Од неговиот општ матичен лекар, само кога ќе ти закаже твојот матичен гинеколог, веднаш јавете се на општиот матичен на сопругот, за да имате термин и двајцата истиот ден.
Здраво,би сакала дололку некој бил во слична ситуација да ми одговори. Пред 2нед. имав спонтан во 6н, сама искрварев без киретажа тогаш ги пиев ерготил капките, крварев 1нед.после скоро 1 недела се беше во ред и еве пред некој ден пак ми почна крварење не обилно пак бев на ехо ми рекоа се е воред и пак да ги пијам капките, ама некако уште не ми се смирува крварењево. Страв ме фаќа ☹️
Имам закажано вторник на трансфузиологија за правење на антитела AFA LA итн. Кажете ми за колку дена се резултати и дали стигаат на емаил или мора да се земат? И дали некој знае што ако некој од нив испадне на резултат позитивен? Ви благодарам
Бидејќи е спонтан затоа така крвариш ќе ти се среди циклусот штом немаш ништо на ехо сепак хормони се и треба да се средат. За 2 недели хи даваат резултатите и требада одиш да ги земеш колку што прочитав денес на врата секој петок даваат резултати. Доколку испаднат афа, ана позитивни ќе се консултираш со ревматолог доколку ЛА е позитивно зависи дали е конфирматорен или скрининг ќе треба исто така со ревматолог, доколку е лупус антикоагулант позитивен тогаш трансфузиолог одредува терапија со клексан од позитивен тест и пред бременост аспирин.
Епа ако правиш цел панел за тромбофилија и лупус и паи тогаш не е многу зошто приватно само за лупус ти е 2000 а каде ти се другите , цел пакет им кошташе 15 000 денари, а ти плаќаш 3500 денари на државно
Помалце си платила зошто за тромбофилија немаш правено, ако немаш направено убаво е и тие да си ги направиш додека испитуваш се.
Да му остана генетски панел за тромбофилија, витамин д и торч ама тие ќе ги правам приватно неможам државна хаос лудила е .. овие ги немаше во лаб приватни па затоа отидов државна и резултати за 3ри недели ..
Јас во април бев, во јуни беше готов резултатот, само ми кажаа дека е добар, а извештајот тек во септември го земав.
Jas pravev na 20.10.2023 mi rekoa 2 do 3 meseci da se javam za 2 meseci dali se gotovi ako ne se za+ 1 mesec
I sakam da prasam posle otkrivanje na trombofilija koj vi prepisa terapija maticniot ginekolog ili transfuziolog ? Maticniot ginekolog mi dade da pijam aspirin 100 preku 1 den i metilirana folna od 600 vo kombinacija na b12 Pa sakav uste edno mislenje i zakazav preku opst maticen kaj transfuziolog za 1 nedela treba da odam mislam ne gresam