Ние крстаревме со брод од сабајле од 9 саат, саат ипол бевме во брод и се возевме од европскиот до азискиот дел и назад.. Вака беше по денови: Првиот ден во 10:00 часот сабајле бевме во Истанбул, тргнавме предходниот ден во 16:00 часот, го оставивме багажот во хол, и отидовме пешки да се шетаме низ Капали чаршија со водач, после водачот не остави, ни објасни што и каде е, и не остави сами да се шетаме ако сакаме да одиме во Топкапи палатата или Аја Софија.. Влезница за Топкапи палатата беше 2700 денари, а во Аја софија ми кажаа дека било 25 евра, ние само во Топкапи бевме.. Тој ден, од 15:00 часот имавме факултатива Сафир и Ортаќој.. Оваа факултатива кошташе 25 евра, во Сафир кулата се качивме на 60 и некој кат, од горе има преубав поглед на цел Истанбул, имаше и некоја 3Д проекција за Истанбул, кој сака кино и да се слика од високо, ова му е супер, мене ми беше онака.. Вториот ден од сабајле имавме слободно време па се шетавме на пристаниште и во еден парк, а после имавме факултатива Галата порт пристаништето, според мене најубавото пристаниште во светот, му нема рамно, бевме во Балат населбата која мене не ми се допадна, душата ми искочи по тие скалите нагоре, бевме вториот ден и во Железната црква во Истанбул, таа беше преубава, оваа факултатива, Балат, Галата порт, Железна црква кошташе 35 евра.. Третиот ден бевме на крстарење по Босфор кое за мене беше најубаво, пред да тргнеме околу бродот се појавија делфини и скокаа, бевме во таа платата на Султанот што му била за одмор и што не се плаќа влезница таму, бевме да ја видиме и моминската кула, оваа факултатива кошташе 70 евра заедно со посета на Сафир кулата, Таксим плоштадот, и јадење на Сан Себастијан Чиз кекј. Последниот ден бевме во Оутлет 212, ВатерГарден, Продавницата за благо, и овие факултативи беа од агенцијата.. Ние бевме со Ескејп, и мислам дека цената во однос на она што го добиваш е со супер сооднос. 130 евра превоз, хотел со доручек и водач , и 125 евра сите факултативи..
Како си задоволна од агенцијата?? Дали имаш време се да видиш од понуденото? Сакам сега за 2ри август да одам, ми се гледа интересна понудата за Истанбул..
2 август? Стамбол на шетање се оди април и октомври. Знајш која горештина е во август?! Мозок ке ти се свари не ке можиш убаво да се изнашеташ
Имаш време се да видиш, ама се е на трчање.. Буквално се прибираш во 10 саат навечер отепан од шетање.. Иначе убаво ти кажа членката погоре, Истанбул е многу жешко, ние во Мај бевме и беше топло, а не пак во Август да одиш.. Мој совет ти е на есен да одиш во Истанбул, или на пролет, сега оди си на некоја друга дестинација.. Иначе од агенцијата сум задоволна, водичот Маја ни беше нас, и супер ни се погоди.
Знам дека е топло многу. Но што гледав и по други агенции тој период имаат понуди само за Истанбул, немаш друга опција.. А тогаш ми е одморот..
Некој скоро да бил во Истанбул да ми каже за цените на палатите, крстарењата и како се вика апликацијата за такси?
Дечки има автобус од Скопје за сам своја режија за Истанбул знае некој? Дали повеќе се исплати и слично
zdravo, idniot mesec vo noemvri sakam da odam so maz mi i decata vo Istambul.Prv pat ne sum bil tamu, inaku ne mozam so avtobus tuku so avion, zaradi decata. pa ako znae nekoj nekoja dobra ponuda,so koja agencija? isto taka da mi preporacate vo koj del od gradot e podobro da rezerviram hotel,? sto vredi da se poseti tamu obavezno, inaku znam deka celiot istambul e prekrasen ama ne mozam da pesacim tollku i samata i decata.
Види на фејсбук, мислам беа Sunexpres нешто, има понуди за 4-5 дена со авион во хотел , има повеќе хотели и дати.
Sunexpres e aviokompanija so niv so avion bevme dva pati vo antalija.Jas preku agencija sum zainteresirana ama sve sto gledam se so avtobus ponudite.
Со Пегасус од Скопје се лета до SAW аеродромот - Sabiha Gokce. Сакам да те прашам како е за транфер од аеродромот ддо центарот на Истанбул, каде што би биле сместени (околу Св. Софија) - мислам дека таа област им се вика Sultanahmet.