Не знам како е во Охрид ама тука, барем мојата матична зима брис, а јас го носам во државна или приватна лаб. Јас се мислев дали да одам приватно ама после некако ми дојде без врска, да фрлам пари на брисеви. Тебе најдобро ти е матичниот да го смениш ако не ти одговара.
Мене ми земаа три брисеви, минатата недела, со тоа железото, јас го навикнав веќе, едниот тој што е за стрептокока од надвор поминува, а другите два стандард внатре, језиво е, ама ништо страшно, 1 мин работа.
Префрли се кај друг матичен за да ти зема брисеви и да ти дава упати за испитувања преку крв, скриен шеќер, редовни прегледи и слично. Нема потреба да плаќаш приватно за тоа. Само да не е Пецаков Ете Јасна е ок за тие работи, претпоставувам и новата ординација кај Кам Отекс (заборавив како се викаше). Главните скрининзи можеш плус приватно ако немаш доверба во матичниот. Со лесно да ти оди бременоста!
Супер поминав вчера, немаше железо и два бриса ми земаа. Како и да е готово последни беа. Сега за 2 недели ЦТГ, не ми се верува дека вака летна времето...
Јарче, како што прочитав во предходните постови и во 26та или 28ма недела ти земале брисеви и сега пак. Ја сега сум 26та, бев кај матичната пред 2 недели и не ми спомна за брисеви, освен оние нели во 12та што ми ги зема Само д-димери и скриен шеќер ми рече да испитам до третиот скрининг... Ме замисли сега, не знам што да правам
Исто и мене не ми рекле за други брисеви, освен нели ако имаш мака и сама ќе си побараш. После 35 за стрептокока само.
Па може затоа вчера само 2 ми земале наместо 4, зошто правев пред некоја недела, еве другите ги читам по 4 им зимале. Секако нема да пропуштат... Еве мене па за шеќер и за ддмери не ме ни пратија, што знам како прават веќе...
Не можам да ја добијам на телефон, ама ќе си прашам како и да е, иако го знам одговорот како и цело време "Се е во ред, нема потреба, ама ти ако сакаш..."
Mene Dimitrov mi rece ako se cisti vo 12 nemas potreba posle pak samo tie na kraj. Ama jas si napraiv nekako shube mi bese deka celo vreme utrogestan butam i vo 24-25 pak bea cisti. Taka da ne se zadolzitelni tie izmegu
Од кога се почнува на ЦТГ? Мене ме ставаат уште од 30та недела редовно Ехо преку 2 прегледи, т.е. на 4-5 недели, ама ЦТГ на секое одење, моментално преку три недели, ама веќе почнаа да ми закажуваат на две недели термин. Има нешто чудно тука, зошто кај мене толку рано почнаа со ЦТГ? Јас мислев нормално е, читам тука, кај сите покасно почнуваат Еднаш дури и многу порано ме ставија, ама тоа дека имав некои мали болки во стомакот, па претпоставувам тоа беше инцидентно, поради болките
Zaso ne gi prasas i kade ti vodat bremenost? Mene mi rekoa posle 35gn prvpat ctg,ama sigurno ima zasto
Ќе прашам сега на нареден преглед, ама веќе е тоа завршена работа, немав поим, мислев дека е тоа најнормално. Инаку, според гинекологот, имам одлична бременост (освен ГД, ама само вредноста на гладно и ја контролирам со храна), до сега ништо ми нема кажано да не е во ред, ниту терапија имам примано, освен витамини и магнезиум по потреба, ништо друго. Да си се редактирам сама, во меѓувреме отворив на нет и пишува дека тука каде што живеам е нормално од 30та недела да почне, некаде пишува дури и порано, така да, најверојатно е само различен систем на функционирање, ништо повеќе.
Девојки здраво Дали имате правено 3д/4д ултразвук во бременоста и ако да во кој период било тоа Сл недела сум на преглед кај матичната, ќе бидам 26та недела и сакам да направам 3д/4д па сакам да знам да не е рано
Sekoj skrining mi vadea i 3d slikicka,znaci 13, 23, 28gn. Vo 32 bese.loso svetena nemase poenta slikata ama na ekranot ja vidov
Jas d dimeri isputvav sega vo 19 nedela i hemostaza matichnata me prati. Sega sum 20 nedela valjd ake me prati i mene ponataka za skrien shekjer. So lesno
Ne znam matichnata mi reche da proveram. Nemashe termin da se zakazhe ama mi reche ako ne se snajdam da napravam ne e problem.