Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Испитувања после спонтан абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од danichap, 19 октомври 2017.

1. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    1.141
    Мене матичната ми даде аспирин секој втор ден метил фолат и метил б12 со позитивен тест ми рече ќе ме прати на трансфузиолог каде што највероватно ќе бидам со клексани на почеток а терапијата ќе се пие до крај на бременост.

2. Vanila&argan

Vanila&argan Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    485
    Допаѓања:
    600
    Трансфузиолог ми даде извештај и ми напиша терапија пред и во случај на бременост.

3. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    1.392
    Здраво девојки, денес бев на контрола 2 недели после мисед, фала богу се е океј, киретажата била добро изведена и матката веќе чиста и вратена во правобитна положба, јајниците ми биле под стрес (ваљда е нормално) и да не очекувам циклус во следниве 2-3 недели. Ми направи доплер на матка, ендометриумот е добар и ми зема ПАП. Е сега ми даде упат за генетика и за ТОРЧ, ми рече после 2 циклуси да провериме хормони, димери и брисеви. Во меѓувреме сопругот да направи спермограм. Сакав да ве прашам дали е се опфатено или треба и нешто плус да испитам.

4. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.424
    Допаѓања:
    1.163
    Можеш и имунолошки испитувања на институт за имунологија, ехо и антитела на тироидна, тромбофилија(PS, PC, LA, AFA) и хемостатски статус на трансфузиологија, кариотип двајцата

На Ani93 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MikaV

MikaV Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2020
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    134
    Здраво девојки, јас имав спонтан пред месец дена. Последен преглед на 24.11 беше све во ред, ми поминала и овулација. Ја сеуште не сум добила. Ви каснеше првиот циклус после спонтан или? Незнам што да очекувам.
    Благодарам

6. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    4.391
    Овулацијата најчесто настапува 14 дена пред почеток на наредната менструација. Кај секој индивидуално нормално, може да варира ден два плус минус. Тебе на 24.11 ти виделе дека си овулирала ама докторите неможат баш само од ехо да утврдат кога точно си овулирала, може дента пред тоа баш си овулирала. Така што имаш уште неколку дена фора да добиеш. Две недели од 24ти се паѓа 8ми декември. Не се грижи, почекај уште некој ден, би требало да добиеш

На MikaV му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MikaV

MikaV Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2020
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    134
    Немам никакви симптоми дека ќе добијам. Обично неколку дена пред циклус имам гадење насабајле и вртоглавици. Исто така чувство дека ми претекува, као се спушта нешто надолу. Главоболка и ми се укочува кичма. Овој пат ништо.
    На 22.11 имав исцедок како белка од јајце, ваљда тогаш било овулација. Утре е точно 14 ден. Ќе почекам уште некој ден, се надевам е све како што треба.
    Благодарам за брзиот одговор :l:

8. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    4.391
    Мене после првиот спонтан скроз ми се поремети циклусот и симптомите пред добивање и еве 2 години никако да се врати како што беше. Претходно имав преболни менструации и секогаш ден-два пред да добијам знаев дека доаѓа пошо ме кинеше стомакот, се дуев како балон и обавезно бубулица на брада ми искачаше. Откако имав спонтан речиси и да немам никакви болки или предвесници дека ќе добијам. Ни болки, ни надуеност…сфаќам дека добивам кога гледам крв…Дури и не ми се ни толку обилни менструациите како порано. Имам разговарано со повеќе гинеколози специјалисти и сите ми кажале дека се е океј и нормално е. Сакам да ти кажам да не се плашиш, можно е да ги немаш истите симптоми како порано. Може да те изненади без претходните симптоми. Посебно дека може уште не ти се ни стабилизирале скроз хормоните. Секако ако не добиеш пак за некој ден консултирај си се со твојот доктор.

9. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    1.392
    Ти благодарам, ќе одам да земам упат уште за трансфузиологија а за кариотип ми рече прво да го почекаме хистопатолошкиот наод од киретажата.

На снежана2023 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MikaV

MikaV Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2020
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    134
    Маж ми вика а ти трудна да не си?
    Викам ако е некое чудо можеби, но не верувам. Ми рекоа нема шанси трудна да останам природно, плус сите нервози кои пројдоа месецов...
    Ќе почекам до понеделник ако не добијам морам на лекар.

На Hygge-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    4.391
    Ако сте имале незаштитени односи за време на плодните денови се е можно:D Има многу жени што останале трудни уште следниот месец после абортусот. Незнам дали имаш некаков проблем па затоа ти кажале дека нема шанси природно да останеш бремена, или ти го кажале во контекст на спонтаниот, како и да е во овас работа 2 и 2 не се секогаш 4 и има ситуации кај што жени останале бремени а претходно медицината укажувала дека шансите се премали, речиси невозможни. Доколку не добиеш во наредните денови, а сте имале незаштитени односи, јас би правела тест за секој случај :)

12. MikaV

MikaV Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2020
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    134
    Неможам природно да забременам поради машки фактор. Со инвитро останав бремена ама ете не бидна како што треба. Со нови сили почнуваме од почеток.
    Инаку добив сабајлево.

На Hygge-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    4.391
    Ахх јасно. Битно си дошло добиеното како нарачано точно 2 недели од кога си овулирала :) Сега малце релакс на мислите и собирајте сили, стискам палци ова лошо искуство да го оставите брзо зад вас и наскоро да се радувате на принова:l:

14. MikaV

MikaV Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2020
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    134
    Да точно сум ја сетила овулацијата. Ти благодарам дај боже наскоро сите ние да се радуваме. 2024 да ни донесе еден куп бебиња :l::l::l:

15. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    1.392
    Здраво девојки, дали некоја од вас знае колку се на приватно испитувањата за антитела? На институт за имунологија само за афа имаа, па сакам да ги проверам и другиве.

16. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    4.391
    Ако мислиш на панел ANA, јас правев приватно во Биотек и беше 1500ден

На Ani93 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    1.392
    Ана, анца, тпо и тг ми ги допишаа на имунологија, ќе прашам во биотек, ти благодарам.

18. Verbenared

Verbenared Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    300
    Добро утро женички !! Ме интересира тие од Скопје да ми кажете каде и на кое оделение се наоѓа Кариотип во државната,имам закажано многу рано па да не лутам низ оделениа а термин чекав 3 месеци !!?? Ви благодарам ❤️

19. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    3.057
    Kariotip se pravi na klinika za ginekologija i akuserstvo, vednash koga ke vlezete, na salter ke ldite da go zaverite upatot i ke vi kazhat vo koja prostorija da odite, mislam deka beshe od salterot levo po hodniceto oa megju prvite prostorii kd drsna strana se zemashe krv za kariotip. No, ne be upatat koj koja soba da vlezete, sekoja gore ima brojce, ke vi kazhat :)

На Verbenared му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Verbenared

Verbenared Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2022
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    300
    Ti blagodaram mnogu ❤️ cim e na ginikologija lesno e mislev da ne vo druga zgrada