Луѓе ми треба малце помош итно. Ај да ми кажете некои 3-4 цркви во Македонија што порано,во османлиско време поточно, биле џамии? Или пак џамии од тој период изградени, што денес се цркви? неможам ништо да најдам на интернет а ми треба за проектна
Ау порано не можев да дигнам глава од таа историја. Подосадно нешто во мојов живот немам видено. Кога ќе ги видев тоа годините ми се темнеше.Никако не можев да ги запамтам.
Да ти сневиди у историјата шо ме мене интересира кај живеел Александар Македонски или пак со кого се женел -.- Па мајку му со среќа нека им е,нека не ме замараат мене.А оваја па професорка сака од мртвите да ги врати Историја- Наука за мртвите што ги тепа живите.
Некои ја сакаат некои ја мразат..секој различно си мисли и сфаќа..не можиме со сила да натераме нештото да се сака.Кога не се може-не се може и готово,фајронт! Јас си ја обожавам историјата ехее уште од петто одделение,ехеее пред едно 5-6 години тука некаде и денес прееемногу сакам историја
Ај ако има некој студент на Историја или историчар ако може да ми помогне. Ми треба литература за Маричка битка.Ако знаете некои книги на Македонски кои би можела да ги најдам ако можете да ми кажете.
Ми треба за домашна по историја какви политички промени се случиле во Македонија во 1990 година?ќе може ли некој да ми одговори?
^^^ Не сум сигурна ама мислам дека вака е отприлика.. По распадот на СФРЈ ( 1990 г или 1991 мислам дека беше ) во Македонија се случиле крупни политички промени. Макеоднија се здобила со државна независност, преминала од еден систем ( социјалистички) во друг систем (капиталистички), се воведол политичкиот плурализам и пазарната економија станала основа на економсиот живот во земјата. Вака учевме ние по историја.
Девојко мила моја,најбргу ќе ти биде ,ако го загрееш столчето, ги извадиш прашањата,го отвориш учебникот,си земеш пенкало,се одјавиш од ФБ,го искључиш копјутерот и да седниш да решаваш. Така ќе ги добиеш одговорите за 2-3 часа,може и помалку. Мило ми е што ти помогнав,ајде чао.Имај добра ноќ !
Историја - мојот најомилен предмет. Со душа чекам да дојде часот по историја. Сакам да имам историја секој ден, а не само два пати во неделата. На почетокот во 5-6 одделение ни предаваше една наставничка што воопшто не се замараше, доцнеше на часови, оценки ставаше без врска, важно тестови правевме, и никој никогаш не вадеше петка. Потоа ни ја сменија наставничката, дојде една друга за која велеа дека е многу строга. А, не беше така. Таа секако си бараше да учиме, и преубаво предаваше, на часовите само јас ја слушав додека другите си правеа муабет и од тогаш 7 одделение историјата ми е омилен предмет. Сега во средно, професорот е супер. Интересно ми е да учам што се случувало, каде се случувало, кога се случило. А, и годините ми се лесни за паметење, брзо ги учам. Едвај чекам да имаме нова лекција за учење и секогаш иако имам еден куп за учење, јас започнувам од историјата. За испрашување си ги повторувам лекциите, и на часовите кога некој одговара и не знае, постојано кревам рака. За тестовите доволно ми е само еднаш да ги прочитам сите лекции и се знам, бидејќи веќе сум ги учела.
Јас ја сакам историјата..баш ми е лесна(што понекогаш и пред да почне часот еднаш да ја прочитам лекцијата ја знам) и интересна исто како приказна И таман кога едвај чекам да се вратам од школо и да ја читам новата лекција веднаш ќе се најде некој досаден предмет кој итно морам да го учам
Ќе може ли некој да ми помогне околу позитивните и негативните страни од втората индустриска револуција? Ве молаам
Обожавам историја, го запишав како втор факултет, како хоби ми е, при крај сум додека првиот што го запишав уште го влечам би идела и до д-р ама сметам дека историја како факултет не е мн значаен
Здраво, не најдов соодветна тема па да се обратам овде. Во последно време се заинтересирав премногу за историјата на Македонија па доколку има некој кој што чита книги за историјата би сакала да ми помогне од каде и од која книга да почнам да читам за историјата на Македонија, каде можам да најдам такви книги, која книга би ми ја препорачале како прва за да се снајдам во историјата. П.с не ми е за факултет него обично сакам да читам за историјата. Ви благодарам однапред