Верувај дека неколку пати ги препрашав, им кажав дека ми рекоа оти со упат можам, но децидна беше сестрата дека урино се наплаќа во Биотек. Другше не знам
Devojki tretiot skrining go pravevte Dali e moralen toj skrining zaso gledam mnogu ne go pravat fala vi
Ve molam itno nekoj sto cita krvna slika. Mikroalbumini vo urina mi se 130...bremena sum 12ta nedela. Se zagriziv
Јас не правев. Во Ремедика си ја водам бременоста си закажав редовно контролно ехо. Мене секое ехо детално ми го гледаат бебето.
Devojki, mi se blizi prviot skrining vo Sistina, doktorot na prethodniot pregled mi rece ke napravi procenka za prenatalen i ke mi kaze. E sega, jas sum 35god, i ne znam dali prenatalen se pravi po indikacija ili po avtomatizam deka sum 35god. plus ivf. Ve molam za iskustva, i dali mora da go napravam dokolku predlozi doktorot?
За од 35год нагоре обавезно препорачуваат. Јас имам 30год, на ехо сè е ок и немав никаква индикација за пренатален, но сите доктори препорачуваат да се направи за да имаш комплетна слика и да си сигурен.
И јас сум со ивф и на иста возраст. Мојот доктор ми рече пожелно е да го направиш и го направив. Е сега друга приказна во меѓувреме што се дешава што ме натера да не ги жалам тие пари. Во амбуланта во болница каде што одам влага друг доктор да се консултира со мојата докторка за ситуација која ја има. Имено пациентка 13 недела направен прв скриниг се е ок, прави пренатален и и стига резултат дека плодот има неправилности односно нешто поврзано со хромозом 21. И се договаат што да прават и ја праќаат на дополнително испитување. И јас ја прашувам мојата докторка дали преку ехо може да се види што конкретно е проблемот ми вика не, само преку пренатален во рана бременост. Мој совет напрај си го основниот пакет види преку кој ти одговара имаш доста понуди и за плаќање на рати. Подобро мирна совест отколку 9 месеци да си во мисла дали е ок или не. Ова чисто мое мислење.
Стандарт докторка неколку пати сум била кај неа. Прашувај си се што те интересира и нека ти покажува на екранот. Последно кога бев кај неа 5мин ме гледаше зошто се брзаше и отпосле ми текна дека не ја прашав ништо од прашањата од списокот
Секако ќе ти речат да направиш приска. Барем така знам. Само со приска и немаш баш некои податоци за реалната ситуација. Јас направив по препорака од другите пренатални тестови, немав индикација некаква. Не може да те натераат за останатите кои се поскапи сигурно, тоа е ти ако сакаш. Поради тоа што го направив тестот, полесно ми е кога одам на контроли барем од тој аспект. Плус ако со сигурност сакаш да го знаеш полот и те копка, нема погрешен резултат да добиеш, како што може да се погреши со ехо.
@Iris-1234 @januari19 i @Alexandrite vi blagodaram devojki najmnogu.❤️ Jas mislev deka prethodno imame so maz mi napraveno kariotip i se bese super, deka po avtomatizam i plodot e na nekoj nacin bezbeden genetski od toj apekt, ama me prosvetlivte iskreno, i ko so sum panicar ke pravam E sega koj prenatalen da izberam, ima i vo avicena gledam, predlozete mi od vaseto iskustvo pa ke si razgledam opcii
Јас правев Нифти во Гинекаликс, матичната и докторката од ГАК најмногу ми го препорачаа. Добар е тој новиот Вераџин од Авицена но таму испитуваат и 100 можни болести кои бебето потенцијално може да ги развие во животот. Е сега мене ми објаснија дека немам потреба од таков тест бидејќи сите тие болести се "потенцијални" и не значи дека некогаш ќе се развијат, а тебе ќе ти остане во мисла. Сите ние носиме некои гени кои потенцијално може нешто да предизвикаат, а не знаеме, така да твое е да одлучиш кој тест ќе го правиш.
И јас сум со Нифти. За 10 дена имаш резултати. Околу 700 евра ме кошташе, плус минус. Се испитува на околу 100 можни абнормалности на плодот и плус полот. Нешто може и на ехо да се препознае, нешто поминува незабележително. Се зема крв од вена и си одиш дома.
Мила, точно за 10 дена ги доби резултатите? Јас уште чекам и се надевам некако дека барем за 7 дена ќе ги добијам. Ептен сум нетрпелива
Да ми препорачате лекар за прв скрининг, еве и јас сум во дилема за Nifty тестот, веќе пишував и во други теми, пожелно е да го направам заради возраста, е ссга сакам и прв скрининг кај некој добар лекар, за да си закажам на време за ден-два почнувам 9 недела