Ако имаш мутација на тромбофилија, се прима метилирана фолна, а ако немаш обична. Најмала доза е 400 мг, а за појачана би требало да е 800 мг, ама за секој случај препрашај го докторот, за да си сигурна. Некои членки примаат и по еден грам, зависи од препораката на докторот. Обавезно прашај си, не се стегај, да си знаеш колку и каква да пиеш.
Zdravo devojki...e mojava prikazna e vaka...imam edna bremenost pred dve godini koja zavrsi so mised abortion nemase plod samo postelka pa pravev kiretaza ..ne pravev nekoi posrbni ispituvanja bidejki vo pocetokot na bremenosta bev mnogu bolna pa predpostavuvaa deka mozno da e od toae sega pred mesec ipol ostanav pak bremena ...srekja neizmerna ..ama kratko ..na kontrolata mi rekoa ne e dobra bremenosta ne se razviva plodot treba da pocekam spontan ili kiretaza da praam(da napomenam menstruacija mi dogja na oklu 48 dena) i prasanjeto mie so da pravam sega koi ispituvanje da gi praam
Zdravo, mnogu mi e zal za toa sto ti se slucilo.... Znaci vaka pres 4 meseci imav i jas missed i napraviv hormoni, bris, pap, d-dimeri.. pred nekolku dena eden doktor mi kaza nikako nova bremenost bez da se napravat Hsg i genetski za trombofilija znaci treba i ti da gi napravis no podobro konsuktirajse so tvojot maticen.. Ama posle missed ovie ispiguvanja se pravat... nomozes i da si citas porano sto pisale feminkite i da ispitas sve
Ќе.си почекаш и мижеби ќе си е де во ред. Мижеби е зачнато покасно па ќе си се развива како што треба. Не брзај со негатива. Во меѓувреме напрај си генетски мутации на трансфузиологија.
Fala na odgovorot ama za zal nema mesto za cekanje bidejki bev na tri doktori koi rekoa deka e nedobra bremenost taka da posle ..sponatm ili kiretaza.. kje pocnam so ispituvanja
Здраво Ели 25, сакам да прашам кога почна со клексанот. Вчера правев тест за бременост и видов две црти Два месеци пиев метилирана фолна, б 12 и аспирин секој втор ден, така ми препорача д-р Јани Ангеловски (кај него успеав да закажам преглед). Со клексаните почна веднаш откако забремени? Хаос сум со чувствата од радост и страв!
Да веднаш. Додуша чекав една недела дур ме примат, иако требаше по овулација. Побарај го од понеделник јани за да ти одреди доза. И со лесно,имај лесна бременост
Благодарам Ели, не знаеш колку ми значи поддршката! Ако не беше форумов и сите вие, немаше да дознаам што е работата со мене.. Плачам цела ноќ од измешани чувства... Ми одреди докторот доза однапред - 2 x 40 (кога ги виде резултатите од МАНУ), ама од Битола сум и тука треба да се измоткам со процедурите малку изгледа...На гинеколог да одам не верувам дека нешто ќе се гледа на ехото (денес требаше да добијам, го направив тестот порано, ама јасни две црти има )...
Епа тогаш почнувај. Јас и се јавив на докторката и она зошо блиски и знаеше за историјата ми рече дојди одма на ехо со еден ден доцнење, рече да видам дали е во матка само , виде точкиче внатре во матка ,за две недели и срценце чувме Ти следи најубавиот период со мешко . Биди опуштена мисли само на вашата средба . Мене тоа ми помогна кога ме напаѓаа црни мисли
Девојки дали со клексаните пиевте и аспирин паралелно (во извештајот некако нејасно е напишано), не можам да го добијам моментално д-р Јани. Ги почнав клексаните денес, посакајте ми среќа
Ти посакувам успех и со лесно.Јас пиев на почеток на бременост и пиев аспирин во 10 часот сабајле,а клексанот го примав во 22 часот.Разликата меѓу аспирин и клексан треба да е 12 часа.
Благодарам Мартика на брзиот одговор Јас треба да ставам клексан двапати по 40 (сабајлето ставив) и затоа не ми е многу јасно. Го чекам докторот да ми појасни, на консултацијата го разбрав дека аспиринот пред забременување, а по забременување клексан двапати, а на извештајот пишува на почеток на бременост аспирин, метилфолат, б12 и клексан двапати, затоа ми падна чудно...ама ќе видиме
Ели, дали со клексаните пиеше и аспирин паралелно (во извештајот некако нејасно е напишано), не можам да го добијам моментално д-р Јани. Ги почнав клексаните денес, посакај ми среќа <3 (на консултацијата ми рече пред бременост аспирин секој втор ден, метил фолат и б12, а на почеток на бременост клексан 40 два пати), во извештајот пишува на почеток на бременост сето ова заедно. Ме буни двапати клексан и аспирин. Ве молам пишете ми уште за ова од вашето искуство. Благодарам од срце!
Здраво девојки повторно јас. Имам доцнење од два дена и позитивен тест на бременост, но денес бев на гинеколог ми рече дека се уште не е спуштено во матката. Дали има простор да бидам загрижена? Многу сум под стрес заради двете неуспешни бремености претходно...
Koj ispituvanja gi pravevte posle tri spontani abortusi? I koj doktor ve upati i e najdobar vo pogled na vakov problem.ve molam za mislenje
Микробиолошки,пап,торч,на трансфузиологија,хормони,ХСГ. Матичниот гинеколог ама јас си ги побарав сите овие испитувања сакав да си ги направам.