Devojki da ve prasam, pravev hormoni na 3 den, i malku me zagrizi soodnosot na FSH & LH zosto LH e pomal. i isto TSH so 3.39 Jas nemav problem so zabremenuvanje, ama imav spontan vo 12ta, dali mozelo TSH-to da napravi problem iako e vo referentna vrednost? Pravev kiretaza pred 40 dena, moze i toa ima vrska so FSH & LH. Isto redovno praam pregledi do sega se bilo vo red so jajnicite.
Jas gi proveriv posle dva ciklusi, i TSH mi bese pokaceno, isto i prolaktinot. Isto kako tebe mi bese 3. i nesto.. Ne go prasav doktorot dali moze od ova da mi bide missed abortusot, ama znam deka toj mi spomna deka poradi stres e pokaceno. Mozno e i sega momentalno ti e tolku, od sve sto si pominala ovoj mesec.. pocekaj nekolku ciklusi i proveri go pak.. isto ispitaj gi i genetskite mutacii vo transfuziologija
Sega mi stignaa rez od vcera za tiroidnite samo, 1.9 se i se e vo red, cudno kako tolku razlika za 3 dena razlika. Inaku genski mutacii pravev da, na imunologija i cekam rezultati, ti blagodaram ❤️
Здраво девојки Пред месец и пол имав индуциран прекин на бременост во 16та недела. Истечен водењак, плодот беше во ред, но мораше да се направи прекин..за жал.. Ова ми беше прва бременост.. Се сомневаа на инфекција на плодова вода, бидејќи имав уреаплазма на брисевите што ја третираа со сумамед две пакувања. Имам неколку прашања, ако некоја имала сличен случај молам за одговор. Матичната ми ги даде следните упати, дали се доволни или да барам и други? Плус од ова треба да направам брисеви.. Препорака за специјалист, кој има искуство со вакви бремености и препорака за матичен доктор во Скопје? И дали знаете колку ќе ме чинат овие испитувања на државно? Ви благодарам, посакувам пријатен неделен ден.
Здраво, за гинеколошки преглед е бесплатен, ама ќе треба да направиш и микробиолошки брисеви (околу 400 денари се). хормоните ти се 50 денари еден (јас правев на Гак), за 11 хормони ме фати 550 денари. за целосна хемостаза 900 денари на трансфузиологија (државна). Торчот не сум сигурна, ама не би требало да е повеќе од 700 денари.
Zdravo ,posle 2 neuspesni invitro so biohemiska napravevme kariotip so mazmi,mojot e ok ,kaj nego stoi: Detektirana e pericentricna inverzija na hromozom 9 so mesta na prekin p11 na kratkiot krak i q13 na dolgiot krak. Ve molam za iskustva vasi.
Sto ti kaza geneticarkata sto e na gak za toj rez inace jas imam prijatelka sto imase problem so kariotipot I I preporacàa pgd megutoa ona posle toa ostana bremena prirodno I rodi ziva I zdrava kerka sovetuvajte se so dr za pgd
Zdravo Posle prv spontan abortus se napraveni ispituvanja Genetski mutacii heterozigotnost na mthfr 1298, mthfr 677, mtr i mtrr i homozigotnost pai-1 Se ostanato vo red Ne primam terapija za ova, dali treba i koja? Se slucuva 2 spontan Koi ispituvanja da gi napravam? Imam zakazano za kariotip i na transfuziolog
Treba da primas za mthfr terapija barem 3 meseci pred da zabremenis no prvo ispitaj antitpo I antitg I ogtt test so insulinemija na endokrinologija I homocistein a od terapija treba da metilfolat vitamin b12 metilkobalomin vitamin b6 I vitamin c I sovetuvaj se so dr za aspirin 100 ili kardiopirin 100 I pravi si detoksikacija na organizamot I koga ke ostanes trudna sovetuvaj se so transfuziolog za kleksani
Здраво, Кој дава упат за анти тпо, анти тг Огтт и хомоцистеин? Доктор Кочо од трансузиологија ми кажа дека генетските мутации немаат врска со спонтаните И ме упати да испитам ова афа и лупис антикоагуланти
Матичен гинеколог нека ти пише упат за ANA за на имунологија и хумана генетика. Испитај си ги сите, има и други важни. Само ова ОГТТ не знам што е. За хомоцистеин трансфузиологот ми даде упат за на Клиничка биохемија, ми рече таму бил најевтин. Би требало да може и матична да даде упат. Афа и лупус јас испитував на трансфузиологија. Со упат исто од матичен гинеколог.