Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Mayyya, 18 јуни 2012.

1. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    7.258
    Во среда имам закажано термин кај матичниот, треба да ми го затвори или продолжи боледувањето кое ми го отвори заради ниско поставен плод.
    Сега сум 9+1 ама малку сум исплашена за прегледот, ми рекоа дека треба да одам со резултати од крв и урина и дека ќе имам преглед.
    Дали ќе ми земаат брисеви сега затоа што досега не ми правеле? Многу се плашам од вагинален преглед затоа што и пред бременоста секогаш кога ми правеле ваков преглед сум имала неколку дена болки во долниот дел во стомакот...
    Какви прегледи прават во овај период од бременоста?

На saramila09 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.545
    Допаѓања:
    114.267
    Ќе ти земат брисеви, а и ќе те гледаат со вагинално ехо.

Последна измена од модератор: 15 мај 2018
  3. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Матичниот неможе да ти го продолжи туку треба да одиш на клиника и од таму ќе ти кажат што и како.
    Брисеви сега нема да ти земат туку во 12 недела немај гајле.

Последна измена од модератор: 15 мај 2018
    На mamaJana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    7.258
    Претпоставувам дека ќе ме прати на комисија за патолошка барем уште некое време да мирувам. Лежам веќе 3 недели, денес првпат бидејќи одев по болници со земање крв и урина па после тоа имав малку работа и се задржав 5 часа вкупно, два во движење, 3 во седење и веднаш почувствував болки во долниот дел на стомакот што не ми се случуваше изминативе недели кога лежев. Од 15ч до пред еден час имав одвреме на време бодежи, сега конечно се смирив.
    И уште ова да си го кажам, понекогаш незнам дали болките ми се во матка/јајници или од притисокот што го имам од постојаната надуеност и гасови... (facepalm)

5. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Денеска правев Торч тест на мое барање бидејќи имам маче. Ама како поминав поарно да не правев. Кој знае што зараза ќе фатам сега. Значи на државна е хаос, немаат кадар, па некој приучен се учеше да зема крв на мене. Решето ме направи по двете раце. 5 минути ми зема крв кога една капка само зел и ми викаат малку и ајде наново. Човеков ни игли менува ни ниш, ако не фатив Сида денес ќе живеам 100 г. Ми се скапа извинување, не бил од тој одел не знам што. Ова дефинитивно ме убеди ако биде се во ред да се пораѓам приватно, бидејќи како што тргнало на крај сигурно чистачката ќе ме породи и тоа во најдобар случај. Може и како на к 15 молерот. Хахаха

На Lavica2016 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    која е разликата помеѓу овие неинвазиниве тестови како Нифти и некои други ( не знам како се викаат)
    Дали само цената е различна или различни нешта испитуваат?
    ако имате некои линкови да прочитам повеќе, ве молам пратете ми ги.
    Одлучивме да правиме некој од ове тестови, само сега треба да се решиме кој од нив да го направиме.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Горе-доле исти се. Јас правев верифи. Го одбрав бидејќи најмногу ме бендиса девојчето што работи за фирмата. Транспарентно, се на време, отворено, културно.. види се со повеќе и реши си кој ти прави кеф.

На Ѕвездички му/ѝ се допаѓа ова.
  8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.029
    Допаѓања:
    123.896
    Сите имаат по некоја разлика (плус, минус микроделеции) Најдобро е консултација со гинеколог и средба со претставниците од фирмите пред да одлучиш :)

9. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Трудници имам едно прашање матичната гениколог секој месец ми дава упат за крв и мокрача, пртходниот пат плус и шекер ми испитуваја, овој пат не е стиклиран шеќерот, е сега прашањето ми е претходниот пат ми зедоја крв од прст, сега повторно гледам стиклирано исто крвна слика и урина и веројатно пак од прст ќе ми семат. Дали и вас ви земаат од прст крв? Хемоглобинот беше супер претходниот пат а и шекерот беше во нормала. Дали греши докторката или навистина нема потреба секој пат да се зема од вена и доволно е од прст за да се утврди состојбата со вредностите во крвта?

10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    286.716
    И мене при редовни контроли, еднаш месечно што се, ми земале само од прст.
    На старт, големите испитувања, беа од вена. После од прст.

11. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Jas sekoj mesec pravam krvna slika ama od vena mi zemaat krv.

12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    286.716
    Доколку не е тајна што ти испитуваат?

На bybeDkid му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Ne e tajna, obicna krvna slika pravam (mi baraat za na komisija) zelezo, seker, leukociti, limfociti, monociti, eritrociti, hemoglobin i sl... osnovna hematoloska krvna slika i plus urina.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    И јас исто секој месец обична крвна слика правам со крв од вена.
    Од дете не ми зеле крв од прст.

15. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Мене ми испитува хемоглобин, еритроцити, леукоцити, тромбоцити и хематокрит. Можеби дека не ми испитува железо затоа од прст ми земаат, и спомнав за железо оти не е стиклирано ми рече со мојот одличен хемоглобин нема потреба железо да се испитува сега засега, кога ќе почнеле да паѓаат вредностите на хемоглобинот ќе ми испитувала и железо. Незнам мене ми е чудно дека повеќето другарки кои ги прашав му земале од вена ама почнале подоцна, мене од втор месец ми почна со овие анализи.

На Lavica2016 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    од прилика се мислам меѓу verify и nifty... не знам, имам уште време, ќе видам.

А вие што примате клексани и аспирини на колку време правите контроли на трансфузиологија? И дали ви прават контрола на дозата на клексан? И ако ви прават контрола колку време пред да ви земат крв примате клексан.
    Јас го примам навечер во 10, додека да ми земат крв ќе поминат 10-12 саати, тоа мислам дека е многу време.
    За доза на аспирин кога ми испитувале ми рекоа дека треба да поминат од 4-6 саати од кога е испиен лекот. За клексанот не се сеќавам како беше.

Дали ако правам Нифти тест после нема да треба да правам скрининиг во 12-13 та недела, а и понатаму? (ова ако е се во ред со тестот)

Што друго се испитува сега во прво тримесечје?
    Еден куп прашања :D:):wasntme:

17. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    286.716
    Ако правиш Нифти не мора класичен скрининг. ПРеку твојата крв ќе испитаат веројатност за постоење на Даун синдром. Нема потреба да се мери носна школка/нухален набор.

На Ѕвездички му/ѝ се допаѓа ова.
  18. baby 5

baby 5 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2016
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    5.166
    А не се чуди мила мене уште одкако чувме срценце ми проверуваат секој месец крвна слика(хемоглобин и железо обавезно)тируидна,д-димери,шеќер обавезно(си имам проблем) ама секогаш од вена ми земаат крв

19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас правев верифи, ама секако митко ми гледаше нухален, носна, само ми кажа да не правам приска. Ептен јас ако сакам.

Јас многу истражував за тестовиве. Овие од нифти (гба) користат апаратура на илумина (верифи тест). Па логично ми беше кај нив да правам. Башка претставниците на нифти во мк не ме бендисаа. Уште па и ме лажеа дека илумина праќа кај нив за секвенционирање. Која иронија!

На Ѕвездички и Delgadina им се допаѓа ова.
  20. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Дали непосредно пред НИФТИ или ВЕРИФИ тестот треба да се оди и на ехо да се потврди срцева акција?
    Се уште сум во дилема меѓу овие два... кај да е ќе се одлучам.