Со резултатите обрати се во Институт за хумана генетика. Тоа ти се наоѓа кај министерство за здравство. Ќе ти објаснат без проблем. Јас за мутации од тромбофилија сум била, меѓутоа и за ова ќе ти објаснат. Не ти треба закажување, само ќе отидеш таму и ќе побараш да се консултираш со некој за резултатите.
Кога првпат проверивте хормони после спонтан? Има ли некоја испитувано хормони два пати во фолекуларна фаза во ист циклус, на пример и на втор и на трет ден. Ме интересира колку би се разликувале резултатите. Изненадувачки добив висок фсх, испитано на 4 ден, претходно имам испитувано на 3 ден неколку пати и секогаш ми бил под 10, сега ми е 17. Спонтаниот беше пред 2 месеци во поодмината бременост и со киретажа.
Zdravo me interesira koi bile kaj vas pricinite za spontan abortus spored ispituvanjata koi gi imate praveno otposle? Prashuvam cisto informativno ako moze da gi napravime tie ispituvanja pred da bide docna. Vi blagodaram
Ти пишале и во другите теми што треба да испиташ. До сега што имаш испитано освен ПАП, брисеви и хормони?
Здраво девојки... Имав спонтан и бев на чистење во вторникот... средата и четвртокот немав крв.. Денес и вчера имам онака на бришење и гледам како мали делчиња... Дали е загрижувачки или? Се мислам да одам на контрола.. И читам испитувања после спонтан.. Кој испитувања ги правите освен хормони?
Нормално е без грижи, ќе помине и пак ќе си останеш бремена но овој пат со бебле на крај. Почекај барем 3 месеци да се стабилизира телото, после испитај хормони и тромбофилија обавезно.
По прашањава едни те исти поставени во неколку теми, де за испитувања “за недај боже спонтан да спречиш”, висок TSH, барање гинеколог, делуваш истрауматизирано … Опушти се. Не знам дали од читање или од некое блиско искуство се имаш наплашено од спонтан, само знам едно да ти кажам, водев сосема здрав живот, супер хормони, пап, брисеви чиста како солза, исхрана, вежбање, пешачење, непушач, витамини итн. Ии имав ран спонтан. После тој спонтан правев дополнителни испитувања искочиа сите резултати добри. Муабетот на гинекологот беше “природна селекција” така да, некогаш колку и да се испитуваме, колку и да се плашиме, за жал ако така ни е зацртано така и ќе биде. Ова беше моето искуство со спонтаниот, “причина за спонтан”. Ти помогнав ?
Здраво, После прва успешна бременост, ми се случуваат два спонтани едниот во 6та недела, вториот во 8ма. Направен торч, брисеви и пап. Се е во ред. Тсх,т4 во граница. Кои испитување понатаму се прават?
Genetski mutacii i hemostaza na transfuziologija, antitela na imunologija, kariotip dvajcata. Tsh do 2.5 treba da e
Испитај мутации на тромбофија. Можеш со упут од матичен на државна во Скопје или и во некоја од приватните лабаратории или болници.
Здраво, сакам на своја иницијатива да проверам кариотип, имам 3 неуспешни трансфери и два спонтани. Докторот ме упати да испитам KIR-HLA на имунологија ама сакам и за тоа дури правам испитувања. За каде да барам упат за тоа?
Кариотип на ГАК испитуваат. За тебе упат од матичен гинеколог, за сопругот од општиот матичен. Моментално нема термини, следи на мој термин кога ќе пуштат за март, би требало деновиве да пуштат и одма врти кај матичните за да ти закажат. https://mojtermin.mk/map/specijalis...ginekologija_i_akusherstvo&resource=873745910
Докторот ќе ти каже, зависи од дијагноза, состојба и слично. Фолна не е штетно да се пие, ама ако имаш мутации ќе треба метилирана. Види со докторот кој ќе ти го прави инвитрото.
Феминки хелп 12 ден од трансфер бета 0 а димерите 2000, ова ми е трет трансфер сега нема ни инплантација во однос на првите 2 кои ми беа во друга клиника. Скроз сум разочарана што да правам следно . Секогаш со пункција имам околу 10 јајце клетки до 5 се оплодувале сега одвај 2 и не е успешен трансферот. Маж ми е со дијагноза олигозооспермија и му беа дадени само витамини . Направено имам хистероскопија ,кариотипи ок ,хормони ок малку само пролактин ама пијам достинекс,имам мутации се боцкав и со клексани освен првиот пат па се појави хематом. Совет некоја ,клиника, доктор или што вејќе да доиспитам кај да одам 5 години се маткам вејќе.
Здравоо женски, ме пратија да испитам тромбофилија после спонтан, дали некој знае да ги прочита резултативе?