Кажете бе нешто за древен Египет, за времето на пирамидите . Или за Маите. Многу ме интерисира за нив, чудно како исчезнале.
Шо да кажиме за Египет, дека верувале мумиите ќе имаат задгробен живот part 2 Интересна е теоријата на заговор дека пирамидите се изградени од други цивилизации, виши вонземјански сили и дека човечка рака не можело да направи таква аритектура со камења од 5 тона камен по камен итоа во триаголна форма. Освен ако не ги пуштале по вода и така ги транспортирале до горе. Не објасниво. А Клеопатра потекнува од Македонската лоза, името и е дадено по сестрата на Александар Македонски, Клеопатра од Македонија Ова доволно е за 2ка? За маите нека кажат другиве еве, Перу латинска Америка
Мене ми беше дел од факултет (изборен предмет) историја, конкретно руска и македонска историја. Можевме да бираме насока на учење (во смисла, дали ќе учиме претежно руска, или претежно македонска историја) и според тоа добивме и материјал. Јас одбрав руска, пошто секако немав поима, ми беше интересно да учам, нашава пак ја имам и учено нели. За сите овие некогаш постоечки кралства, царства, покраини итн. посебно ми беше интересно, на пример дека со меѓувенчавање всушност со Русија владеат Пруси кои се Германци, воопшто и не се Руси, истите се генерално протестанти, а потеклото од династијата Холштајн - Готорп и те како им има „врски“ со наследниците на тронот. Меѓувремено пред да станат крунисани менуваат име и вера итн. Овие податоци не ги знаев порано За нас верувам (како и за остананите народи, не само за нас) дека не постои етничка чистота. Националноста е релативно нов „изум“, но повеќе (би требало) да се врзува со јазикот и културата на одреден народ, отколку етничка чистота. Словените дошле што дошле, затекнале народи на овие простори, не биле нешто многу фини, се случила сериозна асимилација која и резултира со денешната јужнословенска група во која припаѓаме. Од друга страна, словените не биле писмен народ, за разлика од Хелените, Арапите, Византијците. Јазик како говорен јазик постоел, но немаат записи. Во друга тема баш напоменав, во голема мера благодарејќи на христијанската црква и мисионерството на Кирил и Методиј е создадено писмо за јазикот (јазиците) кои ги зборувале словените, со цел да се преведат црковни текстови на јазик разбирлив за истите и да се христијанизираат - претходно богослужбата била на старогрчки. Ова евентуално и им е успешно, гледајќи од денешен аспект.
На денешен ден, 28. октомври 1918 година се оформила Чехословачка (Československa Republika) која како држава со 6 годишен прекин за време на втората светска војна, траеше до 31. декември 1992 година кога по мирен пат се имаат разделено на Словачка (Slovenska Republika) и Чешка (Česko). Првиот претседател 1918 год. бил Томаш Масарик а последниот 1992 год. Вацлав Хавел.
На денешен ден пред 101 година, турското собрание ја прогласува Турција за република и го избира Мустафа Кемал Ататурк за нејзин прв претседател