rabotni denovi, a vikendi 50) i sekogas parametrite mi bea vo granicite a TSH okolu 2 ili 2 .I sega i od tuka so nego se konsultiram dodeka ne najdam za nedela dve tuka maticen koj ke mi ja vodi bremenosta . Fala vi .
Бев сабајле во авицена, класика крвна слика, урина и уринокултура. Доаѓаат резултатите - специфична тежина намалена 0,5 од реф (1.010-1.030) и протени во урина. Ај викам нема да паничам и фатив да си играм со чичко гугл. Знам дека протеини не се на арно, ама ниту имам висок притисок (баш ми е низок), ниту имам отоци, главоболки, ништо.. Му кажав на мм и ајде нов примерок однесов во систина. Во систина нормални резултати! Не знам овие од Авицена дали помешале нешто. Утре пак ќе оставам примерок. Се мислам каде да биде тоа? Од истиот примерок треба и уринокултура да ми прават во авицена - се мислам и за тоа да оставам нов примерок. Не ми се случило до сега вака. Уф!
Јaс бев вo Мвр лaбoрaтoријaтa, вo Битoлa нa држaвнa и вo Адриaлaб три денa сo ред oдев зa aнaлизa нa крв. Резултaтите oд сите три местa беa рaзлични
Мене ептен чудно ми падна - никогаш не сум имала такви резултати. А мислам и дека тоа не се моите. Кога ја наполнив чашката дома, ми е виде ептен светла урината - а на извештајот стои темна дека е. Сега ме мачи уринокултурата - којзнае на кој примерок и тоа ќе се прави.
Побарај доктор да се консултираш, пиши им на меил итн нека се провери. Обично дури те боцкаат на чашата го пишуваат твојот приемен бр. или ако си носиш од дома на пулт. Јас би однела пак таму за да проверам дали има грешка.
Баш и јас ова го коментирав на мм. Секогаш бараат да се отвори чашката од картонската кутија и со маркер пишуваат на неа. Овој пат не. Затоа и мислам збрка има.
Да пријавам статус со моите резултати. Направив од ист примерок анализа и во син лаб и во авицена. Иста мокрача поделена во 2 чашки. И во двете иста е специфичната тежина и пх вредноста. Нема протеини! Е сега, во едната нема еритроцити и леукоцити, во другата покачени и тоа еххееееј! Ни во таа од систина нема покачени еритроцити и леукоцити. Авицена ми се разочарување на денот!
Знaчи прaвеше вo Систинa, вo синлaб и Авиценa? Систинa и син лaб исти резултaти? Бoже бoже не знaм штo дa ти кaжaм
Синлаб и систина ми се поклопуваат. Авицена е скроз различна од она сабајле што го добив од кај нив, а и од овие две. Сум ги мислела за сериозна лабораторија, ама веќе не. Чекам од таму резултати од уринокултура, ама какви и да се не им верувам веќе. Утре ќе носам нов примерок во син лаб.