Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања после спонтан абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од danichap, 19 октомври 2017.

1. Omebelo1

Omebelo1 Нов член

Се зачлени на:
    31 мај 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Dali ostana bremena dali imase normalna brmenost so vakvi rezultati?

2. Кира83

Кира83 Нов член

Се зачлени на:
    24 декември 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    4
    Здраво женски :) сакам да прашам околу трисомијата на 22 хромозом?
    Имав една бременост и 8+4 престана срцева акција, и од Ману резултатот беше трисомија на 22 хромозом. Матичниот ми рече дека е природна селекција и некако не обрна ме внимание, само ми рече дека е добро што забременува(природно-тогаш имав 37 год). После тоа скоро година дена се обидуваме и на полни 38 год направивме инсеминација, успешна со близнаци, срцева акција на двете. Но на полна 9+4 немаше повеќе срцева акција ни на двете. Само што ги земавме резултатите од Ману, истата мутација беше на резултатот, трисомија на 22 хромозом. Чекаме термин на ГАК за кариотип, а во меѓувреме чекам резултати за Тромбофилија и Хомоцистеин. Ама од докторката во Ману рече клучни ќе бидат од кариотипот. Прашањето ми е каква терапија ти препишаа за трисомија на 22 хромозом.Благодарна на секој одговор

3. Zuza28

Zuza28 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    473
    За жал терапија за хромозоми не постои. Како што ви рекла докторката, сега е важно да испитате кароотип. Тој резултат ќе ви покаже дали има причина, односно хромозомаки проблем во вашите кариотипови со сопругот па се случуваат повторувачки абортуси од оваа причина. Доколку има проблем, не дај боже, терапија нема, но сепак, иако шансите за плодови со хромозомска грешка се поголеми, големи се и шансите за генетски нормален плод. Имавме таква членка на форумот, каде резултатот од кариотипот беше лош, но по два спонтани, си роди здрава права ќеркичка.
    Обично во овие случаеви советот на докторите е да се продолжи со обиди или има опција ин витро со ПДГ метода испитување на хромозомите на ембрионите, која тука кај нас се уште ја нема, па се праќа материјалот надвор.
    Сепак кај вас може да се работи за стварно лоша среќа и лош квалитет на јајце клетки и не значи дека ќе се повтори.
    Јас имав две биохемиски и еден спонтан поради трисомија 21. Кариотип испадна добар, направив и мноогу други испитувања, прочитај ме наназад имам пишувано. Четвртата бременост ми беше успешна.
    Знам колку е тешко, колку изгледа све невозможно, но мој совет е, направи испитувања, најди доктор на кој му веруваш и кој ќе те води низ исшитувањата и верувај во себе. Ќе дојде и твоето.
    Жалам многу, знам како ти е , сочувствувам, но сигурно ќе успеете. Само верба.

На Momina solza му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Кира83

Кира83 Нов член

Се зачлени на:
    24 декември 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    4
    @Zuza28 Ти благодарам за исрцпниот одговор, ќе го споделам секако моето искуство, со сите собрани испитувања, благодарам за охрабрувањето

На Zuza28 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.527
    Zdravo, dali ima nekoja iskustvo so missed posle invitro postapka. Dali napravivte nov transfer? Sto pravevte porazlicnl vo noviot transfer? Kakvi ispituvanja? I dali uspeavte?

6. Brooklyn

Brooklyn Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    810
    Направив мила генетски за тромбофилија, имунилошките на имунологија, Б витамин, Д витамин, појачан клексан, скречинг пред трансфер… и испадна негативно бета. Едноставно нема правила :shake:

7. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    474
    Можеби досега си направила ама во случај да не си да знаеш дека има пуштено термини за кариотип Закажи си со време

На Кира83 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Кира83

Кира83 Нов член

Се зачлени на:
    24 декември 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    4
    Благодарам закажано за 31.01.22

На Ane1988 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    Какви испитувања да се направат после missed абортус ако се планира повторно зачнување?

10. meggle

meggle Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    836
    Допаѓања:
    2.615
    Пап, микробиолошки и торч. Барем тоа јас испитував после миссед

На Norah Jones му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    благодарам

12. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.198
    Допаѓања:
    1.726
    Пап,брисеви,торч,кариотип,тромбофилија,генетски мутации,хсг,хормони и по вториот спонтан хистероскопија.

На Norah Jones му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    7.717
    Направив торч и испадна позитивно на рубеола игм.
    Некој да не имал слично искуство?
    Читам на интернет дека игм покажува дека во моментот е присутен вирусот.
    Вакцина за рубеола знам дека имам примено.

14. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.284
    Да, игМ е во моментот. Колку ти е висок игМ? игГ немаш воопшто?

15. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    7.717
    Тоа не пишува само пишува игм дека е +.

16. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.284
    Ако имаш можност направи со вредности и за игГ. Чим си вакцинирана би требало да имаш игГ макар и во мали количини, а тоа доведува до големи шанси игМ да се лажно позитивни.
    Со испитување на авидитет на игГ ќе знаеш кога отприлика си се заразила, само не знам дали тоа важи за рубеола.

Последна измена: 8 февруари 2022
    На bella12 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    7.717
    Има некоја со вакви мутации да сподели што користи?
    За сега пред бременост ми препорачаа Аспирин 100 преку еден ден и метилирана фолна, бидејќи не ми рекоа од колку зедов од 400.
    Д-димери и хемостаза се во границите на референтните вредности.
    IMG_20220210_084509_501.jpg

18. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.747
    Допаѓања:
    11.159
    Торч е тест кој претежно се прави доколку си често во допир со мачки?

19. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.284
    Не. Торч е испитување за токсоплазна, рубеола, цмв и херпес (сите овие вируси можат да доведат до спонтан ако се закачат во почетокот на бременоста и ретко даваат симптоми). Токсоплазмата од сите животни може да ја пренесат само мачките, а се фаќа и од неизмиено овошје, зеленчук, загадена земја, неубаво обработено месо и сувомеснати производи. Другите вируси во торчот немаат врска со мачки. По правило треба да се направи пред планирана бременост ама кај нас после спонтан. Искрено, јас прв пат слушнав за торч после спонтаниот, а убаво е да се направи и онака, чисто да си информиран за себе. Јас освен херпес сите сум ги прележала, за рубеола сум вакцинирана како и повеќето. Со овој торч дознав дека пред 6 месеци сум ја фатила токсоплазмата, ама според докторите спонтаниот не го предизвикала она, затоа што сум ја фатила пред да останам трудна и сметаат дека кога сум останала сум имала веќе антитела за одбрана од вирусот.

На Meckicja и anggell им се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.822
    Допаѓања:
    23.621
    И јас ја имав прележано токсоплазма, ама ете втората бременост никаков проблем немав, а првата заврши во 9та недела, миссед абортус, имам пишено 2018та во темава.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.