Ама само во понеделник е на трансфузиологија иначе јас во четврток бев во 8 саат и го побарав доле на шалтер и ми кажаа дека треба да дојде и да го почекам на горен кат кај што им е лабалаториите и таму го почекав.
Ovdeka da vlezam? Na prv kat cekase? I za koi salteri mislis? Koga se vleguva vnatre od desna strana e institut imunologija tuka bev za konsultacija za rez od imunologija
Ako oni ne se sramuvaat i nejkat da napisat izvestaj tie od transfuziologija ti pak ic nema zasto da se sramuvas
Какви сознанија можат да се добијат од тестирање на кариотип? Дали постои некаква терапија ако се добие некаков негативен резултат. Инаку ми се дрси миссед во 10та недела. Сите испитувања што се наведени ги направивме и се' беше во ред, ама ете... На Др. според ехо му изгледаше како анеуплоидија. Дали може да се избегне повторување на такво нешто со тестот за кариотип?
Кариотипот утврдува дали и двајцата родители имате точен број на хромозоми, 46. Доколку едниот има помалку (за повеќе не знам) бременост може да се постигне со ин витро со предимплантациско генетско испитување, може да се зачне и здрав плод по природен пат, но препорачлив е НИПТ тест веднаш штом може да се направи да се утврди дали е се' во ред. Кариотипот е вроден, нема терапија за тоа. Не знам во 10гн на ехо колку може да се забележи аномалија, но за да се потврди пожелно е да се испрати плодот во ману на испитување. Се' пред тоа може да е само претпоставка. Кариотипот се прави на ГАК, за тебе упат од гинеколог, за сопругот од општ матичен. Поздрав, со лесно и се најдобро да се израдувате во скоро време со мирна бременост <3
Да се надоврзам, јас исто правев секакво можно испитување, на здраво прво дете и испитан абортиран плод од спонтан, на моја иницијатива направив кариотип, иако сите ми велеа дека нема потреба. Мирна глава си е мирна глава. Подобро да знам дека се е во ред отколку се да ме изеде внатрешно.
Za upat mozes i od opstiot maticen lekar barem doskoro bese taka a Ne bez upat so upat ama za imunologija doskoro mozese da zakaze termin i opstiot maticen dr a i zasto ste plakale 7000 den koga ste mozele na imunologija da ne platite ni denar ako se pisete za potencijalni donatori na koskena srcevina
Март имав една биохемиска бременост а еве и овој месец почна хцг да паѓа и исто плод не се виде бидејќи беше многу рано и пак се води како биохемиска па вчера прокрварев и чекам сега да ми заврши и да идам кај матичната за ехо и ми рече нема бременост додека не испитаме се. Сакав да прашам дали била некоја вака и што и дале да испита што да очекувам да ми даде а и што да побарам за испитувања? Ви благодарам
Под број еден ТРОМБОФИЛИЈА! Исто многу важно АНТИТЕЛА! Може да биде и ИНФЕКЦИЈА некоја, значи микробиолошки БРИСЕВИ и ТОРЧ! Веројатно добро е да провериш и прегради, поклопи, такви работи, дали со ЕХО, дали со ХИСТЕРОСКОПИЈА, ХСГ ... Макар да викаат дека тоа покасно во бременоста прави проблем, ама не е лошо да се знае однапред. И КАРИОТИП! И нормално ХОРМОНИ!
Имам едно прашање. Плодот е испратен во МАНУ на анализа во февруари и тогаш ми рекоа резултати за 4 до 6 месеци. Која е постапката за земање на резултатот? Дали мора лично да се оди и дали веднаш би ми ги дале резултатите. Сакам да знам зошто не сум од Ск
Не можам да ги сликам ќе ги пишам. Nucleosome, ds DNA, Histone, Sm, Sm/RNP, MPO(p-ANCA), PR3(c-ANCA), TPO, TG ,Ab2gp igg i igm (AFA) ACA igg i igm (AFA)