Јас имам све ова оравено плус кариотип кариограм за мене и сопругот витамин д тироидна хормони сите испитувања на имунологија и за мене и за сопругот и плус сега и хистероскопија треба да правам и да завршам со сите комплет тоа се тие испитувања некои ми ги препорача докторот некои сама бев иницијатор
само имам мутација мтхфр хетерозигот и витамин д ми е под граница се другото е ок и досега од толку доктори последно ивановски ме гледаше ми рече можно е преграда да имам мала некоја и затоа уште хистероскопија да направам
Дали Черепналковска работи со фодот и може да ти биде матичен? Зошто едно време работеше само приватно.
Ви благодарам девојки на помошта, полека, полека се враќам во нормала, нека биде се во ред во иднина, па ќе се преживеат и овие разочарувања..
Здраво на сите. Поминувам стварно низ тежок период затоа сакам се да се проверам. Пред 3 години имав missed абортус уште одма немаше срцева акција во 8 недела. После 2 години останав трудна бременост што на почетокот само покрварев и бев со апчиња вагиналети и инекции против крварењето. Другото се си беше во ред. Кога се породив видоа дека бебенцето има проблем. Односно после 2 дена открија дека срценцето му е недоразвиено за што следуваат одма операции. Првата операција ја помина добро и периодот до втората. Но после втората операција почина на 6 месеци. Јас бев во ману следната недела треба да ги земам резултатите и маж ми треба да отиде за да провери. Кои се други испитувања за мене а кои се за маж ми? Доколку некој може да ми помогне, фала ви
Здраво на сите, едно прашање,после колку време од киретажа се почнува со испитувања за да се почнат повторни обиди за бременост?
Девојки јас имам втор спонтан за жал кажите што да испитам,првиот испитав хормони,торч,брисеви,пап,хсг,генетски мутации се беше добро единствено само пролактинот ама пиев терапија. Дали Кариотип да правиме двајцата,исто се мислам и за хистероскопија за сигурност да бидам дека нема некоја мала преграда,друго што да испитам??
Иако сум породена, секогаш ги отварам темиве, бидејќи не се заборава тоа искуство. И секогаш сочувствувам.. @mcluckie срце ми се скина од твојот пост. Ти ја посакувам целата сила на овој свет, да застанеш на нозе и да тераш напред. Ова нема да го заборавиш, и не треба, тоа е дел од тебе, но верувам болката ќе го смени обликот понатаму, со нова бременост и здраво живо бебче. Јас поминав две биохемиски бремености и еден миссед во 8ма недела поради трисомија 21, тоа го покажа МАНУ откога го пративме плодот на испитување. Иако тоа е случајна грешка и природна селекција, јас се дадов на испитувања и посетив специјалист. Испитав: пап, брисеви, хормони, мутации на имунологија, хла типизација, фактори на хемостаза и ддимери, кариотип и направив хистерпскопија - ми отстранија септум. Дополнително имав и мутација МТХФРА1298 за што почнав со терапија - метилирана фолна и Б12 пред бременост, а клексани од позитивен тест. Примав и доста витамини за квалитет на јајце клетки. Наредната бременост беше успешна. Сопругот испита кариотип и хла типизација - колку гени ни се совпаѓаат - на имунологија. Тоа што ви се случило може не е нешто што вие сте го предизвикале, односно нешто генетски. Би ти препорачала да посетиш специјалист гинеколог и да поразговараш за испитувањата, да те упати каде треба за наредната бременост. Секое добро @meri24 јас чекав да дојде циклус оа почнував со испитувања. А за обиди чекав околу 4 циклуси. @medena147 би ти препорачала да направите кариотип. Тој резултат е еднаш засекогаш и убаво е да се тргне од глава како потенцијален проблем. Исто и за хистерпскопија. Мене ми викаа дека све е ок, но кога отидов на специјалист, докторот уште на ехо примети преграда. Откако ја отстранив, наредната бременост беше успешна. Е сега и соодветна терапија примав па не знаеме што точно донесе успех. Девојки - најважно - најдете доктор на кој му верувате и кој ќе ве упати на испитувања. Спонтаните за жал се недоволно позната тематика и некогаш се "само" природна селекција. Но важното е дека останувате бремени, па ќе дојде и јуначето. Ваше е да се испитате и да верувате во себе и докторот. Ве поздравувам
Ќе ти се надоврзам на муабетот дека и работното место има улога јас три месеци од кога напуштив имав успешна бременост (телото се чисти после три месеци од лекарства) и ова беше точно додека работев и поред терапијата мисед се случи така да и поред сите случувања некогаш и ова има улога
Здраво, да ве прашам каде имате правено киритажа (од missed)? И дали некој има искуства од клиника и од чаир? Ви благодарам
Mila jas dva pati imam praveno kiretaza dva mised vo 8 nedela i toa na klinika dobro pominav tamu mnogu mi e zal za zagubata bidi jaka
Здраво на сите. Нова сум на форумот и ова ми е прв коментар воопшто на форум Доколку може некој да ми даде совет или сугестија би била благодарна. Во постапка за инвитро со замрзнати ембриони останав бремена се до 8ма недела каде престана срцевата реакција. Ден после киретажата добив страшни болки во попуштена вена (со години ја имав). Трансфузиологот рече дека имам флебит, и сугестија оперативно да ги средам вените пред следен трансфер (што и го средувам периодов) Направив испитување за тромбофилија во МАНУ и притоа ми излегоа позитивни два параметри FGB 455 G/A и MTHFR C677T. Инаку, тоа беше моја прва бременост после долго време. Јајниците ми се извадени, но ембрионите кои се замрзнати се со моја јајце клетка Читав погоре за испитувања по спонтани па сакав да се уклучам и јас можеби ќе успеам да превенирам некое испитување на моја иницијатива и да не губам време бидејки моите обиди се бројат на прсти. Ви благодарам
Zdr na site, pred 3meseci imav spontan, od ovoj mesec pocnav so ispituvajna na brisevi, pap, transfuzioloski i hormoni, site se vo red osven hormonite E2 33.4 Fsh 10.1 Tsh 4.83 Lh 5.96 Prl 99.1 Ft4 9.96,ve molam za mislejna.
Јас можам да ти кажам за тироидните хормони, треба да се јавиш на интернист или најдобро ендокринолог. Тсх ти е повисоко, а фт4 пониско, што води накај хипотироизам, истата ситуација сум и јас и пијам еутирокс. Не се секирај, со терапија ќе се среди.
Do 25,jas vo meguvreme si zemam bromergon skoro dve godini, ama ovaj pati neznam sto stana so tolku visok prolaktin i tsh ne mi bila nikogas visoka, da napomenam deka vecerta pred ispituvajne skoro cela nok ne zaspav, a velat toa vlijalelo na rezultato od prolaktinot.
Здр мила од испитувања јас би те советувала да си направиш огтт тест со инсулинемија и антитпо и антитг и витамин д на ендокринологија и ХЛА типизација на имунологија и за мтхфр јас пред ивф пиев секој втор ден кардиопирин од 100 витамин ц б комплекс на др волц витамин б12 во форма на метилкобаломин и метилфолат и си правев детоксикација на организмот и ивф беше успешно третото ивф првото заврши со спонтан абортус второто со биохемиска бременост а третото заврши успешно