Јас со првото испитував скриен шеќер. Сега со второво докторката ми рече дека не би ми препорачала да испитувам ради ситуацијава, но сепак остави јас да одлучам. И највероватно нема да одам.
Jas ispituvav skrien seker vo bremenosta oti imam insulinska resistencija I oti dve moi prvi bratucedki imaa gestaciski diabet so ednata bevme vo ist period bremeni I dr od svajcarija I rekle togas na bratucedka mi ako ima I uste nekoja bliska rodnina bremena neka ispita I ona skrien seker I jas ispitav I ok bese a za insulinskata resistencija of prethodno si piev metformin I rez od skrien seker bese ok
zdravo devojki imam upat vo drsavna za prv skriring dali nekoj ima otideno tamu i kolku e cenata i dali sriringot se pravi so eho vo stomak ili drugo ?
Ако упатот ти е само за скрининг се прави само ехо, ако има наведено и приска, се зема и примерок од крв. Трудниците се ослободени од плаќање на државно.
Друшки јас во Чаир не платив ништо ниту за скринингот ниту за приска еве го резултатот како што читам негативен е мислење ваше
Девојки, на обична крвна слика заедно со урина, кај кетони имам два плуса, колку што прочитав од недоволно течности се појавувале. И сега два дена освен што пијам литар и половина вода на ден, пијам и по 1 литар чај од брусница. Колку време можам да го пијам? Дали можеби некој друг чај би бил по ефикасен? И незнам дали воопште ке ми помогне, денес сум на контрола па ке прашам, но некој ако има искуство со ова нека пише што да превземам. Исто кај седиментација на урина не им разбирам баш, ама пишува крис. со епит. а брисеви правев пред 5 дена и се чисти. Хемоглобинот паднал на 11.5, ако знаете природен рецепт или таблети што ви помогнале да го качите споделете
Кетоните се резултат на дехидратација на организмот или пак јадење на високопротеинска исхрана. (ако имаш некој режим за исфрлање на шеќери, нормално е). Во седиментот (талогот) имаш кристали со епителни клетки. Кристалите се како песок, епителните клетки се дел од уринарен тракт. И тие две може да се резултат на дехидратација. Урината нема никаква врска со брисевите. За чајот од брусница не знам да ти кажам колку време и по колку на ден смееш да пиеш. За хемоглобинот, ако ти е ниско и серумското железо, матичен ќе ти препиши терапија. Во спротивно, можеш со исхрана да го регулираш (мед со семе од коприва, цвекло, 5-10зрна аронија дневно, брокула, леќа, спанаќ, какао).
Немам посебен режим на исхрана, не сум исфрлила шеќери, се јадам исто како предходно, на досега правените крвни слики шеќерот ми е од 4.2, 4.4 до 4.5 зошто читав дека и кај дијабетичари се појавуваат кетони, недај Боже да го закачам и ГД. Железото беше 19, па 17 сега 16.3. Се намалува од месец на месец, ке видам после дали ке ми препишат нешто. Тоа кристали(песок) опасно ли е, со бубрези има ли врска Јадам иначе спанаќ, леќа, еднаш неделно за ручек, цвекло чат пат кога ке ми текне, зелка салата ми е омилено, со секој ручек тоа јадам, а знам треба по разновидно. Ке прашам после за чајов колку смејам, и ке зголемам течности, иако неможам повеќе од 2л, и тие понекогаш со сила ми се, зависи од денот. Фала ти за споделеното
Пробај да се рехидрираш максимално. Ако треба и со сила пиј вода (освен ако немаш висок притисок). Мислам дека од тоа ти се и кетони и кристали во урина. Не е ништо страшно за бубрезите, освен нели ако се направат камчиња, кои предизвикуваат ненормални болки. Ама за да се спречи, пиење вода само. Гликемијата ти е супер. Добро ти е и серумското железо. Пробај со семе од коприва да корегираш.
Здраво женски. Дали знаете од саат колку ги даваат резултатите од институт за јавно здравје. Испитував торч.