Азелеа, бидејќи си пишала за аспиринот..дали примање на мали дози аспирин не е на одмет за секоја жена пред бременост? т.е. претпоставувам дека не штети превентивно да се пие...или сепак треба надзор од лекар за овој лек? Што мислите?
Сепак треба да се консултираш со лекар,да ја знае твојата историја па ако тој смета дека треба ќе ти каже,бидејќи аспиринот може да предизвика и крварење.Јас ги пиев некаде до кај 16-17 недела после докторот ми ги прекина,сметаше дека нема потреба.После тоа кога испитував д-димери исто беа во граници па не ми дадоа терапија со антикоагуланти.
Пред да родам здраво дете имав 4 спонтани Сите од 5та до 8ма недела После 4тиот спонтан матичниот ми даде упат да испитам,кариотип,диметри итн На крај се воспостави дека е тромбофилија во прашање и пред секоја бременост 6месеци Аспирин и глексани во бременост и 6недели после Така и родив живо и здраво момиче После неа го имав 5тиот абортус,ваљда природна селекција беше
Ви благодарам на сите што ги споделувате вашите искуства, а од друга страна многу ми жал што сте морале да поминете низ тоа. Жени—Лавици
Браво за темава. Јас во 9 недела имав мисед абортус. Сега после 6 месеци направив пап и брисеви. Овој месец испитувам и хормони. Денес ги земав резултатите од 3ти ден. Ако има некоја што знае да прочита ве молам да ми кажете што мислите за моиве. Си има граници, но фсх ми е над границата и ова последното не знам што значи, т.е. естрогенот па затоа и ми треба помош.
Еден спонтан еден мисед пред второто дете во 7 - 8 недела. Правев само микрибиолошки брисеви и некои анализи во микробиологија на крвта и мокраќата. Пред да забременам со второто, излезе дека имам многу малку јајце клетки и фоликули, па пиев кломифен и следевме пукање на фоликули на ехо, по втората терапија забременив. Успешно. На ниедна мајка не и го посакувам ова искуство, секогаш ме болат тие два датуми, ужасно ми е, но ете, живот.
Јас сеуште не можам да се опоравам, премногу боли но се подисправив малце, загубата е страшна, кај мене радоста траеше само 6 недели, се исчистив со циклус, сега ке отидам на контролен преглед бидејки сеуште ми течи но незначително, и се мислам кои испитувања да ги направам, кај мене е лошо што сме со ограничен материјал од сопругот па затоа сакам да ја исклучам секоја можност за наредниот пат да видам како ке биде, морам со инвотро за жал, но мора да се биде силен и да се продолжи, додека дојде време за наредно инвито да ги имам сите испутувања, ве молам за инфо за каде се треба да земам упат и што да се испита, имам испитано само кариотип и ок е . фала.
Еве мојот проблем што било...хематом на позади постелката и тоа 3 големи ја притискале постелката и се одлепила од зидот и така дошло до спонтаниот.. како и да е се смирив дури сега кога барем ја дознав причината...за наредна бременост обавезно испитивање на д-димери и хемостаза и терапија.. ќе знам барем на што да внимавам и секако се ќе испитувам во наредната бременост...еве ви мој совет обавезно сами си барајте за испитување на д-димери и хемостаза оти ете што ме снајде...
ЈАс сеуште не знам причина затоа одма почнувам за наредно инвитро да сум спремна да не го доживеам истото, ти посакувам среќа а и на сите со доживеан спонтан, знам колкав стрес е тоа .
Ти благодарам за споделувањето на твоето искуство. Со ова уште еднаш ми се потврдува мојот став околу инсистирањето од моја страна да испитам димери, иако докторот не мисли така...Затоа, фак д докторс.
Jas sum so istorija na eden blighted ovum I edna biohemiska bremenost I od ispituvanja pravev kariotip jas I mm imunologija se otkri oti imam trombofilija histeroskopija.se otkri oti imam septum 13 milimetri vit d se otkri oti imam nedostatok a I anovulaciski ciklusi pricina insulinska rezistencija da napomenam bremenostite mi bea so IVF
И јас имав абортус прва бременост, останав одма уште првиот месец од кога почнавме да не се пазиме, но за жал во 8 недела престана да се развива, престана срцева акција потршко никогаш не ми било. Премногу ме боли... Сега за една недела ќе одам кај матичнот па ќе прајме испитувања.
Девојки ве молам кој е подобро упатен да ми кажете како треба да гласат упатите после спонтан? За каде да барам упат и што се да се испита, утре треба да одам на матичен гинеколог па во случај да не знаат да знам што да си побарам, знам дека треба за имунологија ,тррансфузиологија, каде се прави торч тест и кое испитување се прави на ману? фалави однапред .
Торч на микробиологија,Кариотип јас правев во ГАК. Сите микробиолошки брисеви и ПАП. И за сопругот спермокултура да не има некоја бактерија.
Zdravo. Sto ubavo barem sega vise si imas dete. Jas sum imala tri razlicni bremenosti i site neuspesni.sega sum za 4ti pat bremena igospod znae dali ke bide nesto. Isto sum ispitala se mozno ama nema nesto pozitivno.toa Zdravo. Mene pa mi rekoa za spermogram i spermokultura nema vrska sto veke ostanuvam bremena. Ispitaj kariotip.afa i hereditarni faktori na krvta. Pregradata se gleda najdobro so hsg intervencija. Mene mi izleze deka imam dvoroga matka i togas morase da se intervenira ama pomina i toa,niss strasno.
Мене др Јадранка од ГАК ми кажа сперморграм и спермокултура обавезно без тоа да не останувам бремена. А има и случај во блиска фамилија кај мажот ае најдени некој антитела и зараду тоа доаѓало до спонтани и со терапија си добија две дечиња едно по друго. Така да несе замеравува испитувањето и кај сопругот. Јас направив само урунокултура вчера. Следно чекам деновиве да добијам и да почнам со испитувања се надевам за 1 месец ќе ги направиме сите и од нова година јово на ново. @Flora98 до сега не ти открија од што се спонтаните?
Aha mozno e. Ednas koga bev kaj jadranka niss ne mi rece.mi rece se ok se rezultatite. Inace i tofoski istoto,samo edno plus mi otkri dvorogata matka. Go resiv i toa i plus eden kup drugi ispituvanja. Pa da se nadevam ova bremenost ke mi odi uspesno. Zdravje.