Чуваш мачиња претпоставувам. Јас имам 4 кучиња, 3 мачиња, голуби.. Сите се напуштени од минатите сопственици и не ми паѓа на памет да се откажам од нив. Матичнава ми рече да се дистанцирам од животни. Не ми е јасно зошто кога веќе имам антитела igG, сегде на интернет пишува дека не се фаќа уште еднаш ако веќе еднаш си ја имала. Што ти рекоа тебе?
Јас спиев со мачки дур се омажив, кај мене беше прележана веќе, само антитела имав, не беше активна, плус уреаплазма позитивна, за неа антибиотик пиевме со мм и на следни брисеви ја немаше, по абортусот по 4 менструации останав бремена пак одма од прв месец обиди се беше во ред таа бременост, 4300 мажето се роди, природна селекција ми велеа декс било. За втората бременост пак си ја галев мачката кај мама кога одев, после одма раце миење.
Здраво на сите денес дознав дека имав спонтан абортус, минатата година имав 2 абортуси испитавме хромозоми, коагулација на крвта со хромозомите се беше во ред само имав згрутчување на крвта, рекле дека од тоа се спонтаните сега останав пак бремена земав клексани и пак спонтан, што уште треба да испитам дали некој знае?
Posle 4 spontani poradi nemanje implantacija, histeroskopija napravena nema problem, site ispituvanja nema ni toa problem nisto plus kariotip super sme Sto pravime sega?
Histeroskopija vitamin d I ogtt test so insulinemija ogtt test najdobro e da go napraves na klinikata za endokrinologija
Здраво Девојки, за жал неодамна и јас имав спонтан абортус. Вашите искуства и информации што се споделени во оваа група ми беа многу од помош, и за утеха и за прашања што ги имав а не беа достапни на друго место, а верувам и на многу други што се соочиле со истото. Секоја нова жена што го доживува истото има премногу прашања, и сакав да споделам информации и јас на едно место, ако можам бар малку да ви олеснам, знаејќи дека и вие пребарувате по групите се’ што може да ви биде од корист и се’ што сакате да прашате. Препорачливи испитувања после спонтан абортус: - Крвна Слика (Упат од матичен лекар) - Уринокултура (Упат од Матичен лекар) - Пап Тест ( Гинеколог) - Микробиолошки Брисеви (Гинеколог) - ТОРЧ (Инфекции кои ги има мајката, а може да се пренесат на плодот, Упат од Гинеколог) - TSH Испитување (Испитување на тироидната жлезда и тироидни хормони) - Хормонален Статус (FSH, LH-25, Prolaktin,Estradiol, Progesteron,Testosteron) - Хемостаза Пакет (целосно испитување, вклучува и тромбофилија, димери и сл.) го прават на имунологија иститут за трансфузиона медицина – Упат од Општ Матичен или Гинеколог - Генски испитувања ( Се прават и на МАНУ – Гинеколот Дава Упат) - Кариотип ( Ги прават и таткото и мајката) – Упат од Матичен Гинеколог (Ги има на државно, тешко даваат упат и многу се чека за резултати и термин) - Витамин Д – Општ Лекар / Може и приватно во која било лабароторија - Спермограм и Спермокултура (таткото) Секако сите испитувања се по Ваш избор, најосновни се првите 5 што ги прават сите после прв спонтан. За другите испитувања ги прават после 2, 3+ пат спонтан, ама верувам никој не би сакал да чека нешто слично повторно за тек тогаш да прави испитување. Докторите некогаш се многу тешки за давање упат за другите испитувања само ако имате еден спонтан, ама доколку инсистирате и сакате да проверите се’ ќе ви дадат , сепак тоа е Ваше право и воопшто не е хумано да чекаат да се случи повторно нешто лошо за тогаш да ве пратат кај што треба. За нов обид препорачуваат да се почека 3 месеци, но, кај секого различно , сепак за тоа треба да се консултирате со вашиот гинеколог, како и за се' останато. Метилирана Фолна и метилиран б-12 е препорачлив да се конзумира пред повторен обид и во случај да нема генски мутации. Се надевам колку толку ке ви бидат од помош овие неколку информации, и чекаме да не известите со убави вести, зошто сите се радуваме секој пат кога ќе видиме дека некоја од вас повторно ги гледа двете цртки
Јас живеам во германија, имам термим за три месеци да ми направат биопсија на матката, и хистероскопија. За тие три месеци мора да ослабам 10-15 кила бидејќи сум со прекумерна тежина, ако не ослабам неможеле да ги направат тие прегледи.
Jas imav dve histeroskopii na gak pa nikogas ne mi rekle da oslabam iako I jas imam prekumerna tezina ali sekoj so svoeto iskustvo
После мојот мисед абортус матичната ми направи само ехо пап и брисеви, кога ја прашав за други испитувања ми рече ова е доволно ако сум имала повторувачки абортуси тогаш повеке испитувања сега немало потреба, дали мислите дека тоа е во ред? Јас мислам не
И мене исто ми даде, само плус торч. Сомнеж беше и тоа што јас сум негативна крвна група, а маж ми позитивна. Ставив инекција за тоа после 20 часа од почнувањето на крварењето и толку. Јас почнав месецов со обиди, не ни побарав плус испитувања.
Често го кажуваат тоа, до некаде е и разбирливо зошто мал процент од првите абортуси се повторуваат и претежно се аномалии на плодот. Но, јас мислам дека нема никаква штета да ги направиш сите испитувања зошто никој не ти ја гарантира причината за првиот и не ти гарантира дека нема да се повтори. Постојат повеќе причини што може да направат проблем а се решаваат лесно и ќе биде штета да не се провери, ќе те чини само малку време , а и на државно сите тестови се парично пристапни. Јас би те советувала да направиш се што сакаш од тестирање, зошто и да е најмала шансата за повторен, не вреди да се ризикува и ќе имаш шанса да видиш што навистина било проблемот. Ти посакувам што побрзо убави вести ☺️
Jas posle spontan koga dobiv ispotav hormoni na 3ti den,denes bev za pap,eho mikrobioloski,doktorkata mi zapisa da ispitam trombofilija i torch.bash imav ovolacija mi se smee oa ti ishte vecer mozes da pocnes so obidi