Не сум многу упатена но мислам дека ако има токсоплазма или стрептокока ќе покаже и на уринокултура и на брисеви. Незнам дали мора ТОРЧ да се прави за овие испитувања? Јас знам дела ТОРЧ-от покажува дали си ја прележал бактеријата и дали имаш антитела како и дали сеуште е присутна. Ако има некои поискусни членки нека ни објаснат зашто верувам сите трудници се плашиме од овие бактерии
Здраво, моментално сум 18н 6д, за краток период треба да правам Фетална ехокардиографија, сега ме интересира дали знаете која цена е во Ремедика, Систина и во Државна, дали некој правел во брзо време, и што се вклучува тој преглед? Ви благодарам многу
Мислиш на вториот скрининг? Ако да, тогаш во Државна ти е бесплатно, Систина 4550 ден. платив, а и Ремедика е слично како Систина.
Torch kaj nas ne e redovna praksa se pravi po indikacija. Drugarka izgubi bremenost radi toksoplazma, doduse verojatno dve. Prviot missed ne ispituvaa nisto ama sledniot pat vo redovni kontroli ja pratija izlze.toksoplazma. jas.koga prasav mi rekoa deka se pravi po indikacija kaj mene nemalo. Sto e indikacijata iskreno ne znam ama po nejzinoto iskustvo napraiv se bese negative. E sea ostanav trudna 6 mesexi posle rezultatot ama vo bremenosta ne pravev pak
Јас правев пред две години и ми покажа дека имам херпес ама тоа е нешто што секој го има во организмот или па го прележал и со тек на времето се создава имунитет, па докторите не обрнаа внимание на тоа и затоа не го повторив.
Ama tebe antitela ti merele igm igg i takvite? Kaj mene stoese samo negative za site 4-5 raboti kolku i da bea
Да тие и пишуваше дека се присутни и докторката кажа дека за некое време ќе бидат негативни пошто се прележани и затоа се мислам да не испитувам пак :/ некако не ми се иде сега по болнициве
Pa da bitno e da ne se aktivni vo bremenost. Mada za toksoplazma znam deka mn tesko i dolgo trae dur ja otkacis, t.e. dodeka tie vrednosti se simnat za da se racuna deka ja nemas
Да ама таа е бактерија што се фаќа од измет на мачки, така да кој не чува мачиња дома не верувам дека треба да се плаши од таа бактерија, а листерија и салмонела мислам дека се придружени со симптоми како повраќање, температура, треска и сл. Иначе јас пред да се омажам спиев со мачиња од дете па фала Богу не бев позитивна на токсоплазма.
Ne e tocno se faka i od nedobro izmien zelencuk i ovosje. Listerija i salmonela se od rasipani mlecni i mesni proizvodi ili nedopeceno zivo meso.
Може да се фаќа и од тоа, јас знам дека најчесто од измет од мачки е но секако и од други извори може да дојде, но треба внимавање да се измие се и термички да се обработи
Da toksoplazma ne se faka samo od macki iako vo najgolem del od slucaite e od niv se faka i od ne dobro izmieno ovosje ili zelencuk, sepak mislam deka ne e tolku lesno da se fati toksoplazma iako e premn opasna dokolku e aktivna vo bremenosta ne treba premnogu da mislite na ovie bakterii eve jas sama si ja barav beljata si napraviv nepotrebni stresovi bidejki ja ispituvav a testot bil pogresen, uzivajte vo bremenosta i bez grizi i paniki
Правев прв и втор скрининг во Систина кај Димчев, инаку бременоста не ја водам таму, туку кај матичен од мојот град. Му спомнав на Димчев дека планирам во Систина породување а за кај кој доктор не спомнавме. Ми закажа следна контрола во 30та недела да дојдам пак. Ме интересира што се испитува во таа недела и колку се наплаќа прегледот?
При ова испитување детално се гледа срцето кај бебче, само срцето! Јас ја правев кај др. Драшко во Систина, околу 2800 мислам дека беше. Прегледот трае околу 20 мин (ехо) и др објаснува све до детал. Јас ја правев околу 24г.н. Позз
Здраво ме интересира вака бремена сум 13н и 2 дена утре имам закажано за приска во државна болница но бидејќи ми е прва бременост ме интересира дали се прави само преку крв или и на ехо ке ме гледаат? Фала.