Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Исхрана во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 4 ноември 2010.

1. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    И јас секое утро пијам природен сок од цитрон, лимун и портокал и досега немам ништо осетено дека ми штети. Ќе продолжам да пијам
    Во врска со кефирот, јас пиев природен - габа си праев, ама прекинав, и мене ми рекоа дека не се препорачува во бременост, ама овој ваљда природниот, купечки можеш можда да си пиеш.
    За чаевите не знам, јас само од брусница и камилица пијам

2. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    2.321
    Нoвa инфoрмaцијa oд мaж ми требалo и сoдa бикaрбoнa a пo негoвo oцет сaмo јaбoлкoв :lol: ми oкaпaa рацете миејки мaтулa и спaнaк.Зa aнaнaсoт незнам дaли смее нешто ми се врти тoa у глaвa сегa нo пaк oн викa не смеелo зa кoнтрaкции нa матката уф кo свекрвa ми е мa бетер е

3. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Mene vo prethodnata bremenost maticnata mi kaza da ne jadam ananas i urmi, i koga ke me fatat bolki za poroduvanje da izedam edna konzerva ananas za polesno da se otvoram. Taka i napraviv i se otvoriv za dva saati, ako ne i pomalku.

4. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Анaнaс не смее зaштo сoдржи брoмеaлин, кoј гo oмекнувa грлoтo. Сaмo зa свежиoт вaжи oвa, прерaбoтениoт гo губи ензимoт.

На Bozica1980 и mimidjon им се допаѓа ова.
  5. angrypepper

angrypepper Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    123
    Добро бе стварно не ми е јасно кога ќе прочитам по америчкине сајтови никаде нема за ананас, грејпфрут и такви ствари.. а за урми како баш викаат да се јадат во бременост...
    А добро незнам дали има тема, ама ај тука ќе прашам колку кила имате качено? јас во саботата влегов во 22 недела и сум околу 2 кг. здебелена..

6. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.482
    15+3 = 4-5 kg

7. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Видео во кое е објаснето колку исхраната во бременоста има улога во понатамошното здравје на децата, па дури и внуците.

Последна измена: 31 октомври 2016
    На joy1 и Annath им се допаѓа ова.
  8. pikacu87

pikacu87 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2017
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    148
    Zdravo Mamicki,nova sum vo grupata a i epten taze bremena po prv pat. Bevme na pregled doktorot ni kaza deka sme golemi 8 nedeli. Za sega fala bogu se e vo najdobar red. Megjutoa pocnav nekako mn da mi se jadat onie kiseli i luti pipercinja, jadev na dva pati ama so griza na sovest, posle toa imav kako grcevi vo stomakt od lutoto :worried: ne znam dali lutoto moze da smeta na bebeto, zemajki vo predvid deka e malo. Na lekar od vozbuda zaboraviv da prasham za se pa i za ova:( Dajte sovet ve molam ?

9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.963
    Допаѓања:
    219.396
    Што знам, да не е апла луто луто па да не претераш првен ради тебе па со тоа и плодот.
    Јади си ама средно луто и со мерка по едно, се што е многу и претерано е штетно.

10. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Izbegavaj luta i zacineta hrana vo bremenost.

11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.931
    Допаѓања:
    123.471
    Читам не се јадело риба, ама на сите страни пишува дека треба 2 пати неделно заради омегата, само не сите видови риба. Лосос смее. Јајца треба убаво варени. Цедени сокови секој ден обавезно. Цвекло, морков, јаболка, лимон омилен ми е. Млеко се трудам ама успевам секој 2 ден. :( Јогурт, сирење јадам секој ден. Не смее џигер, конзервирана храна, иако еднаш јадев паштета:D д

12. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.495
    Tuna konzerva sum citala deka ne smee bidejki sodrzela ziva

13. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.092
    omega imas i vo prenatalnite vitamini, jas ne sum obozavatel na riba i nitu ednas ne jadev vo tekot na bremenosta

14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.017
    Допаѓања:
    40.348
    За туната имам читано и на странски сајтови. Смее ама не повеќе од еднаш- двапат неделно. Значи не забранета. Иако јас не ја практикувам. Дали еднаш имам јадено до сега.

@eli25 не дека е забрането, ама не е препорачливо конзервирана храна. Ама некогаш мора да си ај почастиме душичката, така да еднаш во месецот ако каснеш паштета не е страшно. Исто и со junk food. Сакам еднаш во месецот да си каснам од 7. :D Затоа веке три месеци дома само два пати се купило било каква салама.

Од риба ако јадам практикувам пастрмка наша, свежа.
    зеленчук и овошје.
    млечни производи во изобилие.
    јајца добро обработени термички.
    месо
    мешункасти - најчесто грашок и леќа.
    Тестенините ги намалив на еднаш неделно да не е без ич.
    Леб со ручек избегнувам, ама за другите оброци мора да се касне нешто.

Неможе се да исфрлиме од исхрана, доволно е да внимаваме колку ческо и колави количини внесуваме.

На podravka и eli25 им се допаѓа ова.
  15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.931
    Допаѓања:
    123.471
    Јас и по два пати јадам од 7 ца :$ Тестенини обожавам и купив као интегрални. Брокула и спанаќ гледам почесто. Месо ич не ме тера да јадам а порано јадев. За рибата ми беше мисла, маж ми закажач ручек во Сидро рибниот а читав дека лосос смее, таму го прават многу убаво. Исто грицкајте и ореви, бадемчиња. Др. Ми рече ако не пијам секој ден млеко, ќе ми даде калциум дополнително , еве од денес ќе пијам повеќе. Навечер си правам шопска со многу сирење, плазма и млеко или чоколино. Ама често, до нас има пекари кои навечер печат знам да го пратам мм по лиснати :wasntme: Инаку не сум некој поборник за 100 посто здрава храна, сакам од се умерено.

На podravka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.017
    Допаѓања:
    40.348
    Леле и јас со млеково сум малку скарана. Освен со мусли или чоколино, вака неможам да го пијам. Се надевам јогурт е добра замена :D

Слободно касни си риба. Секаде пишува дека еднаш до два пати неделно е безбедно да се јаде - лосос, пастрмка, сардина и некои други риби што не ги разбирам.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Најдобро правиш што конзумираш јогурт. Калциумот од млекото не се врзува во организмот, туку се исфрла. Ова ми е совет од ортопед. Јогурт,кис млеко, посебно урда се подобра варијанта. Посебно па ако треба да конзумираш купечко млеко, во него нема ни м од млеко а не па калциум.
    Јас обожавам риба. Периодов конзумирам свежа пастрмка еднаш неделни.
    Пазам на исхраната. Преферирам да биде дом. зготвена. И онака не сум љубител на џанк фут. Овошје и зеленчук исто сакам. Ама благо ми е слабост, посебно сладолед. Сега кога ќе почне сезоната на сладолед ќе биде интересно :) ама си јадам не се штедам на тоа.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    На почеток од бременоста и јас само читав ова смее тоа не смее. Го прашав гинекологот ми рече се е дозволено во нормални количини доколку тебе не ти предизвикува проблем во желудникот. Така да сега ништо не читам и си јадам се и ананас и туна и др.риби. И овошје и зеленчук и благо и грицки смоки, чипс. Јадам и манџи и хамбургер и тостови и помфрит. Се што ми се јаде си јадам. Засега се е супер и бебе си напредува супер а и јас :) мој совет опуштетесе,јадете што ви се јади и уживајте во бременоста :*

На mjay.yyy, Emana, Ano и 4 други им се допаѓа ова.
  19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.607
    Допаѓања:
    39.713
    Порано многу сакав риба, пржена или печена, а сега не можам ни да ја смислам, при самата помисла на риба ми доаѓа нагон за повраќање.
    Јас си јадам се, домашно зготвено, манџи, но и брза храна. Знае многу често да ми се пријаде и пица, тост, порано многу не сакав да јадам, но сега ме фаќа стрв често. Интересно е што дома ретко јадам сувомеснато, скоро ич, но пица сакам да си апнам кога ми се пријаде. Компири варени би јадела секој ден, а едвај чекам лето за сладолед и лубеница, оти многу ги мислам. Овошје некако не ми се јаде, млеко исто така, само јогурт и кисело. Она што порано сум го јадела, сега не сакам да го јадам толку.

На kiki_riki и V.odolija им се допаѓа ова.
  20. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Jas bukvalno se jadam. Vcera bevme na gosti imaa izvadeno meze ordever suvomesnati proizvodi koga navaliv pola izedov :) Mislam deka nekohas se preteruva so ishranata vo bremenosta. Loso samo pravam sto testenini poveke jadam :( 3-4 pati vo nedelata. A od niv samo se debeli, nisto korisno. Nautro prvo cedeni portokali ili manadarini, pa kafe obavezno , pa dorucek.
    Kolku znam majki sto bukvalno se prirodno i domasno zgotveno jadele, pa krvna slika katastrofa, ili posle decata se ragjaat so posenzitivna atopicna koza
    Se dodeka nemate problem so zeludnikot slobodno jadete se vo umereni kolicini.

На Emana, Ano и kiki_riki им се допаѓа ова.