Ограничување на исхрана посебно посакувана во текот на бременоста, не е потребна, така да јас си јадев колку што ми се јаде. Но треба да се обрне внимание на тоа што се јаде, на пр.јас бев бремена есенско зимски период и тука има помалку избор на здрава храна и ми беше потешко. Колку што може треба да се избегнуваат ударните работи како благо, газирано, пржено ( пр.јас и 8ми и 9ти месец после јадење обавезно газиран сок) и така се поправив 16 кг вкупно до крај. Значи јадете колку што можете овошје и зеленчук, тоа помага мн. И уште еден момент (што кај мене беше така) најмногу од килограмите се таложат во последното тромесечие, така што чувајте се тогаш да јадете повеќе, а не претходно, како што си правев јас
Кажете ми дали јадете Ананас? Смее ли во бременост? Во вештачко оплодување имав читано дека не било убаво па дали и во бременост важи истото?
Значи смеам бар еднаш во неделата да си ја почастам душичкава некој с'трф ме фати но морам да прашам за да не направам глупости.Вчера на старосватицата сестра и вика ооо јас си јадев секој втор ден па си роди живо здраво бебе.Но ми фуфка мене од што сум читала дека не е убаво.
Докторот ми се смееше кога му кажував за чаеви и за др работи Кај ги учиш ми вели овие работи од на фризер -
Јас одкако останав бремена само 1 јадев,ми се згаде и од тогаш за среќа не можам ни да го гледам,а го обожавав
Е видиш мене обратно, мене уште првиот ден на доктор и тоа без да прашам ми забранија да пијам хербални чаеви. Истото беше и со риба, салами, хот-дог и незз уште што имаше на списокот. Најверојатно се зависи од местото на живеење, па така и забранетите нешта се различни.
Бакалар и туна не е препорачливо заради повисокиот процент на жива која преминува низ постелката и може да го оштети нервниот систем на бебето.
Јас не јадам салами (врат, шунка, печеница итн), виршли, внатрешни органи (џигер, мозок, јазик), риба (одредени видови се безбедни но за секој случај ја исфрлив), од кашкавали само гауда или едамер (има некои што се забранети како Камемберт и сирење со мувла), јајцата само преварени или добро испржени (не на око) и останатото месо (пилешко, свинско) добро зготвено, да не е живо во средина. Бидејќи е летно време, избегнувам да јадам надвор. Не ми е сигурно како ги мијат или чуваат намирниците. Ако морам да седнам, најчесто нарачувам едноставно јадење како добро пржен стек. Ова сето го читав по книги, а имам и бремена другарка во странство, и на првиот преглед за бременост, и дадоа мала книга во која се наведени работи што се и не се препорачани во бременост.
Јас имам многу голема желба за благо во последно време. Самиот организам ми бара благо и си јадам, ама ме фаќа страв да не се поправам многу.
Акo ви е утехa не сте сaми и јaс дa се пријaвaм вo тaa кaтегoријa. И не дo тoлку зa килoгрaми кoлку штo ми е стрaв диaбетес дa не дoбијaм