Zdravo na site feminki Pred okolu 2 meseci mi se sluci missed abortion vo 8 ma nedela Go prativme plodot na analiza vo MANU i rezultatot bese trizomija na 22 hromozom. Ako ima nekoja od vas takvo iskustvo da spodeli sto prevzemale,kakvi dopolnitelni ispituvanja se pravat? Vi blagodaram
Јас имав скоро исто искуство, можеш да ми ги најдеш мислењара, на долго и широко имам пишуванио. Јас добив резултат трисомија 21. Докторите некако беа дури и "среќни" со резултатот бидејќи е случајна грешка при делба на клетка и шансите да се повтори се минимални. Природа едноставно. Јас све живо и диво испитав сепак, па и кариотип да не некако сме придонеле јас и сопругот за трисомијата, но се беше во ред со нас. Инаку имав миссед во 8ма недела и две биохемиски. После сите испитувања, успешна бременост, 2 годишно дете и сега второ на пат. Не знам што го донесе успехот, бидејќи правев и хистероскопија, покриена сум и со клексани ради мутација ..но биде..секое добро мила ❤️
Едно прашање... Дали некоја од вас има правено инсеминација после ивф постапка? која заврши со спонтан во мојов случај... Сега 6 месеци неможиме ивф да правиме, а после 3 месеци можиме природно да пробуваме..сеа си разговарамесо сопругот и природно и инсеминација исто ни се фаќа секако надржавно би ја правеле, а поголеми се шансите за успех.
Ti blagodaram za spodelenoto iskustvo Inaku do kogo treba da glasi upatot,kade se pravi kariotip..,maticnata ne bese sigurna
Дали некоја од вас ги правела овие испитувања на приватно, ми треба инфо колку би коштале. И каде можат да се направат на приватно?
Грубо, мутации и антитела околу 500€, кариотип 250€, торч 100€, витамини Б,Д итн 100-200€... И јас сакав да испитам се на приватно за да не чекам резултати со денови ама пред се, доктор ми рече да испитам се на државно поради точноста на резултатите. Испитувањата во државна биле најверодостојни. Таму со упат нема да коштаат повеќе од 150€. Резултатите за две недели најкасно, освен кариотипот.
Јас правев на приватно генетски мутации 3000 ден, Торч 3400 ден, витамин Д 2000 ден, Кариотип не сум правела ама беше 6000 ден, хормони 3000 ден сите хормони заедно со тироидна, спермограм ме фати заедно со ХИВ испитување 6000 ден. Јас правев во Авицена најголем дел, ама и во приватни во мојот град, не сум од Ск.
Барем нешто да направам приватно се мислам бидејќи не сум од Ск и минимум 2000 ден за пат и патарини ќе ме фати, а башка ќе треба слободни денови да барам... Што препорачувате прво да се испита, на пример кое од овие испитувања е најчеста причина за спонтан?
Мутациите се најчеста причина според мое скромно research што го направив овие месеци после спонтаниот и гледам дека е сѐ по честа појава и премногу девојки треба да примаме терапија, вклучувајќи ме и мене. Тие на државно се испитуваат за 2700, мене толку ме фати сѐ. На мојтермин има повеќе термини за тоа, ќе си најдеш тоа што ти одговара. Мислам дека најдобро е на државно оти после ако има потреба од терапија во бременост, на приватно незнам дали ќе ти ги важат. Е потоа кај Јани е малку гужва и тесно за термини ако веќе треба да одеш кај него, ама не е страшно, се наоѓа и за кај него термин. Можеш и да одеш на 4Д да ти ја видат убаво матката случајно недај Боже да не имаш некоја преграда. Те гушкам и ти посакувам што побрзо до целта, се надевам дека ќе биди сѐ во ред и нема да има потреба од ништо во идна бременост
Женски, колку плативте за испитување на мутации, тромбофилија и торч, со упат од матичен? Трева да почнам од некаде со испитувања па да знам отприлика ова колку ќе ме чини.
2500 денари до 3000 максимум. Приватно е скапо многу јас пред 5 години кога прашував во Син лаб само за лупус и уште една мутација беше 2500 денари, не се исплати. За членката погоре пред 5 години кариотип во систина беше 12000 денари за двајцата, сега сигурно и поскапо е резултати за една недела мислам дека даваа. На државно и ретко кога има термини за кариотип. Јас не правев среќа немаше потреба.
2700 ме фати цело испитување за тромбофилија во Јули на државно, сега дали е покачено, незнам Најдобро ти е на државно да си испиташ оти на приватно нема да ти ги важат резултатите ако во случај испадне дека имаш мутации
Како мислиш нема да важат? Јас на приватно правев, со тие резултати Јани ме прими и ми даде терапија.