Па да. Овие тестови се прават после 10та недела отприлика. До тогаш мора да биде утврдена срцевата реакција.
И двете, а најмногу поради тоа што претходната бременост заврши заради трисомија 22. Затоа и барам тест кој ја,испитува и оваа трисомија, најчесто не е напишана дека се испитува. Јас плнанирам да го правам на почеток од 11 та недела, тоа е 25 ти јуни. На ехо бев на почеток на 8 ма недела. Следен преглед ми е закажан на 6ти јули. Со др се договоривме на прегледот да одам со резултатот од тестот. @kukla21 дали има потреба од уште едно ехо во меѓувреме? Ич нејќам ехо, ко уплав да имам од тоа... и ако не мора не би го правела.
Штом ти е стресно ехото и се чуствуваш ок, мислам можеш да го прескокнеш. Најважното, срценцето, чука. Сега гали меше, добра мисла, и бирај каде ќњ го правиш испитувањето.
Обавезно правење ехо за срце пред Верифај (Нифти не го препорачувам), од искуство ви кажувам. Пред две години јас направив НИфти (транкилити) тест без претходно (во Санте) да ми проверат срцева акција, за да ми стигнат резултати со пол и све дека е ок, и по 5 дена да дознаам дека немало срцева уште од 8ма недела, битно парите отидоа. Сега од Верифај инсистираа да одам кај матичен да потврди срце пред да го направам и ме чинеше поефтино и повеќе параметри беа проверени и побрзо стигна резултатот. Затоа што имав искуство со други Верифај се професионалци до крај.
Јас колку што сватив NIFTY и Tranquility не се исти. Но добро, можда пред 2 години поинаку било. Мене 2 опции за кои се мислам се Nifty и Verifi, и двата теста се иста цена и испитуваат исти работи. Јас барав испитување на сите хромозоми бидејќи во основните пакети се нудеа само најчестите, а овие 2 теста имаат можност за сите хромозоми. Цените се исти, различно е дека материјалот го испраќаат во различни места. Фала за искуството што го сподели со мене. Имаш право, подобро е ехо да се направи, изгледа. Ај ќе го исптрпам некако и ова ехо. Ама како воопшто ти направиле испитување ако немало срцева акција, како тогаш имало днк во твојата крв ако плодот немал срцева акција? А и не се малку пари... Чудно стварно... а дали откривте која е причината да престане срцева акција? А во која недела го правеше тестот сега? Прашав и за клексаните, ми рекоа дека нема врска што ги примам. Те затрупав со прашања И сите некако ме советуваат за Верифи... ај ќе се помислам уште малку...
Транкилити правев во 10та недела, дојдов во Санте, дојде еден дечко со пакетче викна сестра, докторот само искочи некој формулар да потпише, нит ехо нит бутур, ми земаа крв. Јас поставував многу прашања ама некако штуро ми ги одговараа, со тоа што ме упатуваше цело време на веб страната нивна. Поминаа 7 дена јас сеуште немав резултати и почнав да им се јавувам да ги барам, по два дена значи 10 дојде резултатот не кај мене туку кај докторот и ми рече се е во ред, девојче. после тоа прокрварев и кога отидов во Санте, друга докторка покрај мојот доктор потврди дека плодот немал срце уште од 8ма недела и не и беше јасно зошто толку рано сме правеле Транкилити. Верифај ми го препорача мојот сегашен доктор и матичен и веднаш ми се допадна комуникацијата со девојката која ми го договори Верифај. Исцрпно ми сподели информации за тоа каде оди мојата крв , колку дена ќе биде сенквенцирана, добив и DHL тракинг и пред денот на земање крв матичниот потврди срцева реакција, па потоа во Лабораторија на Верифај, таму уште еден час девојчето од Верифај ми објаснуваше кои се моите права, што можам да очекувам од тестот и ред други работи. И јас имав прашања и сите ми беа конкретно одговорени, не паушално чисто колку да ми влее несигурност, туку со бројки и факти. Резултатот со ре-сенквенционирање затоа што кај мене беа близнаци и едниот си исчезна во 7 недела, мораа да ја преснквенционираат крвта во Калифорнија, стигна за цели 5 дена. Тестов го правев 11та недела. Топло ти ги препорачувам Верифај.
Сега ми е појасно, фала уште еднаш за оваа важна информација. Фала за препораката, добив уште неколку позитивни препораки за Верифај, но и мм ќе си го каже своето мислење пред да „пресечеме“ .
Супер Валентина е супер лик. Ќе ти дава апдејт за се во секое време. Дури и резултати праќа одма чим неа и стасаат. Мене нешто пред полноќ И она ќе оди кај Митко да и се потпише на формуларчето, ништо нема ти да се замараш. Јас колку го иступев кога го правев Изумив и ова. Сите овие тестови со едно име се викаат НИПТ (не инвазивен пренатален тест). После секоја лабораторија си има име дадено на тестот (нифти, верифи, транкилити, хармони...). Поради сличноста на НИПТ со НИФТИ најверојатно е забуната кај членката погоре.
Бидна Верифи тестот денес, во Жан Митрев клиника го правев. Разултати за околу 7 дена. Сега следи чекање...
чекањето утепува најмногу, среќа DHL тракинг даваат па знаеш од прилика кај е како и да е не се преоптеретувај, Вале ќе ти се јави сред ноќ кога ќе стигне ресултатот. Супер-девојка ми е, баш пред некој ден ми пиша како сум и до каде сум, срце.
Superr Mila Jas sega proteini treba da ispitam oti mi otekuvaat I nozete I racete inace sum 17 Ned I eden den
Emi zasto ne slusas za solta? @Ѕвездички Баш вчера проверував дали си пишала за резлутатот. Браво супер