Доколку би ви била од помош во однос на испитувања после абортус бидејќи неодамна имав missed ab. па следеше ревизија бидејќи не крварев единствено на приватно побарав плодот да биде пратен каде установија дека настанала грешка при оплодување,после првиот циклус направив пап,микробиолошки тестови,за хормони ми рекоја да не правам се подразбирало дека ќе бидат хаос барем одреден период,па правев хистероскопија затоа што до тогаш никој не успеал да види преграда која не била воопшто мала и плус пречка за бременост па со самата хистероскопија ми дадоа зелено светло за следна бременост,така скокнав дел од досадните испитувања. Брзо опоравување на сите
Девојки сабајле се јавив за резултати за кариотип готови се ми рекоа дека имаме со маж ми промена во структурата кај мене на 13 хромозом кај маж ми на 9 хромозом во понеделник ке одиме кај Д- р Дејан на имунологија ама загрижена сум дали тоа е причина за моите абортуси има ли некој со слично искуство.Благодарам
што испитувавте женски после спонтан ? д димери, тероидна крв, тоch испитување друго ? пролактин гледам испитувате каде се испитува тоа ?
Сакам да ве прашам за сестра ми.не е член во групава Ноември месец имаше спонтан во 8 недела.немаше срцева акција и за 2 дена прокрвари.ја правеа киретажа на ГАК.она боледува од хипотиреоза пиеше еутирокс од 50мг.поминаа неколку месеци и испитаа хормони, спермограм,пап тест и спермокултура.се беше во ред освен антителата тироидни над 1000 беа (нормално од 0-35).на нуклеарна и ја зголемија дозата на еутироксот 5 дена 100мг а 2 дена 50 мг.плус селен 3 пати дневно.матичниот гинеколог смета дека не требало на трансфузиологија да испитува.немало потреба сакав да ве прашам дали друга имала проблем со тироидна и спонтан абортус? Цело време мислиме дека антителата толку високи му имаат наштетено на плодот
@Meckicja нема направено,случајно забременила и ништо немаше испитувано.еуфорија со свадбата и баш тогаш забременила.за жал неуспешно.Д-р кој ја води и кажал дека бидејќи природно останала првиот пат немало потреба за ХСГ
Истото и мене ми се случи јас добив спонтан и имаше гестациска кеса само по 10 дена прокрварев и така се исчистив преку менструацијата.Ги направив сите испитувања пап брис д димери пак не се знае од што, тероидната случајно во јануари ми е најдоја видока тсх и антителата за 3 месеци одма мо спадна.сепак ми рекоа дека можеби од преголеа доза еутирокс. А колку е нејзиниот тсх ?тогаш мене ми беше 0.8 тсх а јас пијав висока доза
@anita123 31.05 i bil 6.09 TSH.a koga imase spontan 1,42 i bil a piese po 1 tbl od 50 mg. A antitelata kolku ti bea tebe?
Антителата ми се сеуште 1000 никако не се симнуваат, а што ви рече вас гинекологот и докторпт за теоидна и дали е ризично за повторна бременост ? Селен не се зема голема доза никако 3 пати јас пијам сеуште од 50 мг
Пред 1 недела и го дале 3 пати по 50 мг.претходно пиеше 1 дневно.ке и го пренесам ова.фала ти мила Велат дела не биле ризик.имала 280 баш кога забременила.но страв ми е да не го напаѓаат плодот и да не се они причината за спонтаниот.гинекологот и ендокринологот не се сигурни дека не штетат
Кас сум со ист случај како сестра ти.Тсх ми беше помало околу 3 но имам терапија,имам и хипо и антитела кои кај мене во двете бремености ми го нападнаа во 5-6недела таман кога треба да се чуе срценцето.Но све се средува со терапија само кај саглам д-ри и се прима терапија за тироид и за антителата за да го задржат плодот.Вакви случаеви ЗАБРЕМЕНУВААТ И ИМААТ УСПЕШНИ БРЕМЕНОСТИ.Нема откажување
Мартка зборував со две мои пријателки едната има 2 дечиња,другата е со 3 дечиња.и на двете природни бременостите.таа со 3 дечиња првото и било само спонатан.потоа 3 родила.и двете пријателки пијат еутирокс од млади девојки.во тек на бременост испитувале само тсх и фт4.никогаш антитела.затоа ова се поучни приказни дека нема правила.можеби им биле а може и не им биле покачени антителата.чисто како инфо да си го знаеш ова.поздрав
Ете нема секирации ќе дојде бебуш и кај вас и кај мене.Фала ти и со терапија за ваков случај се тера до бебуш.Секое добро и сестра ти да ужива и бебуш ќе дојде❤❤❤
јас после тоа сега имам страв за бременост @Alishan30 @Martka и мене ми рече дека ќе треба да пијам аспирин кога ќе останам повторно бремена првиот спонтан абортус ми се случи по 10 дена бев 5та недела ,а кај тебе ? дали имаш сега воопшто страв за другата бременост? јас многу се плашам како ќе биде ? дали почнавте да пиете и фолна после спонтаниот ?
I jas sum so hipotireoza I toa predizvikana od hipofizata ne od hasimotov sindrom I sum bremena 15 Ned I eden den I fala bogu sega zasega se e ok redovno pravam kontrola na Tri cetiri ned I tiroidata si e ok sestra mi so hipotireoza iznosi tri bremenosti I rodi tri zdravi deca I da mnogu e biten endokrinologot vo vakvite slucai da gi ispita site hormoni testosteron androstenedione ogtt test so insulinemija prolaktin kortizol jas sum clen na edna grupa na fb stitnaca moi tihi neprijatel koga e tiroidata vo prasanje mnogu e bitno I cistenjeto na organizamot na otrovite I da bitno e da se ispita I vit d I vit b12 vo Hrvatska veke toa Im e standard oti vit d e vsusnost steroiden hormon
I da pred ivf trebase Dr da mi gi prekine eutiroks ama radi ivf se predomisli I koga se pie selen se pie I cink odat zaedno ama jas koga ja lekuvav tiroidata zboram lekuvav oti kazi reci ja izlekuvav pred ivf jadev po dva brazilski orevi dnevno oni gi zadovoluvat dnevnite potrebi na selen oti sodrzat od 50 do 200 mg selen I da pokraj toa selenot sto gi sreduva antitelata pomaga I vo vgnezduvanjeto na embrionot vo bremenost jas I vo bremenost jadev brazilski orevi ama sega pravam pauza eden mesec oti koga se pie selen se pie eden mesec posle se pravi pauza
кај кој доктор одиш? кокку дневно може да се зема селен јас некогаш земам бразилски ореви ама кога немам достапно земам таблети од 50 мг ?