Devojki ,gi dobiv rezultatite od kariotip..pisuva prisustvo na pericentricna inverzija na hromozom 9 .Ve molam ,za vase mislenje
Со оглед на тоа што кај тебе четири пати се повторуваат спонтани, мислам дека ќе ти препорачаат инвитро и испитување на ембрионите и да се направи трансфер со ембрионче коешто ќе нема генетски проблеми. Кај нас нема испитување на ембриони, но во Њуборн ги праќаат во Турција на испитување. Или би предложиле инвитро во странство каде што прават генетско испитување на ембриони. Не е несериозна оваа ситуација, те молам оди на разговор. Во Систина кај Лазаревски, Ивановски или Поповиќ, во Ремедика кај Димитров или Петановски, а во Њуборн кај Татјана или Трајковски. @Veki4kaa Беше во Њуборн и ја советуваа да одат на инвитро со испитување на ембриони или да се обидуваат природно додека не дојдат до успешна бременост, па да направат пренатален тест за да се види дали плодот е без генетски проблеми. Таа сега е бремена природно и бебенцето е супер, трета среќа им беше навистина. Еве ќе ти пише кога ќе прочита, но кај неа друг проблем беше со кариотипот. Како и да е, најдобро специјалистите ќе ти кажат што понатаму, ова е само она што сум го прочитала низ форумов и низ разни странски студии. Важно има решение, немој да се разочаруваш, но почнете со консултации и наоѓање на решение за оваа ситуација. Четири пати не се малку да доживуваш ваква душевна болка, многу ми е жал и ти посакувам следната бременост да биде успешна и да си имаш бебенце во раце!
Fala mnogu na odgovorot.Imam veke zakazano vo sistina kaj Snezana Adamovska.pa ke vidime sto ke mi kaze.
@Srna91 кај мене кариотипот беше робертсонова транслокација помеѓу 13 и 14 хромозом едната половина е залепена на 13 и испаѓа дека сум со 45 хромозоми а треба да бидат 46. во њуборн викаа дека мора ивф дека е ризик природно, во плодност Таше рече а зошто не пробате природно? и он не убеди ние ивф сакавме да правиме ама он не предомисли да се породам треба да го частам и одлучивме пак да пробаме знаејќи ги последиците и стравот дали ќе биде или нема. јас сама на своја рака си купив метилирана фолна пиев 3-4 месеци пред да забременам па среќа бидна, испадна се супер. дали имаше улога фолната незнам.ваљда така требало да биде . Фала му на Господ! и ако останеш по природен пат бремена ако е се во ред до 10 недела со плодчето мораш да правиш пренатален тест - нифти,верифи и сл. најубаво да се консултираш со генетичар затоа што сме различен случај , да видиш што ќе ти кажат. посакувам и кај тебе следната бременост да биде се во ред ! и те молам извести ме како си поминала на лекар. и не се нервирај се ќе биде, и јас се нервирав ама ете бидна оно кога сакало не ние
Ti blagodaram mnogu.Ke kazam sto ke mi kazat,neznam sto da mislam.. Piev jas metilirana folna, prethodnite bremenosti.A dali kariotipot e povrzan so genetc.mutacija sto ja imam mthfr homozigot? Dali ke moze da se ostvari bremenost..nemozam da docekam za pregledot
Јас мислам дека не е поврзано , ама сепак прашај си,ако знае некој тука нека одговори подобро. и со генетичар да се видиш обавезно.
Chromosome 9 is one of the 23 pairs of chromosomes in humans. Humans normally have two copies of this chromosome, as they normally do with all chromosomes. Chromosome 9 spans about 138 million base pairs of nucleic acids and represents between 4 and 4.5 percent of the total DNA in cells.Wikipedia
Eve me mene..Bev kaj doktorkata Snezana Adamovska ,vo sistina.Nejzinoto mislenje bese deka hromozom 9 deka mozi da bidi pricina za spontani abortusi,a ne i deka nemozi da se iznosi edna normalna bremenost.nejzin predlog e da se napravi laparoskopija,da se vidi..i kako sto me gledase na eho ,kako da imam zapushuvanje na nekoj kanal,koj bi mozel da ima otrovi i da go unistuva plodot,pa so ovaj zafat che bidime sigurni dokolku ima nesto da se otstrani.sto mislite vie?
Здраво женски, после прв спонтан што ви дадоа да испитате? Мене ми дадоа упат за проверка на тироидна, микробиолошки брисеви, пап тест ми направија секако, и хормони ќе треба следнот месец на веќе добиена менструација, дали на вас ви дале нешто плус да испитате или доволно е и ова?
Јас правев и торч , д димери и хемостаза , афа и ана и генетски испитувања на институт за имунологија , ама па хормони не испитував
Дали д-р чека да види дали ќе бидат во ред брисевите, па после тоа да видиме што како понатаму, не знам, можеби и сама ќе си побарам упати за останативе работи да ги испитам.
Па во мојот случај ми даде упати да ги направам сите испитувања , резултати од имунологија се чекаат и до 4 недели . Знам прво направив пап , после микробиолошки и торч , па д димери хемостаза и генетските испитувања.
На брисевите ми излезе позитивно на кламидија дали некој ја имал и колку лесно ја излечил? Слушнав дека тешко се лечела..