Рано ти е за проверка колку си отворена. Тоа пред крај се прајт со то шо ќе ти ја пикнит неговата рака долу...А мислам брисој брисот пред крај
Мамички да ве прашам, докторот ми рече дека следната контрола треба да испитам хемостаза, дали е тоа всушност д димери?
Денеска бев кај општ доктор бидејќи бев преладена па се подобри и на контрола ми рече ти советувам да испиташ скриен шеќер и тероидна жлезда, хормони нешто.. после тоа бев кај матичен гинеколог и го прашувам вели за шеќер да ова друго ништо не ти треба да испитуваш.. е сега ме замисли зошто би ми предложил овој ако не треба ? Вие какво искуство имате со овие испитувања од утре сум 27 недела( бебе понапредно 10дена) што е следно?..
Ние сме 23гн а на преглед ни закажаа дури за месец дена некаде пред нова година. После вториот скрининг кои се следни испитувања?
Скриен шеќер се испитува од 24та-28ма недела. Инаку мислам дека докторот дава препорака и мислење дали треба да ги испиташ, и за скриен шеќер и за д-димери ама еве тие што се поупатени ќе ни кажат за сигурно. крвна слика стандард и брисеви пред крај да, плус нормално контролните прегледи во меѓувреме.. Едит: јас сум наредна недела на контрола, таман со листава сум спремна за прашување
I mene mi rekoa seker da ispitam negde 28 nedela,a togas treba da ispitam i krv deka sum negativ,pa da primam vakcina.
На страната на Систина пишува дека треба да биде над 2,5 мм нухалната туба за да се зборува за ризик од Даун
Дали треба да испитате нешто или не, нема да најдете одговор тука! Тука секој може да сподели што испитувал, ама за тоа секој си има матичен гинеколог кој ја следи бременоста и кажува што и кога да се направи некое испитување. Не се сите трудници исти.
33 +6 сум моментално..немав никаков проблем освен што редовно ме приболува( барем 1 дневно особено кога сум преморена)..но сега кога доволно порасна бебуш се чуствува разлика каде лежи кога ме боли ии се молиме и кумиме да се префли на другата страна...слободно легни си на спротивната страна и веднаш поминува..се зависи од положбата на бебето
Денеска се изнасобрав упати за испитувања. ми треба мало појаснување. На упатот за лабораторија ми потенцирале HbA1C - гликолизиран хемоглобин. Подолу во напомена пишува дека за таа услуга се упатуваат само пациенти со воспоставена дијагноза diabetes melitus. Јас никогаш не сум боледувала од талква болест. Потоа во упатот за микробиологија пишува да се испита HbSAg. Што е всушност тоа? И на упатот за трансфузиологија требало да се испитуваат имунохематолошки анализи. Што всушност спаѓа во тие анализи? Во првата бременост прв пат само крвна група и рх фактор испитував и крвна слика со уринокултура а сега ова ми е непознато.
Здраво феминки, бремена сум 13+4, правев приска и брисеви, дали овој период треба да се прави и некој друг тест т.е скрининг или тоа е всушност скринингот (приска, брисеви )?
Друго е скрининг, се прави кај специјалист, гледање на ехо ама по детално и повише временски, тој скрининг е за даунов се мери нухален набор и се гледа носна коска прогуглај и ке ти се разјасни