На следната контрола ке разговарам со докторот,ке бидам некаде 20 недела и некој ден, а кажете ми се закажува на клиника за испитување на димерите?
Не се закажува ништо, треба само упат од матичен гинеколог и се проверува на трансфузиологија кога сакаш. Само немој во понеделник и петок кога одат пензионерите, само ќе се измалтретираш, ни до шалтер нема да стигнеш. Работат и втора смена до 18 часот тогаш нема многу гужва. Можеш и во приватна лабараторија ама е прилично скапо, околу 2000 денари се д-димерите и 1500 факторите на хемостаза, се заедно испаѓа околу 3500-4000 денари, додека на трансфузиологија со сини картони е 350 денари за се. Јас првпат ги проверив во 20 недела и од тогаш повремено примам терапија и ги проверувам на секои 10 дена.
Здраво мамички уште за скрининг не ве прашав дали се закажува на ГАК? зошто на последнава контрола не ми спомна ништо матичниов,а сега рачунам на следната ке бидам влезена во 2о недела па да си знам што да правам немам никаде врски , а сигурно и ке има чекање
Еве јас сум веќе 20 недела и мене матишниот ништо не ми рекол за скрининг па планирам да одам на приватно каде е подобро систина или ремедика и колку пари?
Исто е во Ремедика и Систина, и по цена и по услуга, двете болници имаат добри најнови апарати и добри доктори. Јас одам во Ремедика, скринингот( што е всушност исто ехо преглед ама подетален и трае подолго) чини 3000 денари, а нормална контрола на ехо е 1500 денари. Мислам дека и во Систина се истите цени.
Благодарам на одговорот мислам дека и јас ќе одам во ремедика,а треба ли да се јавам да закажам преглед или може во секое време
http://www.remedika.com.mk/page23.html Се закажува по телефон, обично една недела треба однапред. Јас за првиот скрининг бев кај Д-р Петрова, за вториот кај Д-р Котларова. Можеш да кажеш дека првпат доаѓаш и да прашаш кој прв е слободен за скрининг и они да ти одберат.
Здраво Мицика сакав да те прашам мислам дека си поупатена,пошто и мојот матичен има поново 3д ехо може тој да го направи скринингот или мора со 4д? Факла ти
Јас скринингот го правев на 3Д (д-р Кировски во Чаир), важно е докторот да биде искусен и да знае што гледа. Некој и на 4д нема да види тоа што треба ако не знае како да гледа, затоа, пред сè, најважно е искуството на докторот.
Се сложувам со Анет, примарно треба да се одбере добар доктор што си ја знае работата , а се друго е секундарно. Јас колку знам тоа 4д го гледаме само кога сакаме да извадиме фотки, инаку прегледот како преглед е во 3Д. Е сеа што е за право, со тие најновите апарати на приватните клиники има одлична прегледност и сама да препознаеш што гледаш, додека со тие постарите апарати само докторот си знае што си гледа,на мајките само точки и сенки им се гледа.
Имаш право дека прегледот како таков е на 3Д ама мислам дека конкретно срцето го гледаат на 4Д заедно со слики од лицето за спомен. Некако мене по сеќавање ми иде дека сликите од срцето (што некако највеќе го гледаат во текот на вториот скрининг) се со таа жолтеникава боја.
Ви благодарам на сите за исцрпните информации првпат ке правам скрининг сега,како што ви кажав во претходната бременост не правев никакво испитување па помалку се ми е ново ,мада доста читам,само во исчекување сум бидејки ми спомена докторов дека ми следат уште испитувња па изгледа на неговото ехо ова ке биде, втора бременост мамички ама нетрпението,помалку страв,неизвесност, секоја бременост своја приказна ! поздрав
Вториот скрининг се прави во 20 недела (или од 20 до 24), и во него се гледаат детално сите органи на бебето, како се развиваат. После во 24 недела се прави ехокардиографски скрининг (тоа е скрининг само за срценцето на бебчето).
Значи може и до 23/24 недела така јас мислев дека се прави до 22 недела јас еве денес влегов во 21 недела
Јас исто така мислев, ама не било така. Од 20 до 24 недела се прави тој скрининг, јас во 20 недела се јавив на клиника ама додека да ти отидеш ќе помине некоја недела, па така и јас направив. Све си помина во најдобар ред, така да веќе ти е време да си закажеш и ти, имаш сеуште време. Поздрав
Zdravo zenski, jas imam problem i sum mnogu ispanicena se nadevam deka ke znaete da mi kazete nesto, jas sum trudna 14ta nedela a pred 2 nedeli go napraviv toa PRISCA testot po preporaka na mojot ginekolog i se ispadna kako sto treba barem taka mi kazaa go pravev na GAK i ispadna low risk, no jas ne zabelezav deka pisuva i high pappa level i eve vcera koga pojdov na kontrola kaj mojata maticna ona ne znaese da mi kaze sto znaci toa i pocna da vrti po telefoni da prasuva drugi doktori i oni ne znaea da kaza sto e i me ispratija na klinika, no bidejki oni strajkuvaat jas edvaj preku 1000 vrski uspeav da stapam vo kontakt so nekolku ginekolozi i oni rekoja deka postoi rizik bebeto da ne e kako sto treba no ne bilo nisto sigurno ne mi objasnija ubavo sto ustvari znaci toa HIGH PAPPA LEVEL,jas neznam sto da mislam veke, potoa drug doktor od sistina go vide rezultatot i rece deka nema potreba da se grizam ne e nisto strasno, najbitno bilo deka pisuva low risk, i sega si zakazav vo sistina sto ssi e sigurno sigurno si e vo nedela ke idam da gi napravam site tie analizi povtorno se nadevam deka se e vo red i deka se bilo dzabe panicenje ( mngou se plasam