Утре треба да правам микробиолошки испитувања, пап тест направив пред пола година. Знам дека не треба да се има незаштитени односи, но дали може да се има заштитен однос еден ден пред преглед, или не се препорачуваат ни такви ?
Дали кога правите микробиолошки испитувања чувствувате болка ? И кога го клаваше инструментот и кога ги земаше брисевите ме болеше, досега ова не ми се случило...
Zdravo. Denes bev na pregled vozbudena da go doznaam polot na bebeto no za zal slusnav ne dobri vesti. 20+6 sum doktorot mi kaza deka bebeto ima pomalo glavce za razlika od butna koska, nozi, race... Se odgovaralo na 22 nedela, no glavceto odgovara na 20ta nedela. Me praka vo sk vo nekoja si klinika "broj 38" (nemala ime samo broj) tamu bile specijalisti za toa. Dali nekoj od vas ima slicno iskustvo mozebi ja utnav temava, no ne najdov posoodvetna. Ve molam za mislenje i uskustva. Blagodaram
Мила пиши го мислењево во темата скрининг би требало повеќе совети да добиеш, од поискусните членки што се разбираат во ова. Или што поминале низ слично. Скринингот го правеше кај матичен или специјалист? Јас би ти предложила ако имаш услови да одиш кај специјалист во Приватните. Еве во Систина го фалат Доктор Димчев, во Ремедика Докторка Елена Петрова. Поскапо е, ама да добиеш уште едно мислење. Се надевам дека се ќе си биде добро.
1807 имам дидимери во 34+4 недела.Ми рече докторот аспирин од 100мг да пијам по 1и пол апче н аден.Некоја со вакво искуство?
Знам дека не се испитува триглицериди и холестерол ама приватно правев тест и ги имаше вклучено. Триглицериди ми се 3.75, а макс е 1.7. Холестерол 7.5, а макс е 5.2. Коса ми се крена, а примам и антикоагулантска терапија, секакви филмови си свртев. Докторот прво не ги виде па кога ги виде рече треба да земаш апчиња, му реков во бременоста не сум испитувала, а последно пред 5-6 месеци ми биле во нормала и рече епа ништо тогаш. Имала некоја волку високи вредности дали преземала нешто?
Зголемувањето на нивото на холестерол и триглицериди во крвта за време на бременост е сосема нормално. Тоа е така затоа што како што се развива бременоста, постои зголемување на протокот на хранливи материи до плацентата за да се поддржи растот и развојот на бебето. Исто така повисоко ниво на холестеролот е потребно и за производството на естроген и прогестерон, хормони кои имаат клучна улога за одржување на бременоста. Од тие причини не се испитуваат овие параметри во бременост (освен во случаи со предходна историја). Штом пред бременоста ти биле во нормала, немаш причина за грижа, и како што ти кажал и докторот, не треба да превземеш ништо.
Крвна слика во 8ми месец. Шеќер супер. ЦРП 5,1, треба да е 5. Леукоцити и кетони во урина Доста плочест епител, ретко бактерии и видлива флокулација. До сега се било супер, ова сега баш се изненадив од резултативе. Мислење: инфекција, бактерија?
Здраво девојки, на 21 ноември добив позитивен тест, закажав на гинеколог , крај на оваа недела. Сакам да прашам дали во меѓувреме , пред да посетите гинеколог, правевте испитување на бета хцг, дали без тој резултат можам да одам на гинеколог?Благодарам
Пред 10 дена правев крвна слика со урина. Крвната слика комплетно е во ред. Во урината покажа кетони + бактерии ++ и епителни клетки +++ Денес правев повторно урина со уринокултура, стигна резултатот од урина и е : кетони +, кристали +, бактерии +. Ме загрижуваат кетоните. Да напоменам 11та недела сум.
И јас прв пат во мокрачата имам кетони. Читав дека не било страшно, недостиг на јаглехидрати, се јавуваат при држење диета и слично. Јас немам апетит воопшто и слабо јадам периодов. Имало нешто врска и со скриен шеќер па може ќе треба и тоа да се испита.
И ја сум слаба и со апетит и со пиење течности. Докторот не ми изреагира никако на кетоните, да беше нешто претпоставувам ќе кажеше што да се прави понатамо. Скриен шеќер незнам кога се испитува. Ти Благодарам на одговорот
Здраво девојки, за две недели ми закажаа за брисеви кај матичниот гинеколог и на микробиологија. Сестрата кај гинекологот ми спомна цена околу 3000 денари, но не ја прашав кои брисеви ги вклучува. Дали може доколку некоја знае што вклучува?Бидејќи порано за пап плаќав 1000 денари, пред бременост. Благодарам