Испитувања во бременоста

Discussion in 'Бременост' started by Mayyya, Jun 18, 2012.

1. mimi6

mimi6 Истакнат член

Здраво.. гледам тука за испитувањата во бременост, јас повеќе од ехо на стомак и втор скрининг, и вадење крвна слика со урина и д-димери ништо не правев од утре влегувам во 35та недела !!

2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Па тоа се испитувањата воглавно кај нормални бремености. Крвна слика со урина еднаш месечно, торч, приска и брисеви во 1во тромесечие, скриен шеќер, д-димери и хемостаза во 6ти месец и еднаш во месецот ехо вклучително трите скрининзи. После од 36 натаму брис за стрептокока и цтг. Тоа е тоа.

thelittle17 and dromka like this.
  3. mimi6

mimi6 Истакнат член

Скриен шеќер и брисеви не проверував, прв и трет скрининг исто не правев, приска исто не..а за обична крвна слика има скоро 2 месеци не проверував, заради д- димерите што на секој 10 дена проверувам состојба, а на трансфузиологија нема пример едно боцкање со резултати од крвна слика и хемостаза и д димери туку само за хемостаза и д димери, а ако сакам се заедно морам во авицена со едно боцкање се, само што викаат дека со нивни резултати нема мислење од гак

4. Yyyyyy

Yyyyyy Активен член

Zenski ako amniosintezata pomina uspesno moze posle toa da ima predvremeno racanje mnogu porano na.primer vo koja nedela

5. Ziberi123

Ziberi123 Истакнат член

Девојки дали знаете колку се плаќа PRISCA во ГАК, утре имам закажано?

6. K7M10J

K7M10J Популарен член

Бесплатно треба да е

Ziberi123 likes this.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Успешна или не шансите за предвремено да се породиш се 0.00000001% не знам ни зошто размислуваш воопшто дека може да се случи такво нешто

8. Yyyyyy

Yyyyyy Активен член

Pa sesto citam vo forumite I taka da se plasam I rezultatite na amniosinteza mora da se cekaat dve nedeli,a primerokot da se odnesi vo manu moze ama samo vo manu se ispituvaat samo 4hormozoni I se ceka do 5 dena a bo gak site se ispituvaat

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Порано процедурата била по опасна сега веќе се усовршени со потенки игли крај краева барем за тоа ако имаш финансии можеш да одиш приватно или да направиш неинвазивен пренатален преку крв. Сега има секакви методи за да се задржи бременоста барем до 36та гестациска недела. Ако гледаш така и брисеви кога одиш може да ти предизвика крварење за се си има ризик ништо не е без ризик и никој не ти гарантира 100%. Пробај да се опуштиш крај краева не ни прави ако мислиш дека нешто лошо би се случило

10. Yyyyyy

Yyyyyy Активен член

Amnio mora da se napravi posto testot mi e somnitelen so visok rizik 1:112 trisomy21

11. Vanjce09

Vanjce09 Истакнат член

Ako pravis amniosinteza drugarka pravese kaj Др. Ќаев vo drzavna, rece super e. Со среќа и не се плаши.

12. Yyyyyy

Yyyyyy Активен член

Daj boze I mene da mi se najde dobar dr

13. sun995

sun995 Популарен член

Од анализите прв скрининг за приска закаснив ехо во меѓу време крвна слика двата пати па втор скрининг па картон за крвна група морав пошо стариот беше изгубен сега треба да одам за шекерот и повторно крвна слика со урина во меѓу време после тоа и доплер да правам

14. Yyyyyy

Yyyyyy Активен член

E majki denska bev vo gak I me pregleda dr bebeto bese se vo red nisto somnitelno,pa treba da odlucam za prenatalen test ili amniosinteza,od bolnica si otidov pravo kaj edna druga dr privatno posto za nejze vikaat deka e mnogu dobra I ona mi rece samo amnuosinteza I zaradi godinite I posigurni rezultati nisto strasno ne e rece pravi amnio I bez gajle bebto si raste,a jas edna neda placev za priska 1 so visok rezik znaci tie testovi vopsto ne trebaat da gi napravat samo da si gi zbudalat lugeto

sun995 likes this.
  15. IChika

IChika Истакнат член

Од која до која недела се прави втор скрининг?

16. jarec6

jarec6 Популарен член

21-23та недела,така ми кажаа во Чаир

IChika and Fatalnata like this.
  17. marija99992

marija99992 Истакнат член

Јас во 3 ти месец правев ТОРЧ тест по моја иницијатива, ме пратија во Пролет девојката не знаеше ни крв да ми земе и искочив позитивна на токсоплазма. Во државна ми рекоа да абортирам па после ајде повтори го тестот со авидитет(кога е настаната инфекцијата). Отидов во институт за јавно здравје кај пријателка да го повторам и после 3 дена ми се јавија а зашто авидитет кога ти немаш никаква бактерија? И така го повторив 2 пати каде што тестот искочи негативен..

18. mace89

mace89 Популарен член

Ако си била позитивна на токсоплазма какви симптоми си имала и зашто уствари си го правела? Токсиплазмата предизвикува повраќање, температура...иначе како би знаеле дека имаме нешто ако немаме никаков симптом

Last edited: Dec 14, 2020
  19. marija99992

marija99992 Истакнат член

Јас уств никогаш и не сум била позитивна првиот тест бил грешен. Така да симптоми немав никакви го правев бидејќи сестра ми имаше спонтан па бев уплашена и мене дс не ми се случи истото

mace89 likes this.
  20. mace89

mace89 Популарен член

Некогаш и многу испитувања не се добри посебно што се случуваат и вакви работи кои ќе те исплашат без потребно. Се надевам дека сега се е во ред :*

marija99992 likes this.